Beč je sve samo ne dosadan grad, što mi je potvrdio jedan vikend u siječnju

22.01.2025. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja
#Beč

U Beču sam bila barem 20 puta i ne pretjerujem kada ističem ovu brojku posjeta. Moji prijatelji već su dobro upoznati s tom blagom opsesijom, iako bih ja rekla navikom i ritualom. Svaki puta kada čuju da “opet idem tamo”, ne zaborave naglasiti da je njima Beč predosadan grad, s čime se ja, naravno, nikad ne bih složila. Potvrdio mi je to još jedan vikend u Beču, na koji sam s prijateljicom otišla baš u siječnju, umjesto u ranije planiranom prosincu. Na kraju je odmak od adventske gungule za nas ispao sjajna stvar i ne samo da smo se imale priliku kvalitetno odmoriti, već smo također kvalitetno istražile neke (nove) sadržaje u gradu.

Pekara i gourmet shop Ährnst

Teško je reći da je Beč u siječnju prazan grad jer turizam ovdje baš nikada ne spava, no svakako je prozračniji, što će vam dati do znanja i kapaciteti i cijene smještaja u hotelima i apartmanima. Prošle smo i više no odlično i sobu u hotelu bookirale takoreći u zadnji čas, kada su iznosi noćenja dodatno pali, premda su po defaultu bili pristupačni.

Svaka je u Beč došla lagano umorna od posla i prvih konkretnijih obaveza u 2025. godini pa neki veliki plan nismo ni imale – znale smo samo da idemo u turu po muzejima. Na kraju se produženi vikend, od petka do nedjelje, pretvorio u jedan optimalan spoj kulture i gastronomije. Sve je ovo intro za fora priče iz grada koje vam donosim u nastavku. Nije ovo iscrpan izvještaj kao onaj koji sam pisala prošle godine (Vikend u Beču: Smještaj, izložbe, gastronomija), već sam poželjela predstaviti neke postojeće i nove stvari na koje vrijedi obratiti pozornost. Pa, krenimo!

Muzej koji ćete pamtiti zauvijek

Wien Museum

Za ništa na ovom portalu neću reći da morate učiniti, ali ono što bi doista bilo šteta propustiti je posjet Wien Museumu na Karlsplatzu, koji posjetiteljima pruža uvid u kulturu i povijest grada. Zgrada muzeja podignuta je 1950-ih, a nakon velike obnove i proširenja, za javnost je ponovno otvorena 6. prosinca 2023. Novi izgled, ali i novi postavi muzeja jednostavno su WOW.

Izložba Winter in Vienna (The Vanishing of a Season)

Na nas je snažan dojam ostavila izložba Winter in Vienna (The Vanishing of a Season), koja priča priču o urbanom životu u doba klimatskih promjena. U četiri poglavlja, izložba portretira svakodnevicu u Beču u zimskim mjesecima prošlog stoljeća, od toga da nekoć frapantnih 85% kućanstava nije imalo grijanje pa do nepobitne činjenice da nikad nije bilo manje snijega no zadnjih godina, iako i dalje, nostalgično, zimu povezujemo sa snježnim radostima.

U pozadini sentimentalnih prikaza prošlih zima i stvarnosti sadašnjosti, izložba na kraju postavlja pitanje: Što klimatske promjene znače za Beč, Europu i svijet?

Stignete ju pogledati do 16. ožujka.

A do 20. travnja, u istom muzeju, postavljena je izložba Mixed. Tema su različitosti koje predstavljaju bogatstvo svakog grada i društva, uzimajući u obzir činjenicu da je Beč stoljećima bio mjesto gdje su se miješali jezici i tradicije. Izvan klišeja miroljubive prijestolnice multietničkog carstva, izložba Mixed slijedi nove putove kako bi istražila heterogenost grada.

