Istražili smo sve o Vintedu, second hand platformi koja je stigla u Hrvatsku

27.03.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Modne i beauty priče | Modne priče
#second hand

Volimo dobar second hand shopping pa nas je razveselila vijest da je Vinted dostupan i u Hrvatskoj. Na TikToku sam vidjela videozapise s raznim ulovima s Vinteda, a onda nedavno naišla na informaciju da i u Hrvatskoj možemo prodavati i kupovati putem njega. Vjerojatno će se mnogi složiti da nema do second hand shoppinga u fizičkoj trgovini, no i online varijanta prilično je atraktivna te se mogu uloviti sjajni komadi, što najbolje potvrđuje platforma s rabljenom robom luksuznog predznaka, Vestiaire Collective.

@vinted

@whymarj @dailyfreckles showing us how to style items shopped on Vinted 😏 #secondhand #vinted #vintedfinds #howistyledit

♬ original sound – Vinted

Što je Vinted?

No, vratimo se Vintedu. Sve je krenulo, kažu suosnivači platforme Milda Mitkute i Justas Janauskas, 2008. godine, kada se Milda selila, no imala je previše odjeće koju nije mogla ponijeti sa sobom. Justas joj je ponudio pomoć i dizajnirao web-stranicu putem koje može dijeliti odjeću s prijateljima. Uskoro su, kažu s platforme, u priči poželjeli sudjelovati i mediji, a par je znao da je na dobrom putu: od dvije osobe nastao je Vinted s timom koji danas broji više od 1000 ljudi. Tim, kažu iz Vinteda, obuhvaća različite države i kulture, a zaposlenici pomažu članovima platforme diljem svijeta prodati, kupiti ili razmijeniti second hand artikle. Iz Vinteda kažu:

Prodajte ono što ne nosite ili krenite u lov na rijetke komade – nikada dosad nije bilo lakše istražiti svijet pre-loved artikala putem interneta. Naša rastuća zajednica s više od 75 milijuna članova, u misiji je da artikle iz druge ruke pretvori u prvi izbor.

Žele pokazati koliko dobar može biti second hand izbor, kao i kupnja artikala koji se neće pronaći u “običnim” trgovinama. Otvoren je, kažu suosnivači, za sve koji vjeruju da kvalitetna odjeća treba imati dug život. Kažu kako je odabir rabljenih predmeta, umjesto kupnje novih, bolji izbor za novčanik, ormar i okoliš. Promoviraju second hand modu kako bismo robu zadržali u optjecaju što duže vrijeme, što je ključno za smanjenje emisije koju proizvodi modna industrija. Kružno putovanje odjeće, pojašnjavaju iz Vinteda, može smanjiti klimatski utjecaj maloprodajne mode. Pored svakog proizvoda navedena je cijena, brend, stanje, materijal, boja, lokacija gdje se artikl nalazi, način plaćanja te kratak opis proizvoda.

Kako Vinted funkcionira?

I prodaja i kupnja, kažu s platforme, vrlo su jednostavne i sigurne.

PRODAJA

 • Besplatna objava oglasa – nakon što korisnik preuzme Vinted aplikaciju, fotografira artikl, opisuje i određuje cijenu. Nakon učitavanja oglasa, on je aktivan.
 • Prodaja, slanje – kada je artikl prodan, vrijeme je za slanje. Korisnik treba spakirati artikl (po mogućnosti u što ekološki održivije pakiranje, recimo staru kutiju), zatim ispisati unaprijed plaćenu oznaku za slanje i otići u mjesto za predaju paketa u roku od pet dana.
 • Isplata – naknade za prodaju ne postoje pa cijeli iznos ostaje prodavaču. Iznos sjeda na račun kada kupac potvrdi da je sve u redu.

KUPNJA

 • Pronalazak artikla – nakon besplatnog preuzimanja aplikacije, slijedi pregledavanje artikala među tisućama robnih marki
 • Kupnja – kupac ima mogućnost postaviti pitanja prodavaču, a zatim slijedi kupnja jednim klikom. Plaćanje je sigurno uz PayPal, bankovnu karticu, Apple Pay ili Vinted saldo.
 • Dostava – nakon kupnje, pojavljuje se procijenjeni datum dostave. Kupac dobiva obavijest kada je paket predan pošti i za nekoliko dana stiže na adresu.
@vinted

📯 Vinted sellers 📯: Photo tips to quicken your clearout #TikTokFashion #VintedSecondhand #Vinted #VintedSeller

♬ original sound – Vinted

Zasad je, čini se, za Hrvatsku dostupno samo slanje unutar Hrvatske i iz Poljske. Pri završetku kupnje, kupac bira želi li prijevoznika BoxNow ili Hrvatsku poštu, a artikl se dostavlja na kućni prag ili na praktično mjesto za preuzimanje. Prodavatelj prima unaprijed plaćenu naljepnicu za dostavu te šalje paket s najbližeg mjesta za predaju paketa. Platforma je osigurala besplatnu dostavu s obje službe za manje, srednje i veće pakete, i to do 31. svibnja. Više detalja pronađite na poveznici.

Iz Vinteda kažu kako je kupovina sigurna:

“Ako artikl ne stigne, oštećen je na putu ili se znatno razlikuje od opisanog, kupac prima povrat sredstava. U roku od 2 dana od dostave potrebno je javiti ako nešto nije u redu. Ako nije drugačije dogovoreno, trošak povrata snosi kupac.”

Vinted pokriva iduće kategorije:

 • žene (odjeća, obuća, torbe, dodaci, ljepota)
 • muškarci (odjeća, obuća, dodaci, osobna njega)
 • djeca (odjeća, igračke i igre, njega beba, dječja kolica, igračke za vožnju, autosjedalice i hranilice, namještaj za djecu i bebe, školski pribor)
 • dom (tekstili, ukrasni dodaci, prosuđe i pribor, proslave i praznici)
 • zabava (videoigre i igraće konzole, igre i slagalice, glazba i videozapisi, knjige)
 • briga o kućnim ljubimcima (psi, mačke, mali kućni ljubimci, ribe, ptice, reptili)

Dostupan je niz brendova, čak smo naišli i na komade s hrvatskim potpisom. Dominira high street, no tu je i dizajnerska roba. Nema straha od fakeova jer je Vinted prošle godine uveo opciju verifikacije, odnosno provjere predmeta koji se kupuju. S ovom uslugom, članovi zajednice dobili su mogućnost provjere artikala skupljih od 100 eura. Verifikacija, kažu, predstavlja značajan korak naprijed u povećanju povjerenja u autentičnost dizajnerskih rabljenih predmeta i borbi protiv fakeova.

Usluga je opcionalna i košta 10 eura, što uključuje dostavu u verifikacijski centar Vinteda, gdje provjeru obavlja obučen i iskusni tim. Usluga je trenutno dostupna u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj za odabrane brendove i artikle, a usluga će se postupno širiti i na ostala tržišta, kao i marke, odnosno kategorije proizvoda. Trenutno je dostupna za brendove poput Bottege Venete, Celinea, Jacquemusa ili adidasa i New Balancea.

FOTOGRAFIJE: Vinted, TikTok

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5