Nakon godina skupljanja znanja, otvorila je vlastiti pilates studio u Zagrebu – i mogla bi vas nagovoriti na vježbanje

10.01.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Očuvanje zdravlja | Ljudi u biznisu | Modne i beauty priče
#pilates

Početak je 2024., što znači da u medijima intenzivno čitamo sugestije kako iza Nove godine transformirati svoj život, svakodnevicu, i ukratko postati bolja verzija sebe. Premda nismo pobornici radikalnog zaokreta od 180 stupnjeva na sve ono što smo prakticirali do 1. siječnja, vjerujemo da jedna „novogodišnja odluka“ ipak drži vodu i donosi stvaran benefit pojedincu, a to je redovita tjelovježba.

Vježbanjem su se ovih dana počeli baviti mnogi iz naše okoline i općenito odredili više kretanja kao osobni cilj za 2024. godinu. Nije teško ni zaključiti zašto, jer nije u pitanju samo sezona blagdanskih zabava od koje se želimo „očistiti“, već i dominantno sjedilački način života koji prije ili kasnije počinje izazivati probleme u organizmu, počevši od kralježnice. Tjelovježba, stoga, nije samo stvar linije, već i ulaganje u zdravlje i u budućnost.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka
Anđela Paleka

Pilates studio Revive

Sve je ovo mali uvod u priču koju vam danas donosimo, o novom zagrebačkom pilates studiju s reformerima, koji bi vas mogao zainteresirati ako ste željni isprobati nešto novo, a istovremeno se i savršeno uklopiti u užurbanu i često nepredvidivu svakodnevicu modernog čovjeka. Ovo je pilates studio Revive u Centru Kaptol, a krajem 2023. godine otvorila ga je pilates ekspertica Anđela Paleka.  

„Već dulje sam maštala o svojem pilates studiju, zamišljala koncept, skupljala iskustvo kao trener, ali i kao vježbač, kroz rad upijala što je dobro, a što treba izbjegavati, ali taj korak ostavljala za buduća vremena, kad budem imala više vremena, kad mi se neke druge poslovne stvari poslože i slično. Na kraju je ova prilika da otvorim vlastiti studio došla meni sama i sve u vezi toga je išlo malo spontanijim i bržim tempom no što sam inicijalno očekivala“, priča mi Anđela, koja me svojim pristupom pilatesu osvojila još prošle godine. No, razlika u odnosu na prošlu godinu upravo je ta da sada ima vlastiti prostor, što znači da može ostvariti svoje pune potencijale.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

„Revive je svoja vrata otvorio 2. listopada, u Centru Kaptol i unutar Sport Educe, centra koji nudi jako puno aktivnosti i za djecu i za odrasle, što smo prepoznali kao dobru suradnju. Budući da upravo lokacija igra veliku ulogu u biranju mjesta za vježbanje, na tome je bio najveći fokus. Lokacija se istaknula prvenstveno zato što ovaj dio grada nema u ponudi pilates na spravi, a zatim i zbog toga što je pristupačna, u centru grada, ima osiguran parking te je u sklopu shopping centra s puno sadržaja“, pojašnjava Anđela.

No, njezin studio nije samo na dobroj lokaciji, već ima i dobru energiju, visoke stropove i općenito je ugodan za vježbanje. Ova pilates ekspertica uredila ga je sama, intuitivno i detalj po detalj, jer je htjela zadržati jednostavnost i prozračnost prostora, otvoriti ga ogledalima te prigušenom rasvjetom stvoriti atmosferu kao da smo kod kuće. Tako se i stvorio ovaj ugodan ambijent, koji ide uz njezinu viziju, a istovremeno daje osjećaj ugode, opuštenosti i mira. Anđelin cilj je da se svi na kraju treninga osjećaju relaksirano, čemu dodatno pomaže i činjenica da radi u malim grupama.

„Manje grupe omogućuju bolji i kvalitetniji pristup. Reformer je specifičan i traži stalnu pažnju i vođenje, kako bi trening bio siguran i optimalan. Uz to, manje grupe omogućuju individualniji pristup koji osobno više preferiram, bolji su rezultati“, ističe.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

Na njemu se brusi ne samo fizička, već i mentalna snaga, a Anđela ga u svojem studiju kombinira uz pilates na prostirci (mat pilates) te ubacivanjem raznih rekvizita. Na taj način treninzi su dinamični i izazovni, te vode odličnim rezultatima jer na siguran način oblikuje tijelo kroz kontrolirani pokret i kvalitetnu izvedbu. Vrlo je važno napomenuti da su prilagodljivi za svako tijelo, bez obzira na godine i trenutnu fizičku snagu.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

„Prakticiramo suvremeni pristup izvornoj metodi Josepha Pilatesa – STOTT PILATES®, koji je jedna od najsigurnijih i najučinkovitijih metoda vježbanja. Ova metoda naglašava važnost svjesnog kretanja – s namjerom, fokusom i svjesnošću povezivanja uma i tijela.“

Na ovaj pametan i siguran način brzo ćemo doći do snažnih i toniranih mišića, poboljšane čvrstoće i stabilnosti „corea“, poboljšane fleksibilnosti i raspona pokreta, bolje posture i držanja, pravilnog disanja, veće količine energije, smanjenja stresa… Popravit ćemo neravnotežu mišića, spriječiti ozljede, poboljšati kvalitetu kostiju i izgubiti težinu.

