advent 2023, Europa, Advent u Europi, Advent u Beču, Advent u Ljubljani, Advent u Pragu

Advent 2023.: Najpopularnije europske destinacije

07.10.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Putovanja
#Božić | #advent

Iako nas od blagdanske atmosfere dijele još dva mjeseca, već su poznati datumi održavanja adventskih sajmova diljem Europe. Prije par dana naišli smo na Timeov članak u kojem donose popis za advent 2023., s popularnim, ali i nekim manje razvikanim božićnim lokacijama.

Popisom su nas potaknuli da i sami istražimo što se i kada nudi po Europi. Pa, gdje za advent 2023.? Beč, Prag ili Budimpešta odgovori su koji prvi padaju na pamet i svakako najtraženije lokacije, no uključili smo i neke skrivene dragulje, poput Salzburga i Brugesa te gradiće koji svojim ugođajem podsjećaju na bajku, kao što je Colmar.

advent u europi 2023, Advent u Beču

Advent 2023.: Najpopularnije europske lokacije

BEČ, AUSTRIJA

Datumi: 11. studenog 2023. – 4. siječnja 2024., većina sajmova se zatvara 26. prosinca

Kada netko spomene advent, jedna od prvih lokacija koja nam pada na pamet je Beč. Nije da nam treba neki dodatan razlog za posjet Beču, no predbožićno razdoblje svakako je idealna prilika. Blagdanska je čarolija u njemu jedinstvena, a ponuda je takva da će zadovoljiti i one najzahtjevnije: uživanje u arhitekturi, božićnoj atmosferi, glazbenoj baštini, slasnim kolačima i drugim poslasticama… Glavni božićni sajam smješten je ispred Gradske vijećnice, a atraktivni adventski sajmovi mogu se pronaći i na ostalim lokacijama u gradu. Prošle godine donijeli smo par preporuka iz Beča, a možete ih pročitati ovdje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Cᴀʀʟᴀ☀️ ~Vɪᴇɴɴᴀ (@carla_pictures_)

LJUBLJANA, SLOVENIJA

Datumi: 1. prosinca 2023. – 2. siječnja 2024.

Iako Ljubljanu rado posjećujemo kroz cijelu godinu (jedan od razloga je i manifestacija Odprta kuhna o kojoj smo vam pisali ovdje), u adventskom razdoblju pruža poseban ugođaj. Gdje ići u Ljubljani? Prešernov trg i šetnica uz rijeku Ljubljanicu nezaobilazne su lokacije. Posjetitelji na njemu mogu pronaći štandove s gastro ponudom, suvenirima, božićnim ukrasima… Pozornost na Prešernovom trgu krade i atraktivna božićna jelka, najzaslužnija za magičnu blagdansku atmosferu. Odlučite li se za advent u Ljubljani, nemojte propustiti Ljubljanski grad, s kojeg se pruža najljepši pogled na slovensku metropolu u božićnom ruhu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Ljubljana (@visitljubljana)

BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

Datumi: 18. studenog 2023. – 1. siječnja 2024.

Još jedna popularna destinacija za (predbožićni) vikend-izlet iz Hrvatske je i Budimpešta. Bogata povijest i upečatljiva arhitektura privlačni su u svako doba godine, a s dolaskom prosinca, mađarska prijestolnica postaje još čarobnija. Glavni božićni sajam odvija se na Vörösmarty trgu, mjestu uz koje se veže dugačka tradicija, a posebno je impresivna božićna jelka. Advent u Budimpešti izvrsna je kombinacija istraživanja bogate kulturne baštine i magije božićnog razdoblja, a posebnu pozornost valja obratiti i na gastro segment. Izdvojit ćemo ukusne slastice kao što su slatki valjčići s cimetom (kurtoskalacs) te kolač s orasima i marelicom (zserbo szelet).

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Budapest (@visitbudapest_official)

PRAG, ČEŠKA

Datumi: 3. prosinca 2023. – 6. siječnja 2024.

