Skriveni teret koji bitno utječe na produktivnost u današnjem poslovnom svijetu

21.03.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Očuvanje zdravlja
#migrena

Objava ovog članka na današnji dan nije slučajnost. U Hrvatskoj se 21. ožujka obilježava Dan migrene, neurološke bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a na temelju svjetskih epidemioloških podataka možemo procijeniti  da u našoj zemlji od nje boluje oko 400.000 građana.

Pa ipak, i dalje smo spremni odmahnuti rukom na to stanje, točnije na ovu bolest koja pogađa ljude oko nas: jer o njoj ne znamo dovoljno, nismo ju iskusili i teško nam je razumjeti koliko migrena onemogućava pojedince u našoj okolini u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Iako se svijest o učincima migrene iz godine u godinu širi, u jednom aspektu života oboljelima od migrene ipak treba pružiti mnogo više razumijevanja i podrške, a to je poslovna arena. Na radnom mjestu, na kojem provodimo dobar dio svog životnog vijeka, prilično je izazovno, nerijetko i nemoguće funkcionirati u vrijeme migrenske glavobolje, a spoznaja da ne možeš dati 100% sebe na aktivnim projektima bez sumnje budi frustraciju. Što trebamo znati o migreni i kako nam te spoznaje mogu pomoći poboljšati radno okruženje za oboljele od migrene?

Migrena je mnogo češća no što mislimo

U podcastu “Nazdravlje!”, prof. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, specijalist neurologije i pročelnica Poliklinike za neurologiju KBC-a Zagreb, dala nam je presjek situacije kada je u pitanju zastupljenost migrene u društvu.

Ova primarna glavobolja raširenija je no što mislimo i ne događa se „nekom tamo daleko“, već i mnogim ljudima koji nas direktno okružuju. Činjenica da od nje boluje 12% svjetske populacije, ujedno nam otkriva da je u pitanju otprilike svaka sedma osoba, a prof. dr. sc. Mahović Lakušić ističe da je migrena tri puta češća u žena, nego u muškaraca, i prisutna je kod jako visokog postotka od gotovo 20% žena.

Što čini migrenu – migrenom?

Migrena je neurološka bolest i predstavlja izrazito jaku, pulsirajuću glavobolju, koja neliječena traje između 4 i 72 sata, a uz to, ona je praćena time da bolesnika smetaju svjetlo i buka. Ova glavobolja se pogoršava fizičkom aktivnošću i uz to može biti praćena i mučninom i povraćanjem, ističe prof. dr. sc. Darija Mahović Lakušić.

Postoji i Liptonov upitnik koji pomaže odrediti radi li se o migreni, a on razmatra jeste li tijekom posljednja 3 mjeseca uz glavobolju doživjeli sljedeće:

1. Osjećali mučninu ili nelagodu u želucu?

2. Jako vam je smetalo svjetlo?

3. Glavobolje su vam ograničile sposobnost za rad, učenje ili obavljanje svakodnevnih aktivnosti tijekom barem jednog dana?

Što su okidači i kako se odnosimo prema migreni?

Prof. dr. sc. Darija Mahović Lakušić istaknula je neke od čestih provocirajućih čimbenika za migrenu. Primjera radi, menstrualni ciklus je izraziti provocirajući čimbenik, a može to biti čak i promjena vremena i prelazak iz toplog u hladno. Ono što možemo pratiti je hrana; okidač za migrenu može biti hrana bogata glutamatom, zatim to mogu biti fermentirani sirevi, vino i šećer. Migrenu mogu potaknuti i nedovoljna hidracija ili preskočen obrok.

Generalno gledano, naša svijest o glavoboljama je loša. U zapadnoj civilizaciji je normalno da te boli glava i da problem “liječiš” sam, kupovinom bezreceptnih pripravaka. Idealan scenarij ipak je onaj u kojem se zbog jake i onesposobljavajuće glavobolje javite vlastitom doktoru obiteljske medicine, a on Vas zatim usmjeri neurologu na pregled, koji postavlja dijagnozu i ordinira odgovarajuću terapiju.

Koliko se zapostavlja vlastiti well-being kada su u pitanju migrene, pokazuje nam i iskustvo doktorice Mahović Lakušić, koja vodi Referentni centar Ministarstva zdravstva za migrenu u KBC-u Zagreb. Većinu pacijentica ondje čine žene iznad 40 godina; one imaju migrenu od prve menstruacije, skoro 30 godina, no obraćaju se stručnjacima i dobivaju dijagnozu kasno u životu, kad te migrene postaju teške, jake i značajno smanjuju kvalitetu života.

Migrena na radnom mjestu

U vremenima u kojima sve više pričamo o well-beingu zaposlenika, ali i provodimo strategije employer brandinga na razini poduzeća, raste svijest o tome što muči radnika današnjice i što je sve potrebno za stvoriti optimalno radno okruženje. Migrena više nije nešto što se stavlja pod tepih kao prosječna glavobolja jer direktno utječe na produktivnost zaposlenika.

Ova neurološka bolest najzastupljenija je u našim najboljim “radnim godinama”, u dobi od 25 do 55. Odrasli koji žive s migrenom izjavljuju da izostaju s posla oko 4 radna dana mjesečno i da provode više od 11 dana mjesečno prolazeći kroz simptome.

