Putujete li na Kronplatz? Posjetite ovu nesvakidašnju adresu

24.11.2022. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja | Gastronomija
#Kronplatz | #putovanja

Siječanj je dinamičan mjesec na europskim skijalištima, a jedna od godinama najpopularnijih destinacija za hrvatske skijaše talijanski je Kronplatz, kojeg kolokvijalno često nazivamo i Croplatzom. Naši skijaši doista vole ovo skijalište, koje osim sjajne sportske zabave u snijegu također donosi i jedinstveni doživljaj za gurmane. Tu na scenu stupa AlpiNN – Food Space & Restaurant, restoran na nevjerojatnoj lokaciji, s talentiranim osobljem i održivom filozofijom.

Kronplatz, AlpiNN - Food Space & Restaurant

Putujete li na Kronplatz? Otkrivamo nesvakidašnju adresu

26. studenog, AlpiNN – Food Space & Restaurant otvorio je vrata za novu sezonu i otad spremno dočekuje svoje goste; što one “stare” koji se zadovoljno vraćaju po novu rundu gastro doživljaja, a što one nove koji tek trebaju otkriti čaroliju ovog prostora i koncepta. AlpiNN je projekt kojeg su 2018. godine zajedno osmislili i pokrenuli talijanski chef sa 3 Michelinove zvjezdice Norbert Niederkofler i vlasnik komunikacijske agencije hmc u Bolzanu Paolo Ferretti.

Zamislili su novi pogled na klasičan restoran i mjesto gdje je ručak prilika da se svijetu hrane pristupi i s umjetničkog stajališta. Na impresivnu lokaciju na kojoj se smjestio AlpiNN čak i ne treba trošiti mnogo riječi, jer slike uistinu govore dovoljno, no zato vrijedi zaviriti unutra i istražiti što su to Norbert i Paolo zapravo “zakuhali”.

Svijetao, drveni interijer djelo je dizajnera Martina Gampera i reinterpretira atmosferu tradicionalne planinske kuće. Drvo je ovdje glavni protagonist i poprima suvremene oblike koji podsjećaju na geometriju prirodnih krajolika. I u uređenju prostora i u kuhinji, primjetno je da se vlasnici u potpunosti oslanjaju na ono lokalno. Sav namještaj u AlpiNNu izradili su domaći majstori, baš kao što se jelovnik AlpiNNa temelji isključivo na sezonskim i regionalnim proizvodima.

Svako jelo ovdje predstavlja planinu, muku i trud seljaka i težaka, visoku kvalitetu njihovih proizvoda, tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno, brigu i dosljednost. Otpad se u kuhinji smanjuje na minimum; od kore krumpira i iznutrica, do vode koju koriste za kuhanje povrća, sve može postati sastojak za kreativne recepte.

Svi ovi izbori nadahnuti su Niederkoflerovom održivom filozofijom Cook the Mountain i njegovim pozivom na poštovanje planeta. Cook the Mountain istražuje vrijednosti koje kulturno i društveno ujedinjuju ljude diljem svijeta, koji planine smatraju resursom, strašću, izazovom i baštinom koju treba zaštititi.

Norbert Niederkofler i Paolo Ferretti

“Stvaranjem veze između kulture i tradicije planina i globalne kuhinje i gastronomije, možemo pridonijeti održivom rastu cijelog planeta i redefinirati njegov gospodarski i društveni razvoj, istražujući aspekte koji povezuju proizvodnju, poljoprivredu, regionalna područja i potrošnju”, objašnjava Norbert Niederkofler.

Niederkofler je posvetio svoj život kulturi i kuhinji Južnog Tirola, a od 1994. godine radi u hotelu Rosa Alpina u srcu Alta Badije. Otvaranjem restorana St. Hubertus u sklopu hotela 1996. godine, postavio je nove hotelske temelje glede hrane i pića i ostvario važnu prekretnicu u povijesti Rosa Alpine. Danas St. Hubertus i Norbert broje 3 crvene Michelinove zvjezdice i 1 zelenu, koja im je 2020. godine dodijeljena za održive kulinarske prakse.

Vratimo li se na AlpiNN, ovdje ćete doživjeti jedinstveno iskustvo planinske kuhinje, a osoblje restorana potrudit će se u tome da svijetu hrane pristupite na drugačiji način. AlpiNN je mjesto gdje hrana dolazi u središte pozornosti, gdje sjedenje za stolom znači dijeljenje svega i naposljetku restoran koji izgleda i djeluje kao dnevna soba.

Ovdje se kuha i manipulira s jednostavnim, čistim i prirodnim sastojcima, kako bi se gostima omogućilo uživanje u izvornom okusu lokalne planinske kuhinje koja je dostupna svima. Za jela koja vam se nađu na stolu možete biti uvjereni da su producirana od proizvoda malih proizvođača i poljoprivrednika, koji su strastveno posvećeni zaštiti lokalnog područja i poboljšanju svojih proizvoda iz dana u dan. U AlpiNNu oni dobivaju glas i prostor da pokažu svoje najautentičnije vrijednosti, a čak i voda koja se konzumira u restoranu je izvorna i dolazi iz planina. Kroz suradnju s organizacijom BWT Italia, AlpiNN je tako postao prva Bottle Free zona u Italiji.

Restoran je otvoren od ponedjeljka do subote, a radno vrijeme mu je od 9:30 do 16:15. Svoje mjesto za stolom u AlpiNNu rezervirati možete na njihovoj web stranici.

FOTOGRAFIJE: AlpiNN

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5