Donosimo razlog više za posjetiti sjajan Agli Amici 1887 restoran u Udinama

20.03.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#gastronomija | #uređenje interijera | #Agli Amici 1887

Na bucket listi mnogih gurmana prije ili kasnije naći će se renomirani restoran Agli Amici 1887 u Udinama, koji je jedan od vodećih restorana u Furlaniji-Julijskoj krajini. Regija je to koja je podarila neiscrpnu lepezu sastojaka s lokalnih pašnjaka, planina i povrtnjaka, a chef restorana Emanuele Scarello ih u Agli Amici 1887 pretvara u kulinarska remek-djela. Zbog njegovog talenta, vizije i kreativnosti, restoran je ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice. Odnedavno se može pohvaliti i preuređenjem, a njegov novi plavi lounge razlog je više za posjetiti ovaj hram kulinarske umjetnosti.

Agli Amici 1887 restoran

Objedovanje vani multisenzorno je iskustvo i kao takvo zaslužuje biti slavljeno. Misao je to koja je vodila tim kreativnog studija Visual Display, Giorgija di Bernardija, u redizajniranju prostorije koja je nekoć bila stara konoba na gradskom trgu Udina, a danas je pretvorena u novi ulaz u Agli Amici 1887.

Blue Lounge kultnog restorana zamišljen je kao uvod u restoran i mjesto za uživanje u piću kao priprema za gastronomsko iskustvo koje slijedi. Ovaj međuprostor zaživio je u znaku kobaltno plave, boje koja odaje dojam pozitivnosti, samopouzdanja i sigurnosti, a dizajneri prostora i vlasnici poželjeli su da se gosti u njemu osjećaju dobro i u potpunosti uživaju u atmosferi koja ih okružuje.

Plava je lajtmotiv koji se proteže i arhitekturom prostora, i namještajem i tkaninama. Prostor svoj fokus ima na šanku, koji na trenutke djeluje poput pozornice, jer kuharima nudi priliku da pokažu svoju umjetnost, dok gosti uživaju u predstavi i piću koje se priprema neposredno za njihovim stolovima.

Koncept Blue Loungea razvijen je u suradnji s klijentom i odražava namjeru vlasnika restorana da uspostavi dijalog između iznutra i izvana, između čovjeka i prirode. U skladu s filozofijom fokusiranja na lokalne proizvode i okuse, dva velika prozora u plavom salonu otvaraju se na prekrasno unutarnje dvorište restorana, stvarajući vezu s prirodom.

Dizajn Visual Displaya za Blue Lounge proteže se na akustiku, koja ima veliki utjecaj na cjelokupno iskustvo. Cilj je bio stvoriti prigušenu atmosferu i mjesto zaustavljeno u vremenu; tiho, iznenađujuće i reprezentativno za samu bit restorana, kao prvi korak k upoznavanju kuhinje i filozofije chefa Emanuelea Scarella.

Nema sumnje da se radi o razlogu više za posjetiti Agli Amici 1887, a ako vas put ipak ne odvede do Udina, uvijek možete otputovati do Rovinja kako biste isprobali kuhinju ovog talijanskog chefa. Naime, Agli Amici Rovinj smješten je u srcu marine i već u prvoj godini poslovanja dobio je Michelinovu zvjezdicu. Pruža zadivljujuć pogled na staru gradsku jezgru Rovinja i na otok Svete Katarine, a gostima jedinstveno i nezaboravno gourmet iskustvo.

FOTOGRAFIJE: Alessandro Paderni / Eye Studio

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5