Retinol vs. retinal: Kada u priču uvesti jači proizvod?

06.12.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Modne i beauty priče | Beauty priče
#njega kože | #Skintegra | #njega lica

U dinamičnom svijetu ljepote svako malo “iskaču” sastojci oko kojih nastane svojevrsni hype. No, uz njih postoje i oni koji su veći od samog trenda i uvijek prisutni na polici u kupaonici ili u kozmetičkoj torbici. Oni poput skincare “junaka”, pružaju nam dosljednu učinkovitost. Među njima je i vitamin A, odnosno njegova dva oblika koja se koriste u kozmetici: retinol i retinal, kojem ćemo se danas posvetiti. Imaju različite uloge: oba sastojka poznata su po svojoj sposobnosti obnove stanica kože, smanjenju bora i poboljšanju tekstura kože, no prisutne su i velike razlike u načinu djelovanja na kožu.

I dok je retinol češći sastojak u kozmetičkim proizvodima, pa samim time i više zastupljen u beauty razgovorima, danas ćemo naglasak staviti na retinal. A da bismo se što bolje i preciznije upoznali s ovim potentnim sastojkom, razgovarali smo sa stručnjakinjama iz Skintegre, koja je ovih dana predstavila i novi proizvod: Retiron 0.05. Zvijezda serumske emulzije upravo je enkapsulirani retinal pa je idealan trenutak da se bolje upoznamo s ovim moćnim sastojkom koji može smanjiti akne i komedone te kožu učiniti elastičnijom i punijom.

Što je retinal?

I retinol i retinal na glasu su kao sastojci s kojima treba opreznije i sa sobom nose par pravila korištenja. U rutinu se uvode postupno, u početku se biraju formulacije s nižom koncentracijom, koriste se u kombinaciji s hidratantnim proizvodima, uz obvezan SPF. A, ako ste do sada bili zadovoljni retinolom, voljet ćete i retinal! U čemu se razlikuju? Retinol je prekursor aktivnog oblika vitamina A (retinala) i treba se pretvoriti u retinal kako bi bio djelotvoran na koži. Kod retinala nema “pretvaranja”, odosno on je direktno aktivan oblik vitamina A.

Retinal se lako apsorbira, snažniji je od retinola i može pružiti brže rezultate u smislu obnove kože.

I dok su oba sastojka poznata po svojoj sposobnosti poticanja obnove kože, smanjenju bora i poboljšanju teksture kože, retinal se ipak smatra potentnijim od retinola. Najjači je retinoid dostupan u slobodnoj prodaji i čak je do 11 puta snažniji od retinola. Rezultati su brži jer retinal direktno djeluje na kožu, za razliku od retinola koji zahtijeva dodatnu pretvorbu u aktivni oblik. Preporučuje ga se uvesti u rutinu u kasnijim dvadesetima ili ranim tridesetima, kada se mogu početi primjećivati prvi znakovi starenja kože.

Retinal i različiti tipovi kože

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja pri ubacivanju ovakvih potentnih sastojaka u rutinu je i kakva će biti reakcija. Važno je imati na umu da je svaka koža jedinstvena pa se i reakcija razlikuje od kože do kože. Recimo, osobe s osjetljivom kožom ili sklone iritacijama mogu imati poteškoća s toleriranjem retinala. No, od njega ne treba odustati, već se preporučuje da počnu s nižim koncentracijama i postupno povećavaju svoju rutinu korištenja. Iz Skintegre pojašnjavaju:

“Neki tipovi kože, poput izrazito suhe ili jako osjetljive kože, mogu zahtijevati posebnu pažnju prilikom uvođenja retinala. Također, osobe koje pate od dermatoloških stanja, kao što je primjerice rozaceja, trebaju biti oprezni prilikom upotrebe retinala i dodatno se posavjetovati s dermatologom prije nego što ga uključe u svoju rutinu njege kože.”

Iz Skintegre su pripremili i mali-vodič s objašnjenjem kako se retinal ponaša na različitim tipovima kože:

?SUHA KOŽA

Retinal može dodatno isušiti suhu kožu, pogotovo ako se koristi u visokim koncentracijama ili bez odgovarajuće hidratacije. Stoga je važno kombinirati retinal s bogatom hidratantnom kremom kako bi se spriječili suhoća i ljuštenje. Nadalje, kod suhe i osjetljive kože mogu se napraviti veće pauze između korištenja retinala, a uvijek je opcija i tzv. “sendvič-metoda”. Riječ je o metodi u kojoj se prije i poslije proizvoda s retinalom nanosi hidratantna krema. Dakle: krema, proizvod s retinalom, odnosno Retiron 0.05, ponovno krema.

?MASNA KOŽA

Retinal može biti koristan za masnu kožu jer pomaže u čišćenju pora i smanjenju viška sebuma. 