Reformer je na svjetskoj razini najpopularnija pilates sprava. To je opravdano zbog širokog utjecaja na zdravlje i izgled. Na njemu možete izvoditi preko 500 vježbi te je angažirana cjelokupna muskulatura tijela. Otpor na ovoj spravi pružaju opruge (springs), i to na način da produbljuju mišićne kontrakcije kroz čitav pokret u obje faze, i mišićnog jačanja i istezanja, pri čemu nema opterećenja na zglobove. Pogodan je za sve dobne skupine, profesionalne sportaše, osobe kojima treba rehabilitacija, trudnice i ostale. Žene ga obožavaju jer je u velikom broju vježbi prisutno istezanje, stoga dobivamo izdužene (vretenaste) mišiće“, priča mi Anđela o popularnosti reformera.

No, koliko god da je popularan među praktikantima pilatesa, još uvijek nije prisutan svugdje po Zagrebu, i to s razlogom. Investicija u reformere nije mala stvar, pogotovo ako se odlučite za najbolji proizvod kao Anđela. U Revive pilates studiju vježba se na reformerima proizvođača Merrithew (Toronto), koji su izrađeni od najkvalitetnijih i najfinijih materijala, stoga su izdržljivi i traju dugo. Model je SPX Max Reformer Bundle, a na njemu je tvrtka Merrithew pokazala svoju ekspertizu koja se proteže na čak 30 godina rada.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

Zapitali smo se, planiramo li isprobati reformer,

što sve trebamo znati? Evo i odgovora:

  • Pilates na Reformer spravi se vodi isključivo uz vodstvo certificiranog instruktora. Stoga su početnici, kao i ostali vježbači, pod stalnim nadzorom i vodstvom instruktora.
  • Kroz prvih par sati početnik će dobiti sve bitne informacije i upute, prilagodba je jako brza.
  • Vježbe i intenzitet prilagođavaju se pojedincu, ovisno o njegovoj fizičkoj snazi, posturi, rasponu pokreta i slično.
  • Poželjna je ugodna i fleksibilna odjeća poput tajici i sportskih majici. Vježbamo bosi ili u čarapama, preporuka su pilates čarape s dobrom potporom.
Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

Termini i cijene

Spomenut ću se još detalja s početka, kada sam napisala da se pilates studio Revive prilagođava našoj užurbanoj svakodnevici. To znači da nema treninga usred dana, već su oni taktički raspoređeni na jutarnje ili popodnevne sate kada svima najviše odgovara.

U praksi, osoba dođe na prvi probni sat i nakon toga bira hoće li vježbati na sate ili će se odlučiti za pogodnost u vidu mjesečnog paketa.

Raspored i rezervacija termina dostupni su putem aplikacije, što daje fleksibilnost da si sami organizirate termine koji vam najviše odgovaraju i učinite vježbanje dugoročno održivijom odlukom. Sve upute su dostupne i na web stranici pilates studija Revive.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

Kakvu atmosferu možemo očekivati, pitam Anđelu za kraj.

„Red, rad i disciplina, ali s puno smijeha :). Atmosfera je ugodna i prijateljska, no nema zabušavanja. Uvijek kažem: to je timski rad. Jako mi je bitno da su klijenti svojevoljno došli na trening, da su motivirani i ustrajni te imaju realne ciljeve. Naravno, nismo svi svaki dan na 100%, ali kad se odradi trening, svi su zadovoljni i puno bolje volje nego kad su stigli.“

Za zajednicu koju je okupila u ovako kratkom vremenu ističe da je predivna. Imaju zdrav pristup treningu, ulažu u sebe ponajviše radi zdravlja i da održe funkcionalnost tijela što duže.

Revive pilates studio, Zagreb, Centar Kaptol, reformer, Andela Paleka

„Puno učim i od njih, a najbolje se osjećam kad im pomognem da pomaknu svoj granice. Nemam ništa protiv toga da netko dođe na trening jer želi smršavjeti, stesati se i izgledati fit. Ja prva sam birala pilates jer su mi trenerice pilatesa imale najljepša tijela. Ali kad s vremenom osvijestiš da je tijelo puno više od toga, promijeniš pristup i biraš dugoročne i održive metode. Pilates je za mene više od tjelovježbe, to je stil života, mindset, koncept koji primjenjujem u puno životnih segmenata. Osnovni stupovi pilatesa koji se prožimaju kroz ovu metodu su koncentracija, kontrola, centriranje, disanje, preciznost, fluidnost i balans, a itekako su primjenjivi u svakodnevnom životu“, zaključuje našu priču Anđela Paleka.

FOTOGRAFIJE: Revive

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5