Kad se sretnu Stella i Veuve Clicquot: Otpad od grožda pretvoren je u chic torbe

29.11.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Modne i beauty priče | Modne priče
#Veuve Clicquot | #Stella McCartney

Slaveći novi korak u modnoj inovaciji, Stella McCartney ušla je u partnerstvo s tvrtkom Veuve Clicquot, kako bi svijetu pionirski predstavili alternativu životinjskoj koži, i to na bazi grožđa, koja objedinjuje zajedničke vrijednosti LVMH Maisons i dugoročne obveze prema održivosti, cirkularnosti i regenerativnim praksama.

Rezultat: Novi Stella komadi nastali od otpada grožđa, među kojima dominiraju chic veganske torbice koje biste vrlo lako mogli zamijeniti za one od prave kože.

Kako Stella McCartney pojašnjava u najavi ove priče, utjecaj kože na okoliš je nevjerojatno visok; uzgoj životinja doprinosi procijenjenih 11-17% svjetskih emisija stakleničkih plinova, od čega 65% otpada na goveda. Njena nova generacija kožne alternative, VEGEA, izrađena je od 80% biljnih, obnovljivih i recikliranih sirovih elemenata. Sve korištene stabljike grožđa uzgojene su regenerativno u Veuve Clicquotu u njihovom povijesnom vinogradu, a materijal je bez otapala, bez metala, kao i bez opasnih i otrovnih tvari.

Nusproizvodi berbe Veuve Clicquot kombiniraju se s biljnim uljima i prirodnim vlaknima iz poljoprivrede, čime VEGEA ima 40% manji utjecaj na globalno zagrijavanje, kao i 50%-tno smanjenje potrošnje vode u usporedbi s alternativama koži koje se temelje na fosilnim gorivima.

Koristeći ovu vrlo inovativnu, regenerativnu i kružnu tkaninu, Stella McCartney je ručno izradila šest dodataka, koji su debitirali na modnoj reviji za ljeto 2024. tijekom Tjedna mode u Parizu.

I Stella McCartney i Veuve Clicquot osnovale su žene pionirke koje su potaknule promjene u svojim područjima, a svaka od ovih promjena ukorijenjena je u zanatskom umijeću, strasti i inovacijama koje su stvorile nove, bolje mogućnosti.

Vođeni Stellinom strašću, partneri u ovom projektu žele nadahnuti druge u svojim industrijama, i izvan njih, da traže održivije alternative, bez okrutnosti prema životinjama i planetu. U kolekciji je korištena Veuve Clicquot alternativa na bazi grožđa, za izradu kapsulnih proizvoda koji uključujuju tri kultne Frayme torbe, držač boce Veuve Clicquot Yellow Label i dvije varijante prepoznatljivih Stella McCartney Elyse sandala. Potonje imaju platformu izrađenu od recikliranog pluta, prikupljenog iz podruma Veuve Clicquot u Reimsu.

“Oduševljena sam što sam dio prvog partnerstva takve vrste, između moje modne kuće i Champagne Maisona – realiziranog zahvaljujući našoj zajedničkoj posvećenosti održivosti, umijeću izrade i inovacijama. Ova je suradnja savršeni spoj moje vizije proizvodnje bez okrutnosti u kombinaciji s prirodnim sastojcima Veuve Clicquota, korištenjem otpada za kružno stvaranje luksuzne alternative životinjskoj koži koja se može lako skalirati i promijeniti industriju. Potrošači ne mogu uočiti razliku, i zato je ovo bolji način”, zaključila je Stella McCartney.

FOTOGRAFIJE: Stella McCartney

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5