?KOMBINIRANA KOŽA 

Kod kombinirane kože, retinal se može koristiti ciljano na određenim područjima gdje je potrebno popraviti teksturu kože ili ublažiti znakove starenja. Uobičajeno je da se na masnijim područjima primjenjuje manja količina kako bi se izbjegla prekomjerna suhoća, dok se na suhim područjima može koristiti s dodatnom hidratacijom.

?NORMALNA KOŽA 

Normalna koža obično dobro reagira na retinal i može iskusiti poboljšanja u teksturi kože, smanjenju finih linija i poboljšanju tonusa kože. Međutim, važno je pratiti reakciju kože čak i ako je koža normalna.

Kako bi se utvrdilo je li koža spremna za retinal, preporučljivo je napraviti patch test. To znači početi s manjim koncentracijama retinala i postupno povećavati njegovu upotrebu kako bi se pratila reakcija kože.

Ako se nakon testiranja pojavi pretjerana suhoća, crvenilo iritacija ili peckanje, to može značiti da koža još nije spremna za redovitu upotrebu retinala. Postupno uvođenje retinala u rutinu može značajno smanjiti mogućnost iritacije, a iz Skintegre imaju još par vrijednih savjeta kojih se dobro držati:

?Počnite s nižom koncentracijom. Odaberite proizvod koji sadrži nižu koncentraciju retinala. To može biti manje iritirajuće za kožu dok se navikava na ovaj sastojak.

?Postupno povećavajte frekvenciju. Počnite s korištenjem retinala 2-3 puta tjedno i postupno povećavajte frekvenciju primjene kako koža postaje tolerantnija. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, možete preći na svakodnevnu upotrebu ako je koža dobro reagirala.

?Koristite hidratantne proizvode. Upotrebljavajte hidratantne proizvode koji će pomoći u održavanju ravnoteže vlage u koži i smanjiti suhoću koja se može pojaviti kao nuspojava retinala.

?Zaštitite se od sunca. Retinal može povećati osjetljivost kože na sunce, pa je važno redovito koristiti širok spektar SPF-a kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

I još par napomena prije ubacivanja retinala u rutinu…

Budući da je retinal, a time i Skintegrin Retiron 0.05, iznimno potentan, važno je obratiti pozornost na još par stvari. Osim što se preporučuju postupnost i niža koncentracija, bolje ga je koristiti u večernjoj rutini jer retinal može povećati osjetljivost kože na suncu. Također, noću se koža regenerira pa je to idealno vrijeme za djelovanje ovog sastojka. Dotaknimo se još malo osjetljivosti kože na suncu: iz tog je razloga neophodno svakodnevno koristiti SPF zaštitu, dok će redovita hidratacija pomoći u održavanju ravnoteže vlage u koži i umanjiti eventualnu suhoću. Bitno je izbjegavati druge iritantne sastojke jer takav spoj povećava rizik od iritacije kože. Tako, recimo, retinal ni u kojem slučaju ne bi trebalo slojevito kombinirati s drugim kiselinama kako bi se spriječile potencijalne neželjene reakcije. I, pro tip kojeg uvijek treba imati na umu:

Svaka koža je drugačija. Ono što odgovara jednoj osobi možda neće odgovarati drugoj. Stoga je važno prilagoditi rutinu njege prema potrebama vlastite kože.

Spomenuli smo da proizvode s retinalom, poput Skintegrinog noviteta Retirona, treba pažljivo kombinirati s ostatkom rutine. Nužno je biti oprezan kako bi se izbjegle potencijalne iritacije ili nespojivosti. Da bismo olakšali slaganje rutine,  u nastavku donosimo par smjernica koje mogu poslužiti kao mali beauty “šalabahter” kada je retinal u pitanju. Dakle, trebalo bi izbjegavati:

?KISELINE

Kombiniranje retinala s proizvodima koji sadrže visoke koncentracije kiselina ili grubih abrazivnih sastojaka može povećati iritaciju kože. Iznimno je bitno naglasiti da Retiron, kao niti jedan drugi proizvod s retinalom, nije preporučljivo slojevito kombinirati s drugim kiselinama kako bi se spriječile iritacije i osigurala optimalna djelotvornost retinala.

?PROIZVODE S ALKOHOLOM

Proizvodi za njegu kože koji sadrže visoke količine alkohola mogu dodatno isušiti kožu i povećati osjetljivost, što može biti problematično kada se koristi zajedno s retinalom.

?DRUGE RETINOIDE

Korištenje više proizvoda koji sadrže retinoide poput retinola, tretinoina ili drugih oblika vitamina A zajedno s Retironom može povećati rizik od iritacije kože.

