smokveni parfemi F smokveni parfemi M

Volimo kada miriše na smokvu: Najljepši parfemi s tom notom

18.03.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Modne i beauty priče | Beauty priče
#parfemi

Kao omiljeno godišnje doba volim istaknuti kasno ljeto. Ono je poput njegovog ‘sutona’ – šušur se polako počinje smirivati, više nije nepodnošljivo vruće, a i dalje možemo uživati u svemu divnome što ljeto donosi. Na to me razdoblje neodoljivo podsjećaju i smokve, voće u kojem tada uživam s posebnim guštom. I, kao što su smokve posebne među voćem, tako su i smokveni parfemi jedinstveni u mirisnom svijetu. Nisu česti, imaju specifične note i s njima dašak ljeta na koži nosimo kroz cijelu godinu.

Kako nam se bliži toplija sezona (konačno!), tako se i u našoj beauty rutini događaju promjene. Težimo laganijim formulama, onima koje donose osvježenje, što se odnosi i na svijet mirisa. Jedna od parfemskih nota koja možda prolazi ‘ispod radara’, a svakako zaslužuje više pozornosti je smokva.

I miris i okus ovog sočnog voća jedan su od podsjetnika na kasno ljeto, nešto poput njegovog zaštitnog znaka. Smokveni parfemi sjajna su uvertira u toplu sezonu, ali i praktičan način kako da nas komadić ljeta prati kroz cijelu godinu – dovoljna su tek dva, tri ‘šprica’ za dašak mora, sunca i ljetne bezbrižnosti na koži.

Zašto su smokveni parfemi tako posebni?

Sjajno se kombiniraju s citrusnim, cvjetnim i ostalim voćnim notama, a note smokve dolaze iz različitih izvora; od listova ili voćke smokve. S jedne strane, listovi su gorki i donose osjećaj osvježenja, dok je plod potpuna suprotnost – sočan, zreo, sladak i osunčan. Smokveni parfemi iznimno su popularni posljednjih godina, kako u muškom, tako i u ženskom mirisnom svijetu, i to zahvaljujući svojoj složenoj mješavini gorkozelenih i mliječno-slatkih elemenata.

AKO STE PROPUSTILI…

Smokva je dugo vremena bila simbol luksuza, ljepote i senzualnosti. Smokveni parfemi iza sebe imaju dugačku povijest koja seže sve do Antike i Grka, koji su prvi prepoznali da smokva nije samo ukusna kao namirnica, nego može biti i fantastičan miris. Jedan od prvih parfema koji je dospio u moju kolekciju, a da u njemu smokva vodi glavnu notu, bio je onaj s potpisom H&M-ovog sestrinskog brenda, & Other Stories.

Unisex smokveni miris Fig Fiction predstavljen je 2014. godine, no kada sam ga, za potrebe članka, išla ponovno potražiti kako bih ga predstavila kao jednog od favorita, primijetila sam kako više nije dostupan na web stranici. Svidio mi se i zbog kombinacije koja, uz smokvu, donosi i note bambusa, zatim crnog ribizla, ružinog drveta i šljive, ali i zbog svoje cjenovne pristupačnosti.

Spominjem ga jer su mi zahvaljujući tom sasvim slučajnom mirisnom otkriću smokveni parfemi danas među omiljenima, a nisu toliko spominjani kao neke druge mainstream note. Od aktualnih i dostupnih parfema s notom smokve, jedan od najpopularnijih i najhvaljenijih nosi Diptyqueov potpis. Riječ je mirisu Diptyque Philosykos Eau de Parfum, predstavljenom još mnogo prije nego li je smokva došla u fokus, davne 1996. godine. Miris, inače namijenjen i ženama i muškarcima, u gornjim notama donosi list smokve i samu smokvu, u srednjim su zelene note i kokos, dok bazne note čine stablo smokve, drvene note i cedar.

Nalazi se na mnogim popisima parfema s notom omiljene mediteranske voćke, a uvrstili smo ga i na našu listu. Smokveni parfemi koje u nastavku donosimo su spoj luksuznijih niche mirisa te onih pristupačnijih koji oduševljavaju svojim kombinacijama nota. Kao uvod u toplu sezonu ili kao trag kasnog ljeta kojeg sa sobom rado nosimo cijelu godinu, smokveni parfemi predstavljaju sjajno osvježenje u postojećoj mirisnoj kolekciji. Zavirite na našu listu, možda pronađete novog parfemskog favorita.

Smokveni parfemi za proljeće i ljeto

FOTOGRAFIJE: Unsplash, The Lab, Jovoy Paris, Diptyque, Douglas, Top.hr, Notino, Lancome, Theodoros Kalotinis, Essential Parfums

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5