After5 Gurman: Vodič za JRE-Hrvatska restorane koje vrijedi posjetiti u 2023.

10.03.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#JRE-Hrvatska | #After5 Gurman

U restoranu i hotelu San Rocco u Brtonigli održala se Press skupština udruge restorana JRE-Hrvatska, na kojoj je predstavljen i vodič za sve ljubitelje gastronomije. Hrvatska JRE obitelj ove godine broji 15 članova, restorana koje vrijedi posjetiti u 2023. i ondje doživjeti jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Udruga JRE-Hrvatska

Udruga Jeunes Restaurateurs internacionalna je udruga osnovana davne 1974. godine. Utemeljena je za mlade chefove i vlasnike restorana, po imenu Jeunes Restaurateurs (u prijevodu: „Mladi chefovi “), a od tada do danas Udruga se razvila u vodeće strukovno udruženje mladih i talentiranih chefova. Danas obuhvaća 350 restorana i 160 hotela u 15 zemalja svijeta. Od 2011. članicom internacionalne udruge JRE postaje i Hrvatska.

Zadaća udruge je ujedno i njen moto: Never-ending passion – krilatica s kojom njeni članovi žive i rastu.

Što točno znači kratica JRE? J predstavlja „joining innovation and imagination“ (spoj inovativnosti i mašte), R „respecting source and sustainability“ (poštivanje kvalitetnih izvora namirnica i održivosti), a E „evoking emotion and inspiration“ (buđenje osjećaja i inspiracije).

Hrvatska obitelj ove godine broji 15 članova:

 • Restaurant Dubravkin put, Zagreb
 • Restaurant & Winery Korak, Jastrebarsko
 • Restaurant Pergola, Savudrija MDH (MEMBRE D’HONNEUR / počasni član)
 • Restaurant Badi, Umag
 • Hotel & Restaurant San Rocco, Brtonigla
 • Restaurant Monte, Rovinj , MDH (MEMBRE D’HONNEUR / počasni član)
 • Konoba Zijavica, Mošćenička Draga
 • Restaurant & Hotel Draga di Lovrana, Lovran
 • Restaurant & Design Hotel Navis, Opatija
 • Restaurant Plavi podrum, Opatija, MDH
 • Hotel & Restaurant & Winery Boškinac, Novalja, MDH (MEMBRE D’HONNEUR / počasni član)
 • Restaurant Foša, Zadar
 • Konoba Boba, Murter
 • Konoba Pelegrini, Šibenik
 • Lešić Dimitri Palace Restaurant & Hotel, Korčula

Postoji jako puno kriterija kako postati članom JRE udruge, a samo neki od njih su da vlasnici moraju biti usko povezani s poslovanjem restorana, da rade u njemu, da je njihov restoran spomenut u najmanje jednom nacionalnom ili internacionalnom gourmet vodiču, da posluje minimalno 3 godine, a jedan i najvažniji među njima je ta iskonska strast – Never ending passsion!

„Tokom godine organiziramo razne manifestacije kako bismo se što bolje približili svim mladim ljudima i ljubiteljima hrane i vina te s njima dijelili našu iskonsku strast prema poslu s kojom živimo i radimo. Kod svakog projekta važna je razmjena znanja i iskustva te širenje mreže mladih kuhara, sommeliera i ugostiteljskih radnika kako bi usavršavali svoja iskustva, a potom stvarali i kreirali nove ideje poslovanja.“

Na press eventu u San Rocca, sudjelovali su chefovi restorana udurge JRE-Hrvatska kao i njihovi partneri.

Novi partneri za 2023. godinu su Atrox, Maraska, Rajska rajčica, Varionica pivovara, Podrumi Mladina i Vinarija Cuj.

Partneri udruge restorana JRE-HR 2023 su Mastercard, HTZ, Metro, Miele, Nonino, Duke, Atrox, Maraska, Nikas, Chiavalon, Kozlović, Urban Design, Old Pilots, Pago, TZ Kvarner i TZ Zagreb.

Vinarije:

 1. Korta katarina
 2. Senjković
 3. Testament
 4. Ipša
 5. Cattunar
 6. Coronica
 7. Cuj
 8. Mladina podrumi

Mali proizvođači:

 1. Stone
 2. Beef shop
 3. Mar fish
 4. Sin ravnnice
 5. Rajska rajčica
 6. Varionica
 7. Karlić
 8. Taman chocolates

Partneri su se prezentirali sa svojim proizvodima, a JRE chefovi pripremili su i zalogaje od namirnica malih proizvođača / partnera. JRE udruga restorana predstavila je i svoj novi JRE proizvod: JRE Old Pilots vodku. Premijerno se vodka mogla kušati na press eventu, a bit će dostupna u svim JRE-HR restoranima, kao i ostala dva JRE proizvoda: JRE Chiavalon maslinovo ulje & JRE Kozlović Malvazija.

Gastronomska iskustva koja se nagrađuju

Za sve ljubitelje gastronomije, JRE udruga predstavila je vodič u kojem se nalazi i nagradna igra.

Posjećujući JRE-HR restorane i preuzimajući besplatne digitalne sadržaje na platformi Priceless.com, unutar kalendarske godine 2023. imamo priliku skupiti osam različitih pečata i osvojiti gastronomsko iskustvo u jednom od JRE-HR restorana po vlastitom izboru.

U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi gosti, domaći i inozemni. Minimalni iznos konzumacije potrebne za dobivanje pečata u restoranu je 100 eura, a preuzimanje digitalnih sadržaja na Priceless.com potpuno je besplatno.

Korisnici Mastercard® kartica imaju posebnu pogodnost koja im omogućuje brži dolazak do nagradnog menija u odabranom JRE restoranu u Hrvatskoj. Registracijom svoje Mastercard kartice na Mastercardovoj iskustvenoj platformi Priceless.com, imaju priliku besplatno preuzeti digitalne sadržaje – virtualne obilaske JRE restorana u Hrvatskoj koji sadržavaju i video recepte renomiranih chefova.

Svaki preuzeti video sadržaj vrijedi kao jedan pečat. Kako bismo osvojili nagradno gastro iskustvo u odabranom JRE restoranu, svih osam pečata potrebno je prikupiti do 31.12.2023. godine. Ponuda se odnosi samo na hrvatske JRE restorane iz vodiča JRE-HR 2023.

Nakon što prikupimo osam pečata iz osam različitih hrvatskih JRE restorana (posjećujući restorane fizički ili kombinirajući fizičke posjete restoranima s preuzimanjem digitalnih sadržaja), fotografiju stranice s pečatima potrebno je poslati na mail adresu j.baljkas@jre.eu, zajedno sa svojim podacima, radi dogovora oko iskorištavanja nagradnog gastro iskustva.

Masterclass

Tijekom 2023. organizirano će biti i 8 Miele masterclasseva, na kojima sudjeluju jedan chef iz JRE restorana, 1 mali proizvođač i 1 vinar. Cilj masterclasseva je ciljanoj publici prezentirati izvornu, lokalnu namirnicu s kojom chef radi, od same pripreme do posluživanja, a lokalni vinari pritom prezentiraju teroar odakle dolaze. Na nama je da se prijavimo na nagradnu igru jer možda baš dobijemo priliku osvojiti ulaznice na jedan od Miele masterclasseva.

FOTOGRAFIJE: Mateja Vrčković

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5