?PROIZVODE KOJI SADRŽE JAKA ESENCIJALNA ILI ETERIČNA ULJA

Neka esencijalna ulja ili sastojci poput mentola mogu biti iritantni kada se koriste zajedno s retinalom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SKINTEGRA (@skintegrabeauty)

Nakon proizvoda koji predstavljaju “big no”, prebacujemo se na formulacije koje bi mogle biti kompatibilne s retinalnom i Skintegrinim novitetom.

?BLAGI HIDRATANTNI PROIZVODI

Hidratantni proizvodi bez jakih iritantnih sastojaka mogu biti korisni za hidrataciju kože dok se koristi retinal.

?PROIZVODI S UMIRUJUĆIM SASTOJCIMA

Proizvodi s umirujućim sastojcima poput aloe vere, pantenola ili alantoina mogu pomoći umiriti kožu i smanjiti potencijalnu iritaciju.

?PROIZVODI S CERAMIDIMA

Ceramidi su dobri za jačanje barijerne funkcije kože i mogu pomoći u smanjenju iritacije uzrokovanom retinalom.

?SPF

Kada koristite retinal, važno je redovito koristiti visokokvalitetan SPF kako biste zaštitili kožu od štetnih utjecaja sunčevih zraka.

Kontinuirano ili s pauzom – kako koristiti retinal?

Ona će, prije svega, ovisiti o individualnim potrebama kože.

Kontinuirana upotreba: Mnogi ljudi koriste retinal kontinuirano kao dio svoje svakodnevne rutine njege kože s dobrim rezultatima. Kontinuirana upotreba može pružiti stalne prednosti poput poboljšanja teksture kože, smanjenja bora i nepravilnosti.

Pauze u korištenju: Postoje preporuke da se povremeno naprave pauze u korištenju retinala, posebno ako se koriste visoke koncentracije ili ako se primijeti da koža postaje preosjetljiva ili nadražena. Pauze mogu pomoći koži da se oporavi od moguće iritacije i omogućiti bolju toleranciju retinala kada se ponovno započne s njegovom upotrebom. Pauze u korištenju mogu posebno biti korisne za osobe sa suhom kožom.

Ciklička upotreba: Neki ljudi prakticiraju cikličku upotrebu retinala, koristeći ga nekoliko mjeseci, a zatim praveći pauzu na neko vrijeme prije ponovnog početka. Ova metoda može pomoći u sprečavanju smanjenja učinkovitosti retinala i minimiziranju mogućnosti da koža postane previše naviknuta na njega.

Iz Skintegre dodaju:

Važno je slušati kožu i prilagoditi joj rutinu. Ako koža postaje previše iritirana ili osjetljiva, možda je korisno napraviti pauzu ili smanjiti koncentraciju proizvoda. S druge strane, ako koža dobro reagira na kontinuiranu upotrebu, može se nastaviti s redovitom primjenom.

Kako prepoznati da koža reagira na retinal?

Prvi znakovi reakcije kože na retinal obično se manifestiraju u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana od početka korištenja. Tipični znakovi su crvenilo, ljuštenje ili suhoća, peckanje ili svrbež, povećana osjetljivost i povećana suhoća. Skintegrine stručnjakinje pojasnile su nam kako se očituje svaki od znakova:

?CRVENILO 

Blago crvenilo ili difuzno crvenilo kože može biti prvi znak da koža reagira na retinal. Ovo može biti uočljivo na dijelovima lica gdje je retinal primijenjen.

?LJUŠTENJE ILI SUHOĆA

Osjećaj suhoće ili primjetno ljuštenje kože može se pojaviti kao odgovor na retinal. Koža može postati osjetljiva ili gruba na dodir.

?PECKANJE ILI SVRBEŽ 

Osjećaj peckanja ili svrbeža može se pojaviti nakon nanošenja proizvoda koji sadrži retinal, što ukazuje na iritaciju kože.

?POVEĆANA OSJETLJIVOST

Koža može postati osjetljivija na dodir ili na druge proizvode za njegu kože nakon što se retinal počne koristiti.

?POVEĆANA SUHOĆA: 

Retinal može izazvati povećanu suhoću kože, posebno ako se koristi u visokim koncentracijama ili ako se koža ne hidratizira dovoljno.

Upoznajte Skintegra Retiron 0.05

Podrobnije smo upoznali kompleksan, ali vrlo učinkovit svijet proizvoda s retinalom koji je sada bogatiji i za Retiron 0.05 s potpisom hrvatskog brenda Skintegra. Kao što je spomenuto, riječ je o serumskoj emulziji na bazi 0,05% enkapsuliranog retinala. Emulzija je osnažena niacinamidom, trima esencijalnim ceramidima i njihovim prekursorima, antioksidansima, pantenolom i madekasozidom (trenutno vrlo popularnim sastojkom). Poseban je zbog svoje žute boje, kao i zbog kompleksnosti formulacije koja je sličnija skupim varijantama, dok je cijena znatno pristupačnija (do 9. prosinca je na popustu u iznosu od 15%, dok mu je redovna cijena 22 eura).

