Novi bistro u koji su ovog vikenda pohitali naši prijatelji foodieji

05.02.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#gastronomija | #Ljubljana | #Ana Roš

Tragovima Ane Roš, možda je najbolji opis gastronomskih putešestvija u koje su mnogi foodieji krenuli u posljednjih šest mjeseci kako bi posvjedočili dijelu njene kulinarske genijalnosti, no umjesto po cijelom svijetu, poznata slovenska chefica uspjela ih je lokalizirati na jednom mjestu: u Ljubljani.

Ondje je u listopadu 2022. otvorila svoju pekarnu, a sada je na red došao i njen prvi bistro pop-up karaktera, pod imenom Ana in Slon, koji je u glavnom gradu Slovenije otvoren ovog vikenda. Neki naši prijatelji već su pohitali isprobati što se ondje nudi i istražiti Anin kreativni koncept, a prve pozitivne reakcije koje pristižu govore nam da će bistro Ana in Slon biti i više no odličan razlog za posjet Ljubljani prvom prilikom.

View this post on Instagram

A post shared by Ana in Slon (@anainslon)

Ana Roš već neko vrijeme gradi biznis i onkraj svoje Hiše Franko, slavnog restorana ovjenčanog s dvije Michelinove zvjezdice koji je slovensku gastronomiju postavio na svjetsku mapu. Svi oni koji su imali priliku slušati jednu od najboljih chefica svijeta na Weekend Food Festivalu u Rovinju prošle godine, ujedno su dobili mogućnost poslušati inspirativnu priču o suradnji Ane Roš sa slovenskim trgovačkim lancem Tuš. Za lokalnu publiku bila je to nesvakidašnja prilika da isprobaju jela ove vrsne chefice, koja su im preko noći postala lako dostupna, a interes je u početku bio tolik, da su usprkos nešto višim cijenama Ana Roš & Tuš proizvodi konstantno bili rasprodani.

View this post on Instagram

A post shared by ana ros (@anaros40)

Bila je to 2020. godina, sami početak pandemije, kada se prehrambeni lanac prekinuo, a zatvorena su bila i vrata Hiše Franko. Ovaj projekt nastao je na inicijativu same Ane, koja je na ovaj način odlučila pomoći vjernim dobavljačima svog restorana, lokalnim farmerima i proizvođačima hrane, u za njih sasvim nezavidnoj situaciji viška hrane i manjka kupaca.

View this post on Instagram

A post shared by Pekarna Ana (@pekarnaana)

Svoje daljnje približavanje široj publici, slovenska chefica je nastavila s Pekarnom Ana, otvorenom prošlog listopada u samom srcu Ljubljane. Ogromnu potražnju za njenim sourdough kruhom, pecivima, kroasanima i drugim pekarskim proizvodima najbolje su ilustrirali dugački redovi zainteresiranih kupaca koji su strpljivo čekali da ulove koju craft rukotvorinu s potpisom Ane Roš i njenog tima: Nataše Đurić i Anžea Kranjeca.

View this post on Instagram

A post shared by Ana in Slon (@anainslon)

Bistro Ana in Slon

Zato nije za začuditi da je i Anin najnoviji projekt izazvao velik interes kod medija i publike. Riječ je o njenom prvom pop-up bistrou u hotelu Slon, a odabrana lokacija svakako nije slučajnost, jer chefica smatra ovaj hotel svojim domom u Ljubljani. Bistro koji je svoja vrata otvorio 4. veljače je privremenog karaktera i ovdje će se zadržati 3 mjeseca.

Mnogi su istaknuli da će ovo biti veliki korak naprijed i osvježenje za kulinarsku scenu Ljubljane, a Anu koja je majstorica tasting menija u Hiši Franko tu ćemo upoznati u nešto opuštenijem izdanju. Ideja bistroa je da jednostavno dođete, bez rezervacije, na brzinski snack, ručak ili večeru i u dinamičnom srcu grada se opustite uz filozofiju kuhanja Ane Roš, koja se temelji na osebujnim okusima, sezonskim namirnicama iz lokalne sredine i njihovoj vrhunskoj pripremi.

View this post on Instagram

A post shared by Ana in Slon (@anainslon)

Restoran je otvoren od srijede do nedjelje, za ručak i za večeru te ima dvokratno radno vrijeme: od 11:30 do 15 sati i zatim od 18 sati do ponoći. Meni na kojem je prvenstveno istaknuto “It’s not fine dining, but it’s still me…” uključuje predjela čija se cijena kreće između 14 i 18 eura, glavna jela s cijenama između 18 i 30 eura te deserte. Interijer je topao i ugodan, pun zelenila i cvijeća, a ovih dana ondje ćete susresti i samu Anu Roš, koja sa svojim ljubaznim osobljem dočekuje goste svih generacija, od mladih do penzionera. Kratak pogled na restoran donosimo vam u videu u nastavku, a uz to podsjećamo i na još jedan sjajan razlog za posjetiti Ljubljanu ovog i idućeg mjeseca.

FOTOGRAFIJE: Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5