After5 Gurman: Najbolji europski restoran Disfrutar ima i pristupačniju varijantu

23.02.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#restoran

Restoran Compartir u Barceloni jedinstveno je gastronomsko odredište koje očarava goste ne samo izvanrednom kuhinjom, već i jedinstvenim konceptom dijeljenja hrane i iskustva. Smješten u centru grada, Compartir Barcelona je osvojio srca gurmana diljem svijeta svježom i kreativnom mediteranskom kuhinjom. Otvorili su ga 2022. godine Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, trojac koji stoji iza jednog od najboljih restorana na svijetu – Disfrutara.

Foto: Adria Goula

Castro, Xatruch i Casañas upoznali su se prije više od 25 godina u kuhinji čuvenog El Bullija, koji se smatra najboljim restoranom na svijetu. Nakon što su dospjeli do top pozicija, radili su s Albertom i Ferranom Adrijom kao dio kreativnog tima, stvarajući nevjerojatna jela koja su pomaknula granice moderne gastronomije. Kad je El Bulli zatvorio svoja vrata 2011., trojica bliskih prijatelja i kolega odlučila su ispuniti svoj životni san. Iduće godine otvorili su restoran Compartir u Cadaquésu, gradiću udaljenom dva sata vožnje od Barcelone.

Compartir Barcelona

Ovdje su gostima željeli ponuditi modernu mediteransku kuhinju ukorijenjenu u španjolskoj tradiciji dijeljenja hrane. Njihov san bio je ponoviti ovaj koncept u Barceloni, ali su iz raznih razloga umjesto toga dvije godine kasnije, 2014., otvorili Disfrutar kojim su se vratili svojim fine dining korijenima. Nije trebalo dugo da njihovi razigrani degustacijski jelovnici zaokupe pozornost foodieja diljem svijeta pa je do 2018. restoran osvojio dvije Michelinove zvjezdice. Treća je stigla krajem 2023., iste godine kada je Disfrutar na prestižnoj listi 50 najboljih svjetskih restorana zauzeo drugo mjesto i proglašen je najboljim europskim restoranom.

Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu

U lipnju 2022., nakon godina iščekivanja, konačno su ispunili svoje obećanje i doveli Compartir na ulice Barcelone, nudeći pristupačniji raspon cijena, uz zadržavanje razine fine dininga, omogućujući većem broju ljudi da iskuse duh dijeljenja hrane u španjolskoj kulinarskoj kulturi. Za svoj najnoviji pothvat Castro, Xatruch i Casañas udružili su se s Nilom Dulcetom koji je radio u kuhinji Compartir Cadequésa prije nego je postao prvi glavni chef u Disfrutaru.

Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu
Oriol Castro, Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Nil Dulcet

Ležerniji pristup, ali jednako vrhunski

Compartir Barcelona inspiriran je svojim “starijim bratom” u Cadequésu pa u njemu nećete pronaći avangardne degustacijske menije niti molekularnu kuhinju. Umjesto toga, pristup je ležerniji, s konceptom dijeljenja hrane (compartir na španjolskom znači dijeliti). Goste se potiče da kušaju više različitih malih porcija u stilu tapasa i dijele ih međusobno, što stvara ne samo gastronomski doživljaj, već i socijalno iskustvo koje potiče na razgovor i dijeljenje uživanja u hrani.

Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu

Restoran se nalazi iza ugla Disfrutara, nekoliko koraka od poznate avenije Passeig de Gràcia u četvrti Eixample. Pročelje restorana možda ne privlači pažnju i lako bi se moglo promašiti, ali ulazak unutra otkriva pravi hidden gem. Dizajn interijera radio je El Equipo Creativo, dizajnerski studio koji je zaslužan za izgled Disfrutara. Zidove krase plavo-bijele apstraktne slike koje odišu mediteranskim šarmom. Zakrivljena zrcala i pleteni paravani simboliziraju čamce i lukove, stvarajući prostranu i svijetlu atmosferu s izrazitim modernim stilom, a istovremeno zadržavajući elegantan ambijent kakav biste očekivali u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.

Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu
Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu
Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu

Povratak tradiciji

Neki kažu da je Compartir Barcelona alternativa za one koji nisu mogli osigurati rezervaciju u Disfrutaru. No, koncepti ova dva restorana potpuno su različiti. Ako je Disfrutar pionir moderne španjolske kuhinje, odvažan, avangardan i eksperimentalan, onda Compartir omogućuje trojici chefova da odbace svoj fokus na inovacije i koriste moderne tehnike u kombinaciji s tradicionalnom španjolskom kuhinjom. Svako se jelo poslužuje à la carte, potičući ljude da ih zajedno podijele i uživaju u kulinarskom umijeću trojice chefova. Ono što ostaje nepromijenjeno su jednako visoki standardi izvrsnosti.

Compartir Barcelona, restoran, Disfrutar, Barcelona, najbolji restoran na svijetu

Spoj tradicionalnih katalonskih sastojaka i modernih tehnika rezultira jelima koja su pravo umjetničko djelo na tanjuru. Meni se redovito mijenja u skladu sa sezonski dostupnim namirnicama, osiguravajući svježinu i autentičnost svakog obroka. Možete očekivati jela koja odaju počast katalonskom kulinarskom nasljeđu, sa svježim morskim plodovima, domaćim mesnim proizvodima, sezonskim povrćem i drugim regionalnim specijalitetima.

Tapasi u Španjolskoj nisu samo mali zalogaji, već simboliziraju i radost lokalnog stanovništva u njihovom dijeljenju. Španjolska je puna brojnih gostiona u kojima je upravo to postao način života lokalnog stanovništva. Compartir Barcelona savršeno utjelovljuje bit španjolske tapas kulture, dopuštajući ljudima da uživaju u modernoj mediteranskoj kuhinji na razini fine diniga na pristupačniji način. Od svog otvorenja, Compartir Barcelona postao je popularan restoran koji posjećuju i lokalci i turisti pa ako vas put odvede u Barcelonu, svakako ga posjetite.

Compartir Barcelona

Adresa: C/de Valencia 225, 08007 Barcelona

Radno vrijeme: utorak – subota, 13-15h, 20-22h

Rezervacije: www.compartirbarcelona.com

FOTOGRAFIJE: Compartir Barcelona

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5