Izložba Mixed

48 priča smješta raznolikost Beča u neobična i iznenađujuća područja: kineske restorane u međuratnom razdoblju, Kongregaciju redovnika koja je grad učinila uporištem armenskog jezičnog istraživanja ili prosvjede politički angažiranih afričkih studenata 1960-ih. Priče su to o pritisku asimilacije, stezniku “identiteta” i otporu pred isključenošću i progonom. Svaka priča stoji za sebe, a u cjelini stvaraju panoramu različitosti kao motor moderne metropole.

Muzej ima i stalne (besplatne) postave za razgledati i istražiti pa si uzmite nekoliko sati za ovo iskustvo – na katu imate i odličan kafić iz kojeg puca panoramski pogled na Karlskirche i Albertinu Modern.

Nest je nova operna kuća u Beču – za mlađe generacije

Odmah pored Albertine Modern na Karlsplatzu, a i u neposrednoj blizini Wien Museuma o kojem sam vam gore pisala, poglede nam je privukla novo uređena zgrada na kojoj se ističe natpis Nest, Neue Staatsoper. Nova operna kuća u Beču otvorena je friško, 7. prosinca 2024. godine, a zamišljena je kao dodatno mjesto za kazališna događanja, stvoreno posebno za djecu, mlade ljude, mlade odrasle i obitelji.

Odmah od početka, zacrtali su si ambiciozan program, s oko 100 događanja na pozornici u prvoj sezoni i 80 termina za razne radionice i panele. Nest je stvoren za sve one koji su mladi i znatiželjni (ili su to ostali!), a novi glazbeni teatar nastao je kao težnja da se posjetiteljima ponude dodatni sadržaji za koje Bečka državna opera nema kapaciteta, budući da na scenu postavlja preko 300 predstava po sezoni. Opere, koncerti, dječje opere, baleti i još mnogo toga očekuje vas u Nestu.

Koktel bar na radaru: Kleinod Prunkstück

Odlučile smo negdje otići na koktele i umjesto da pretražujem bespuća Googlea, okrenula sam se TikToku i u dvije minute pronašla mjesto na koje idemo. Kleinod Prunkstück je koktel bar koji se smjestio u jednoj od uličica u blizini Bečke katedrale, a ono što mu se mora priznati jest to da ima ugodnu, toplu i bezvremensku atmosferu, kao i sjajne signature koktele. Atmosferu duguje uređenju. Mjed, tamno drvo i koža igraju glavnu ulogu, kao i mramorni stolovi koji su efektno osvijetljeni. Glazba ovdje varira od funka i soula do disca i housea, a posjetitelje se poziva da dođu odjeveni u casual chic stilu – opušteno i elegantno.

I dok su svjetski poznati kokteli u njihovoj egzekuciji generalno ok, ono gdje su nas oduševili su signature kokteli koji k tome nose lagano pomaknuta imena. Uz koktele ćete dobiti snack, a možete naručiti i mala jela. Vibra u prostoru je pozitivna i nepretenciozna i definitivno bismo se vratile.

Ährnst: Nova pekara koja je hipsterski raj

Ovog smo puta za boravak u Beču odabrale hotel u definitivno najkul četvrti Beča, živahnom 7. bezirku poznatom i kao Neubau. Ovdje vas očekuje hrpa nezavisnih butika, knjižara, art galerija, kafića, pubova i restorana, a Neubau, barem naoko, okuplja sve gradske hipstere.

Nedavno je ondje otvorena nova pekara Ährnst, iza koje stoji Julian Lubinger. Proveo je nekoliko godina usavršavajući umjetnost izrade kroasana i zatim ih je odlučio ponuditi svojoj publici koja se njima raspametila.

View this post on Instagram

A post shared by OTOTO Vienna (@ototo_vienna)

Otad je nemoguće zadržati dnevne zalihe kroasana u opticaju tijekom cijelog dana, jer su rasprodani već ujutro. Iznutra pahuljasti, a izvana sa savršeno hrskavom i ljuskavom koricom, ovi kroasani postali su zaštitni znakog mladog eksperta koji je počeo kao kuhar, da bi s vremenom otkrio svoju ljubav prema pekarskim slasticama. U proizvodnji kroasana koristi sourdough i svakog tjedna mijenja ponudu okusa. Pekara Ährnst također ima fine delikatese s potpisom regionalnih proizvođača pa se iz nje ne izlazi praznih ruku (čak i ako su kroasani već rasprodani).

