Za Dan žena nemojte kupovati ništa, samo odite na Noćni marš!

04.03.2023. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Život iza 5 | Novosti
#Dan žena | #događanje

U moru članaka “Najljepši pokloni za Dan žena” mi pozivamo sve na nešto drugo. Pustite poklone i darove, te znakove pažnje koje biste svojim voljenima trebali davati nevezano za prigodu ili prigode. Poklanjajte darove za godišnjice, rođendane… No, za Dan žena nemojte kupiti ništa, samo dođite – dođite na Noćni marš!

Ove godine organizirano se održava u Zagrebu, Rijeci i Puli. “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici” parola je pod kojom će se ove godine održati osmomartovski Noćni marš u Zagrebu, koji organizira feministički kolektiv fAKTIV. Noćni marš u Puli održat će se u pod sloganom “Sestrinstvo i jedinstvo” u organizaciji Udruge PANK, Kluba i knjižare Giardini 2 i Udruge Proces, dok se u Rijeci ovogodišnji Noćni marš u organizaciji SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, Građanke i građani Rijeke i Galerije SKC posvećuje nasilju nad ženama i femicidu po kojem neslavno prednjačimo.

Vremena kretanja i rute kretanja marševa u gradovima Zagrebu, Rijeka i Pula nađite na linkovima u prethodnim rečenicama.

Pozivamo da, nakon posla, izađete u srijedu u 18 sati na Marš u Zagreb, Pulu, Rijeku, ili bilo gdje, gdje je organiziran Noćni marš, da dođete na marševe u vašim sredinama, kako bi marširali za sve žene koje žive u gradovima u kojima je pobačaj onemogućen, za sve one koje se boje pobaciti zbog svoje okoline, za sve koje nemaju novca za svoje zdravlje. Marširamo za budućnost u kojoj djevojčice neće morati gledati hodače, molitelje i klečatelje.

Budućnost u kojoj će biti slobodne i sigurne od svih trauma koje zagovarači zabrane pobačaja uzrokuju ženama, od laži koje besramno izgovaraju i od svih stigmi koje nabacuju ženama koje žele pobaciti. Ovo, naše društvo ostavlja dojam da mu je vrlo stalo do majčinstva, do roditeljstva i do zaštite obitelji, no isključivo se promovira heteronormativna nuklearna obitelj i zanemaruje neplaćeni rad žena u kućanstvu.

Iako je Republika Hrvatska potpisnica svih konvencija o ljudskim pravima, žene su u praksi žrtve verbalnog i fizičkog nasilja, primaju niže plaće i mirovine, puno češće i duže rade na ugovore na određeno vrijeme, dovode se u pitanje njihova reproduktivna prava, a prema političarkama i drugim javnim osobama njihovi se kolege i mediji odnose seksistički.

Istovremeno je velik jaz između onih koje imaju i onih koje nemaju sve veći; adekvatna zdravstvena zaštita ne smije biti dostupna samo onima koji imaju dovoljno novca, zaštita od nasilja; obiteljskog, seksualnog, emotivnog, psihološkog, mentalnog i ekonomskog mora biti dostupna svima, jednako.

Sve informacije i izvješća o stanju ljudskih prava, prava žena (posljedično njihove djece i obitelji) možete naći na stranicama Pučke pravobraniteljice (kao što su Rezultati najnovijeg istraživanja o diskriminaciji), Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova (podstranica s izvješćima i istraživanjima), također na stranicama organizacija civilnog društva poput BaBe!, CESI, Domine, Centra za ženske studije te Zaklade Solidarna (Fond za Žene).

Zato, stanite uz vaše kolegice, prijateljice, partnerice, majke, sestre i kćeri i izađite na Noćni marš!

FOTOGRAFIJE: Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5