Predblagdansko doba vrijeme je kada se cijeli grad pretvara u božićnu priču pa bogata praška povijest i bajkovita arhitektura postaju još posebnije. Glavno ‘mjesto radnje’ je Stari trg, odnosno Staroměstské náměstí, dok je nešto manja ponuda na Vaclavovom trgu, odnosno Václavské náměstí. Ne treba propustiti ni božićne prizore kod dvorca, gdje posjetitelji mogu uživati i u jedinstvenom pogledu na grad. Želite li ga doživjeti iz drugačije perspektive, odaberite vožnju Vltavom. Jedna od naših gastro preporuka, uz neizostavne kobasice, kuhano vino i punč, odnosi se i na tradicionalni trdelnik (kolač s cimetom i šećerom).

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli City of Prague (@cityofprague)

BRATISLAVA, SLOVAČKA

Datumi: 23. studenog 2023. do 23. prosinca 2023.

Još jedna česta adresa u blagdanskom razdoblju je i Bratislava, gdje povijest i arhitektura doprinose božićnoj magiji. Poseban je ugođaj noću, kada blagdanske dekoracije i svjetlosne instalacije osvijetle grad, a važnu ulogu u adventu igraju slovačka tradicija i običaji. Predbožićno doba odlična je prilika za kušanje nekih tradicionalnih slovačkih jela pa donosimo par preporuka. Kobasice su najpopularniji izbor na sajmovima, a tu je i nacionalni specijalitet: kuglice od krumpirovog tijesta u kombinaciji s umakom od sira i prepečenom slaninom. Poznata je i juha od kupusa obogaćena mesom, a za slatkoljupce, tu su trdelnik, lokše (tanke palačinke od krumpirova tijesta) i medovnik.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Bratislava (@visitbratislava)

COLMAR, FRANCUSKA

Datumi: 23. studenog 2023. – 29. prosinca 2023.

Grad na istoku Francuske možda nije najtipičnija adventska destinacija (barem kada su u pitanju polasci iz Hrvatske), no svakako je jedna od najposebnijih. Smješten u regiji Alsace, Colmar je poznat po slikovitoj arhitekturi i šarenim kućama, s čijih nas prozora pozdravljaju i plišani medvjedići, što je fotografija koja je obišla društvene mreže. Ugođaj se najtočnije opisuje epitetom bajkovito: uz sajam i adventsku ponudu na štandovima, tu su klizalište, vožnja kanalima, sjajna tradicionalna jela poput tarte flambée i choucroute garnie te izvrsna vina.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Simon | Travel & Adventure (@simonantony_)

I još malo ideja za advent 2023.

Uz najpopularnije adventske lokacije, u nastavku donosimo neke možda malo manje popularne ili udaljenije, poput Londona, no jednako čarobne.

GRAZ, AUSTRIJA

Datumi: 18. studenog 2023. – 24. prosinca 2023.

SALZBURG, AUSTRIJA

Datumi: 23. studenog 2023. – 1. siječnja 2024.

LONDON, ENGLESKA

Datumi: 17. studenog 2023. – 1. siječnja 2024.

PARIZ, FRANCUSKA

Datumi: 16. studenog 2023. – 27. prosinca 2023.

BRUXELLES, BELGIJA

Datumi: 24. studenog 2023. – 31. prosinca 2023.

BRUGES, BELGIJA

Datumi: 24. studenog 2023 – 7. siječnja 2024.

BASEL, ŠVICARSKA

Datumi: 23. studenog 2023. – 23. prosinca 2023.

KRAKOW, POLJSKA

Datumi: 24. studenog 2023. – 26. prosinca 2023.

STRASBOURG, FRANCUSKA

Datumi: 24. studenog 2023. – 24. prosinca 2023.

BERLIN, NJEMAČKA

Datumi: 20. studenog 2023. – 1. siječnja 2024.

MÜNCHEN, NJEMAČKA

Datumi: 27. studenog 2023. – 24. prosinca 2023.

COLOGNE, NJEMAČKA

Datumi: 23. studenog 2023. – 23. prosinca 2023.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels, Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5