Djeluje tako da sprječava pojavu komedona i prištića, ubrzava njihovo zacjeljivanje, uz preventivni učinak na preuranjene znakove starenja. Dolazi u enkapsuliranom obliku, što znači da se aktivira tek u kontaktu s kožom. Time mu je omogućeno sporo otpuštanje, uz manje nuspojava i maksimalno čuvanje njegove učinkovitosti.

Kome je Retiron 0.05 namijenjen? Koži sklonoj aknama, osobama koje žele smanjiti vidljive znakove starenja, osobama koje kreću s korištenjem retinoida.

Tko ne bi trebao koristiti Retiron 0.05? Nikako ga ne bi trebale koristiti trudnice, dojilje kao ni žene koje planiraju trudnoću. Također, ne preporučuje se osobama koje imaju aktivni dermatitis ili alergiju na retinoide.

Kakav je rezultat? Elastična koža zaglađenog tona i teksture, puniji i mlađi izgled kože, smanjen broj komedona i akni.

Kada je rezultat vidljiv? Budući da se u početku proizvod preporučuje koristiti rijeđe, rezultati će biti vidljivi kroz 3-6 mjeseci.

Retiron se koristi tako da se emulzija u tankom sloju nanosi na očišćenu i osušenu kožu. Poželjno ju je dodatno hidratizirati blagim, neutralnim preparatom ako pokazuje znakove isušenosti, uz obveznu UV zaštitu tijekom dana. A da bi uvođenje Retirona prošlo što jednostavnije, iz Skintegre su pripremili i prijedloge rutine njege za dva tipa kože: osobu sklonu aknama i osobu koja nema problema s kožom lica, već želi uvesti anti-age sastojak u rutinu. 

PRIJEDLOG RUTINE ZA OSOBU SKLONU AKNAMA

Večernja rutina

Čišćenje: Blago čišćenje lica u jutarnjoj i večernjoj rutini s blagim, nekomedogenim čistačima koji neće dodatno isušiti kožu. Preporuka iz Skintegre je duo kojeg čine Atomic i Amphbian. 

Retiron: Počnite s Retironom 2-3x tjedno i koristite ga nakon čišćenja, obavezno na suho lice. 

Hidratacija: Hidratantna krema s laganom, nekomedogenom formulom kako bi se održala hidratacija kože bez dodatnog začepljivanja pora, primjerice CICA-CERA, krema na bazi blagotvornih ceramida i CICA kompleksa ili O/P Hydra koja je na bazi provjerenih i svestranih sastojaka: ceramidnih prekursora i ceramida, glicerina, zobi i pantenola.

Jutarnja rutina

Čišćenje lica: Blago čišćenje lica uz Melt Milk.

SPF: Ujutro uvijek koristite širok spektar SPF-a kako biste zaštitili kožu od sunčevih zraka, poput Solara II koji pruža vrlo visoku UV zaštitu širokog spektra (UVA + UVB). 

PRIJEDLOG RUTINE ZA OSOBU BEZ PROBLEMA S KOŽOM KOJA ŽELI ANTI-AGE NJEGU

Večernja rutina

Čišćenje: Blago čišćenje kako bi se održala čistoća kože uz Atomic i Amphibian.

Retiron: Uvodite Retiron postupno u večernju rutinu, počevši s nižom koncentracijom. Koristite ga nekoliko puta tjedno, postupno povećavajući frekvenciju prema toleranciji kože.

Hidratacija: Upotreba hidratantne kreme bogate antioksidansima i sastojcima poput ceramida kako bi se održala hidratacija i potaknula obnova kože.

Jutarnja rutina

Antioksidansi: Dodajte proizvode s antioksidansima poput vitamina C kako biste dodatno zaštitili kožu od slobodnih radikala. Superba C je dobar izbor zbog oblik vitamina C koji se nalazi u svestranom serumu. Siguran, stabilan i u vodi topiv natrijev askorbil fosfat, poznatiji kao SAP.

SPF: Ujutro redovito koristite širok spektar SPF-a za zaštitu od sunčevih zraka.

U oba slučaja, naglašavaju iz Skintegre, ključno je postupno uvođenje Retirona i pažljivo praćenje reakcije kože. Pojave li se iritacije ili problemi, potrebno je smanjiti frekvenciju korištenja ili koncetraciju proizvoda.

Želite li isprobati Skintegrin Retiron 0.05, dobro je znati da je serumska emulzija na popustu do 9. prosinca 2023. Dostupan je na poveznici po cijeni od 18,70 €, dok je redovna cijena proizvoda 22 €.

FOTOGRAFIJE: Skintegra, KaboomPics, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5