MaxMara teddy kaput MaxMara teddy kaput

10 godina kultnog kaputa koji je promijenio outerwear modu

30.10.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Modne i beauty priče
#kaput

Teddy kaput s potpisom brenda Max Mara kroz godine je postao sinonim za mekane modele, s teksturom koja podsjeća na plišanu igračku ili medvjedića (odakle i engleski naziv “teddy coat”), a zimi je omiljen zbog udobnosti i topline koju pruža. Ovih dana, Max Marin teddy kaput, kojeg je osmislio Ian Griffiths, slavi 10. godišnjicu.

Max Mara teddy kaput

Bila je 1981. kada je Anne Marie Beretta dizajnirala sada već legendarni model 101801, signature kaput u boji devine dlake, za talijansku modnu kuću Max Mara. Elegantni vuneni kaput maskulinog kroja kombinira luksuz i pragmatizam, a ta se dihotomija nastavlja kroz svaku Max Marinu kolekciju sve do danas. Osmišljeni je dizajn tretiran s poštovanjem pa nije promijenjen nijedan šav još od početka osamdesetih, a više od 40 godina poslije, kaput je Max Marin bestseller, donosi priču Wallpaper.

Anne Marie Beretta za kaput je rekla:

On proizlazi iz potrage za ravnotežom između tkanine, oblika, boje i proizvodnje kako bi se postiglo savršenstvo.

Teddy kaput s Max Marinim potpisom slavi 10. rođendan

Međutim, kultni kaput nije bez konkurencije. Još od osnutka 1951., razni dizajneri koji su radili za brend dodavali su svoj potpis outerwear kolekciji. Tu se posebno ističe britanski kreativni direktor Max Mare, Ian Griffiths, koji je u talijanskom brendu počeo raditi nakon diplome na London’s Royal College of Art 1987. godine. Njegove kolekcje obuhvaćale su niz jakni, a posebno se istaknuo teddy kaput predstavljen 2013. Brzo je postao još jedna Max Marina “modna ikona”, a ove godine brend slavi njegovu desetu godišnjicu.

Tajna uspjeha teddy kaputa leži u jedinstvenom obliku i premium tkanini. Savršena je kombinacija iznimno mekane vune i vlakana alpakine ili devine dlake na svilenoj bazi, čime se stvara idealna ravnoteža između glamura i funkcionalnosti.

Izvorno nadahnut dizajnom iz osamdesetih godina koji je Griffiths otkrio u arhivi Max Mare, udobni teddy kaput dolazi u oversized kroju. Iz talijanske modne kuće opisuju ga raskošnim u volumenu, čime podsjeća na ekstravaganciju i razuzdanost tog razdoblja, kažu iz brenda. Izrađen je od iznimno mekane tkanine, koja podsjeća na plišanog medvjedića, zbog čega je teddy kaput vrlo topao, udoban i iznenađujuće lagan.

Tyler Mitchell

Neki mu tepaju da je “pokrivač kojeg se može nositi”, a iako vrlo ležeran, i dalje je prožet prepoznatljivom Max Marinom elegancijom. Kroz godine je postao omiljen i u svijetu slavnih i među raznim generacijama. Nose ga Katie Holmes, Julia Roberts, Blake Lively, Kim Kardashian, Hailey Bieber, što pokazuje da ga “prihvaćaju” i novije generacije, čime potvrđuje svoj status svevremenskog.

Teddy pop-up trgovine diljem svijeta

10. rođendan slavnog teddy kaputa slavi se u Max Marinim trgovinama diljem svijeta. Proslava počinje u prvom “Teddy Ten” pop-up prodajnom mjestu u New Yorku, gdje je cijela trgovina presvučena u prepoznatljivu tkaninu. Slične trgovine otvorit će se i u ostatku svijeta, od Chengda u Kini do Londona, a Max Mara to naziva “velikom globalnom modnom avanturom”.

Uz to, teddy kaput poslužio je i kao inspiracija za novu, posebnu kolekciju s dvije nove varijante: u prljavo bijeloj i u boji devine dlake s dodatkom sjajnih detalja, što ih čini idealnim izborom za nadolazeće božićne i novogodišnje svečanosti.

Novitetima tu nije kraj jer je Max Mara osmislila i ekskluzivnu ponudu za djecu, kolekciju teddy kaputa za klince od pet do 12 godina, “Minni Teddy Coat”. Dostupne su i matching rukavice, zaštita za uši od hladnoće i mekane kape s medvjeđim ušima. Također, dio ponude su i razni drugi proizvodi od prepoznatljive tkanine, od torbi pa do bucket šešira. Kampanju povodom 10. godišnjice snimio je američki fotograf Tyler Mitchell, s talijanskim supermodelom Mariacarlom Boscono u glavnoj ulozi, i to pod motom: I was. I Am. I Will Be.

U sklopu modne obljetnice, i talijanski fotograf Giampaolo Sgura fotografirao je modela Arizonu Muse i njezinu kćer koja nosi “Mini Teddy” kolekciju.

Max Mara teddy kaput na službenoj stranici dolazi u 13 varijanti. Međusobno se razlikuju po bojama (klasična boja devine dlake, zatim siva, off-white, crvena, bež, crna, zelena, boja lavande, boja breskve), materijalima (dostupna je i verzija izrađena od alpakine dlake i kašmira), kao i cjenovno. Najklasičniji i najpopularniji model, onaj u boji devine dlake, košta 2395 eura, ostale navedene boje prodaju se za 2249 eura, a modeli od alpakine dlake i kašmira za 2739 eura. Najskuplja je najnovija varijanta, dva modela izvezena s više od 300 ručno prišivenih staklenih kamenčića različitih veličina: 7439 eura.

FOTOGRAFIJE: Max Mara, Tyler Mitchell, Giampaolo Sgura, Instagram @maxmara

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5