bento kutije za rucak Fbento kutije za rucak M

Bento box: Korisno rješenje za ručak u uredu ili obrok s nogu

28.08.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija | Život prije 5
#ručak

Dostava gableca dok smo na poslu svakako je najpraktičnije rješenje, no primijetili smo kako mnogi kolege i prijatelji sve više na posao nose obroke od doma. Želja za domaćom kuhinjom, ušteda, uravnotežena prehrana… Bez obzira na razlog, gablec od doma super je ideja. A da bi on bio kao kod kuće, pomoći će nam kutije za ručak, odnosno tzv. ‘bento boxes’, idealne za pakiranje različitih vrsta hrane – izvrsne su za klince koji nose ručak u školu, kao i za odrasle i obrok na poslu. U žurbi se često okrenemo pekari (što je praksa na koju nismo najponosniji) ili nekom brzinskom obroku, no ovakve su kutije jednostavno rješenje s kojim svakog dana na poslu možemo imati zdrav, raznovrstan i uravnotežen obrok.

Bento kutije za ručak vrlo su praktične onima koji sa sobom vole nositi ručak od nekoliko slijedova: glavno jelo po izboru, upotpunjeno salatom, desertom i voćem po izboru. One klasične kutije, bez ikakvih pregrada, nisu uvijek najpraktičnija opcija jer se u njima hrana miješa, a nije nam se jednom dogodilo da sadržaj kutije iscuri jer je nismo dobro zatvorili ili nije izrađena od najkvalitetnijih materijala. To nas je potaknulo da malo proučimo ponudu na tržištu, a kao koristan odgovor za svakodnevne obroke nametnule su se bento kutije za ručak.

Bento kutije za ručak: Praktičan izbor kada nosimo obrok to go

Idealne su za pakiranje različitih vrsta hrane i kompaktnog su dizajna koji ne propušta tekućinu pa njihovo nošenje u torbi neće biti nikakav problem. Koje su prednosti ovakvih kutija?

  • pregrade unutar kutije omogućuju nošenje različitih namirnica
  • eliminiraju potrebu za korištenjem aluminijskih folija jer su čvrsto zatvorene
  • pomažu u namjeri uravnotežene prehrane

Bento kutije za ručak dostupne su u dvije vrste: s jednim ili dva reda. One s dva reda praktične su želite li sa sobom nositi dva obroka poput doručka i ručka. Spremnici su složeni tako da pomažu držati hranu odvojenu jednu od druge. Pregrade su jedna od ključnih značajki ovakvih kutija: jedna je obično veća, a ostale manje; neke imaju spremnik za jogurt ili pladanj za sendvič. Prije kupnje, preporučuje se proučiti koja kutija najbolje odgovara obrocima kakve inače nosite sa sobom.

Na što obratiti pozornost pri izboru bento kutije za ručak?

Pri izboru kutije za ručak, jedna od ključnih stavki je materijal. Većina ih je izrađenih od visokokvalitetne plastike jer je dugotrajna i lagana, a ako ne sadrži kemijske boje i ftalate, siguran je za pohranu hrane. Neke bento kutije za ručak napravljene su od prirodnih pšeničnih vlakana koje povećavaju njihovu trajnost i čine ih vrlo sigurnima za svakodnevnu upotrebu. Uz plastične i kutije za ručak od prirodnih vlakana, u ponudi su i modeli od nehrđajućeg čelika. One su također vrlo praktične iz par razloga: čuvaju okus hrane, ne upijaju mirise i ne propuštaju sadržaj. U ponudi pojedinih brendova pronašli smo i modele s mogućnošću grijanja hrane, što svakako gablece na poslu podiže na jednu novu razinu!

Mnoge bento kutije dolaze s priborom za jelo, što je još jedan plus: nema gnjavaže oko nošenja pribora, a ručak možete konzumirati bilo gdje. Super stvar ovakvih kutija je što su mnoge kompatibilne s pećnicom i zamrzivačem – lako ih možete podgrijati i uživati u toplom obroku ili, pak, čuvati ostatke za sljedeću konzumaciju. No, prije kupnje svakako se savjetuje pogledati s kojim je uređajima bento kutija kompatibilna i možete li s njom u mikrovalnu, savjetuje Cuisine at home.

Gdje kupiti kutije za ručak?

FOTOGRAFIJE: IKEA, Bento & Co, Amazon, Bella Forma, Svijet svijetiljki, Smallable

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5