Smanjena produktivnost

Napadaji migrene mogu uzrokovati jaku bol, praćenu drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo i zvuk. Ovi simptomi mogu značajno oslabiti sposobnost pojedinca da se koncentrira, jasno razmišlja i učinkovito obavlja svakodnevne zadatke. Kao rezultat toga, zaposlenici s migrenama mogu doživjeti smanjenu produktivnost i poteškoće u ispunjavanju rokova.

Povećani izostanci s posla

Napadaji migrene mogu biti nepredvidivi i trajati satima ili danima, što dovodi do povećanog i neplaniranog izostajanja s posla. Zaposlenici koji pate od migrene potencijalno će morati uzeti slobodno vrijeme kako bi se oporavili od napadaja migrene ili kontrolirali njezine simptome.

Izazovi radnog okruženja

Stres i pritisak koji su često povezani s radnim mjestom mogu pridonijeti povećanoj učestalosti i težini migrena.

Kako “upravljati” migrenom na radnom mjestu?

Podizanjem svijesti o migreni, poticanjem inkluzivnog i podržavajućeg radnog okruženja i uvođenjem odgovarajućih prilagodbi, poslodavci pomažu zaposlenicima da učinkovito upravljaju svojim stanjem i održe produktivnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Podrška zaposlenicima s migrenama ne samo da koristi pojedincima, već i doprinosi zdravijoj i angažiranijoj radnoj snazi u cjelini.

Neke od taktika koje i ovdje mogu koristiti usvojili smo još u pandemiji koronavirusa, poput remote work opcije ili fleksibilno raspoređenih radnih sati, što znači da radnik sam organizira svoj posao, u vrijeme i neposredno nakon migrenskog napadaja, ovisno o svojim mogućnostima. Važna je svakako i otvorena komunikacija: pružiti priliku zaposleniku da bez zadrške priča o svojoj bolesti i upozna okolinu sa simptomima i izazovima u poslu s kojima se zbog toga suočava.

Poslodavac ima priliku stvoriti radno okruženje pogodno za oboljele od migrene, koje uključuje prilagodbu rasvjete, razine buke i provedbu strategija za učinkovito upravljanje stresom, a čitamo i o primjerima wellness programa osmišljenih za oboljele. Primjera radi, u Velikoj Britaniji National Migraine Centre kreira well-being pakete za zaposlene, kroz koje poslodavci podržavaju svoje zaposlenike. Cilj je omogućiti im pristup stručnjacima za glavobolje i smanjiti učinak migrene na zaposlenike, ali i na workflow. Da migrena postaje veliko opterećenje za poslovni sustav, dokazuje i podatak da se u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog ove glavobolje izgubi 43 milijuna radnih dana svake godine.

IZVOR:

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”. Obilježavanje hrvatskog Dana migrene. Dostupno na: https://stampar.hr/hr/dogadanja/obiljezavanje-hrvatskog-dana-migrene-21-ozujka-2022-i-tjedan-aktivnosti-podizanja. Zadnji pristup: ožujak 2024.

Burton WN, Conti DJ, Chen CY, Schultz AB, Edington DW. “The economic burden of lost productivity due to migraine headache: a specific worksite analysis.” J Occup Environ Med. Published 2002 Jun;44(6). doi: 10.1097/00043764-200206000-00013.

Leonardi M, Raggi A. “A narrative review on the burden of migraine: when the burden is the impact on people’s life.” J Headache Pain. 2019;20(1):41. Published 2019 Apr 25. doi:10.1186/s10194-019-0993-0.

Ashina M, Buse DC, Ashina H, et al. Migraine: epidemiology and systems of care. Lancet 2021;397:1485–1495;

Eigenbrodt AK, Ashina H, Khan S, et al. Diagnosis and management of migraine in ten steps. Nat Rev Neurol 2021;17:501–514

Ailani J, Burch RC, Robbins MS, et al. The American Headache Society Consensus Statement: Update on integrating new migraine treatments into clinical practice. Headache 2021;61:1021–1039;

Lipton RB, et al. A self-administered screener for migraine in primary care: The ID Migraine™ validation study. Neurology. 2003;61:375–382

American Migraine Foundation. Top 10 Migraine Triggers and How to Deal with Them. 2017. Dostupno na: https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/top-10-migraine-triggers/.  Pristupljeno: ožujak 2024.

NHS. Migraine. Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/migraine/. Pristupljeno: ožujak 2024.

Burton WN, Conti DJ, Chen CY, Schultz AB, Edington DW. The economic burden of lost productivity due to migraine headache: a specific worksite analysis.” J Occup Environ Med. 2022;44(6):523-9.

Leonardi M, Raggi A. “A narrative review on the burden of migraine: when the burden is the impact on people’s life.” J Headache Pain. 2019;20(1):41.

National Migraine Centre UK. Employee wellbeing packages. Dostupno na:  https://www.nationalmigrainecentre.org.uk/corporate-wellbeing/employee-wellbeing-p2ackages/. Zadnji pristup: ožujak 2024.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Kaboompics

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5