View this post on Instagram

A post shared by ÄHRNST – BACKWAREN (@aehrnst)

Ährlich je prva farm-to-table pekara u Beču

Još malo pekarskih novosti stiže u obliku prve bečke farm-to-table pekare Ährlich. Ona se smjestila u 9. bezirku i zapravo u jedno kombinira i pekaru i restoran.

Bäckerant (pekarnica + restoran) spaja tradicionalnu umjetnost pečenja sa svježinom vrhunske kuhinje. Zajednički nazivnik? Sezonski sastojci koji se uzgajaju s velikom ljubavlju prema zanatu, bilo na dvije farme vlasnice Johanne Moeslinger u Innviertelu ili na malim farmama u neposrednoj blizini.

“Soja i pšenica za Ährlich dolaze s naših vlastitih polja, ukusni sok od jabuke je svježe cijeđen, svježa jaja dolaze od kokoši s farme, visokokvalitetno ulje repice, bundeve i smokve također dolaze ravno s farme na vaš tanjur. Asortiman i jelovnik stoga se temelje na onom što prirodno raste na farmi”, ističu iz Ährlicha koji je seoski život donio u srce grada.

Sve što poslužuju i namirnice koje koriste moraju biti transparentne, sljedive, odgovorne i pažljivo odabrane. Slastičarka Jessi radi zajedno s Almom, jednom od rijetkih pekarskih majstora u Austriji, i glavnim kuharom Moritzom Gassebnerom. Zajedno u kuhinji stvaraju ne samo peciva, već jelovnik ispunjavaju raznolikim jelima; od krumpirove juhe do njoka od cikle.

Concept store kao malo koji drugi

Kada smo, šećući po 7. bezirku i ulici Burggasse, zapele kod jednog izloga od kojeg se nismo odlijepile dobrih sedam ili osam minuta, trebalo mi je vremena da shvatim da stojimo ispred jako cool concept storea i adrese kreativnog studija kojeg na Instagramu pratim već nekoliko godina. Njegovo radno vrijeme odavno je prošlo, no okupljena ekipa unutra se zabavljala uz vino i razgovor. To je, ukratko, Die Sellerie, projekt kojeg su 2010. godine pokrenula četvorica grafičkih dizajnera, a danas ga vode Georg Leditzky i Patrick Bauer.

View this post on Instagram

A post shared by sᴇʟʟᴇʀɪᴇ — Store & Studio (@diesellerie)

U Die Sellerie sve je izuzetno aesthetic. Ovdje ćete pronaći svakodnevne uporabne i dizajnerske predmete koji su pažljivo odabrani od austrijskih i europskih proizvođača. Veliku važnost pridaju transparentnim, održivim uvjetima proizvodnje – zato su proizvodi koje možete kupiti u Die Sellerie proizvedeni u Europi. Na taj se način mogu zajamčiti pravedni radni uvjeti, transportni putovi mogu se svesti na minimum i može se promicati lokalno rukotvorstvo. Izbor knjiga, posebnih kućanskih potrepština, pića i razglednica upotpunjuje njihovu ponudu, a također stalno rade i na vlastitoj kolekciji Sellerie, koja do sada uključuje vaze, mirise i deke – sve “made in Austria”.

Doživljaj ove trgovine uistinu je jedinstven, no ako vas put ipak ne odvede ondje, postoji i web shop.

View this post on Instagram

A post shared by sᴇʟʟᴇʀɪᴇ — Store & Studio (@diesellerie)

FOTOGRAFIJE: Wien Museum, Nest, Kleinod Prunkstück, Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5