Berber FBerber M

Mersad Berber na impresivnoj izložbi u dubrovačkim Lazaretima otkriva odabrana djela

21.09.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Kultura
#Dubrovnik | #izložba

Sedam godina nakon posljednje velike izložbe Mersada Berbera pod Srđem, Lazareti 27. rujna otvaraju vrata izložbe tog istaknutog slikara i grafičara koja će, rečeno je, otkriti odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ratni dnevnik a dubrovačka publika i svi njihovi gosti premijerno će vidjeti i predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa “Osman”, kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. Definitivno razlog više za posjetiti krajnji jug Hrvatske i iskoristiti posljednje sate kalendarskog ljeta. 

Mersad Berber: U čast Dubrovniku

Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera održat će se u Dubrovniku, u gradu za koji je bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječitu inspiraciju, gradu iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti te najljepše pozicije na Mediteranu. Među mnogobrojnim hommage’ima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommage’a dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu. 

Mersad Berber

Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba. U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju.   Na dubrovačkoj izložbi će premijerno biti prezentirano i nekoliko odabranih djela iz ciklusa ratni dnevnik. Naime, manje je poznato da je Berber uplovio s prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima, kao što je oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni i Hercegovini.

Uz slikarstvo, ilustraciju i grafiku, Berber se bavio kazališnom scenografijom i kostimografijom, radio filmske plakate kao i poneka vizualna rješenja poput glazbene ploče Indexa. Zaklada Mersad Berber već duži period želi Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentirati veliki opus Maestra Berbera koji do sada nije viđen stoga se kraj rujna pokazao kao magičan spoj. 

Kroz suradnju s gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo realizirati ovu izložbu koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima. Zaklada Mersad Berber kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji bogate slikareve ostavštine – poručila je Ira Berber, direktorica Zaklade Mersad Berber. 

Izložba pod nazivom ” U čast Dubrovniku” – Hommage to Dubrovnik održat će se u impozantnim i restauriranim Lazaretima pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine, a samu izložbu otvorit će gradonačelnik Mato Franković. Inače, Lazareti kao dio Dubrovačke baštine, smješteni su u samom srcu Dubrovnika, a uz to – jedina su potpuno sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a. 

Berberova izložba može se razgledati od 27. rujna 2023. pa sve do 23. listopada 2023.

FOTOGRAFIJE:

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5