bob frizure 2023 Fbob frizure M

Sve što trebate znati o bob frizuri ako je poželite ošišati s novom sezonom

05.08.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Beauty priče
#bob frizura | #frizure

Bob frizure i za hladnu sezonu pred nama ističu se kao neke od najtraženijih. Svrstavaju se u beauty klasike, a svestranost je njihova najveća prednost. ‘Pokrivaju’ cijeli niz dužina, od ultra-kratkog koji seže do jagodične kosti pa do dugog boba, dužine do ramena. Svatko može pronaći onaj idealan za sebe, pri čemu je važno uzeti u obzir par faktora: oblik lica, teksturu kose, održavanje boba i, naravno, vlastite želje.

Bob frizure obilježit će i jesen 2023.

Nova sezona sa sobom nerijetko donosi i želju za promjenom. Osim na garderobu, ona se odnosi i na beauty segment pa tražimo načine kako osvježiti izgled. Najjednostavniji i najefektniji način je – nova frizura. Jesen uvijek nudi zanimljive stilske izbore, no bob frizure odolijevaju prolaznosti svih trendova te su i dalje jedna od najtraženijih opcija. Osvrnimo se kratko na celebrity svijet – na proljeće su se za bob frizure odlučile Hailey Bieber i Chiara Ferragni, a nedavno ju je odabrala i Olivia Palermo koja je svoju dugačku kosu zamijenila bobom dužine malo ispod brade.

Bob frizure su super zbog svoje svestranosti – šišanje ne znači nužno da moramo kosu odrezati na ultra-kratki bob, recimo na dužinu frencha, nego možemo ići postepeno te frizuru prilagoditi obliku lica, teksturi kose, lifestyleu i, naravno, vlastitim željama. Ključni korak je razgovor s frizerom kojem treba iskomunicirati svoje želje, kako biste zajedno pronašli idealnu bob frizuru koja će zadovoljiti svaki od navedenih kriterija i izvući osmijeh na lice prilikom pogleda u ogledalo i izlaska iz frizerskog salona.

Što je dobro znati prije šišanja bob frizure?

Stylist je na jedno mjesto stavio neke od najvažnijih stvari o bobu koje je dobro znati prije šišanja. Frizeri ističu ono što smo naveli: bob ne znači uvijek izrazito kratku frizuru, nego se stil može prilagoditi vlastitim željama. Bob frizure obuhvaćaju dužine između jagodične kosti i vrha ramena, a duljina se određuje prema crtama lica, ali i općim proporcijama visine i tjelesne građe. Tekstura i gustoća kose također igraju ulogu u određivanju duljine, zbog posljedica koje imaju na siluetu kose. Dakle, što je kosa kovrčavija ili valovitija, to će bob imati više trodimenzionalni efekt.

Postoje tehnike koje se mogu koristiti kako bi se suzila silueta, no što je više teksture i prirodnog volumena, to će bob biti raskošniji. Osim toga, bob je sjajan način da se stvori dojam debljine kod tanje ili potpuno ravne kose. Frizeri savjetuju: prije nego odlučite skratiti kosu, razmotrite kako je najviše volite stilizirati. Što to znači? Ako kosu volite nositi u repu, duljina je prvi kriterij kojeg treba uzeti u obzir. Odaberete li kraću varijantu, rep možda više neće biti opcija, no uvijek možete isprobati polu-podignute frizure kod kojih se pramenovi oko lica skupe u punđu ili rep, a stražnji dio ostane raspušten.

Što se tiče oblikovanja i njege bob frizure, bez obzira na stil, ključno je kosu održavati zdravom i sjajnom. Korištenje ulja je vrlo bitno jer pruža osnovu za zdravu kosu. Želite li valove, kosu pripremite za stiliziranje upotrebom pjene za kosu, a osobe s prirodnim kovrčama kosu mogu osušiti pomoću difuzora, lagano pridržavajući kosu kako bi postigli lijep finish. Preferirate li ravan bob, kosu prvo osušite četkom, a zatim je lagano izravnajte peglom. Nakon sušenja, na prste nanesite malo laka za kosu i prođite po kosi nakon oblikovanja kako biste zagladili i sitne vlasi.

Izbor bob frizure ovisi i obliku lica

Spomenuli smo i oblik lica kao bitan kriterij kojeg vrijedi uzeti u obzir prije šišanja. Naime, ne stoje sve bob frizure svakom licu. Recimo, osobe s okruglim licem trebale bi izbjegavati jako kratak bob jer on može istaknuti zaobljenost. Umjesto toga, bolji je malo duži bob koji će izdužiti i lice.

Ovalnom obliku pristaje većina stilova, dok za srcolika lica potpuno ravan bob do brade možda nije najsretniji izbor jer ističe usku čeljust. Umjesto toga, efektniji je malo duži i slojevitiji stil koji će omekšati izgled. Ili, za one odvažnije, super je izbor kratki french bob koji završava odmah ispod jagodičnih kostiju.

Ravan bob do brade nije najbolji izbor ni za osobe s licem kvadratnog oblika, već će laskaviji biti malo duži bob, savjetuje The Station Hair Studio.

Da bi se zadržao oblik bob frizure, stručnjaci za Glamour ističu važnost redovitog šišanja. Iako je individualno, neko je općenito pravilo za optimalno održavanje da bi termin u frizerskom salonu trebalo zakazati svakih šest tjedana. No, to razdoblje ovisi o vrsti boba. Želite li pustiti kosu od boba na lob, prije šišanja možete pričekati nekoliko mjeseci. Ako imate oštar bob koji seže do iznad ramena, idealno je ići na šišanje svakih mjesec i pol dana.

Ipak, postoje iznimke: imate li frizuru sa šiškama, pobrinite se da održavate njihovu dužinu redovitim odlascima u salon. Prije šišanja treba imati na umu kako je bob jedna od onih frizura koja zahtijeva propisno održavanje. Nužno je uzeti u obzir prirodnu teksturu kose koja će olakšati održavanje i stiliziranje. Recimo, glatki bob idealan je za osobe s ravnom kosom, dok se prirodna ili kovrčava kosa odlično uklapa uz slojeviti, teksturirani bob.

Frizeri su odgovorili i na pitanje koliko često treba prati kosu. Učestalost, kažu, ovisi o duljini i tipu kose. Kraća se kosa obično brže masti. Ako je tanka, često zahtijeva i svakodnevno pranje, dok gušća kosa podnosi pranje jednom ili dvaput tjednom. Ako je perete često, izaberite šampon s pojačanom hidratacijom, a ako možete izdržati 4 do 6 dana između pranja, velika je vjerojatnost da će vam suhi šampon biti jedan od najdražih saveznika za dobru frizuru. To se posebno odnosi na gustu ili kosu koja nije sklona pretjeranom mašćenju, bez obzira na to je li ravna, valovita ili kovrčava.

FOTOGRAFIJE: Instagram (@taylorlashae, @chiaraferragni, @talisa_sutton, @oliviapalermo, @haileybieber, @vikyandthekid )

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Instagram @taylorlashae

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5