Knjige koje su inspirirale ovogodišnje oskarovske filmove

04.02.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Kultura
#knjiga | #film | #dodjela Oscara

Dodjela Oscara 2024. održat će se 10. ožujka u Dolby Theatreu u Hollywoodu, a domaćin će četvrti put u karijeri biti poznati komičar i voditelj Jimmy Kimmel. U kategoriji najboljeg filma konkurira čak 10 naslova, a mnogi od njih počeli su kao očaravajući romani i non-fiction knjige. Od “Poor Things” do “Killers of the Flower Moon”, ovo su knjige koje su inspirirale ovogodišnje oskarovske filmove.

Pretprošli tjedan objavljene su nominacije za 96. dodjelu prestižnih zlatnih kipića. Po broju nominacija prednjači film Christophera Nolana “Oppenheimer”, koji ih je dobio čak 13. Dodjela Oscara 2024. u znaku je i filma “Poor Things” s Emmom Stone s 11 nominacija, a odmah iza njega našla se drama Martina Scorsesea “Killers of the Flower Moon” s ukupno 10 nominacija.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, Oppenheimer

Dodjela Oscara 2024.: Knjige koje su inspirirale filmove

U kategoriji najboljeg filma natječe se ukupno 10 naslova, a polovica njih temelji se na romanima i non-fiction knjigama koje su filmašima poslužile kao predlošci i inspiracija za prošlogodišnja filmska ostvarenja. O kojim je knjigama riječ, otkrivamo više u nastavku.

Poor Things, Alasdair Gray

Satirizirajući klasični viktorijanski roman, knjiga Alasdaira Graya iz 1992. kombinira grubi realizam i fantastiku kako bi dočarala čitatelju kako bi svijet izgledao da si beba u tijelu odrasle žene. Bella Baxter je Frankensteinovo čudovište koje je stvorio znanstvenik Godwin Baxter, a dok ona otkriva jezik, seks i književnost, istovremeno kreće na veliko hedonističko putovanje.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, Poor Things

Raskošni film redatelja Yorgosa Lanthimosa ne spominje Glasgow, grad koji u romanu škotskog pisca igra centralnu ulogu. I dok je film fokusiran na Bellinu priču, Greyeva postmoderna komedija spaja pisma, unose u dnevnik, anatomske crteže, karte i portrete kako bi kreirala “pronađeni rukopis”, tjerajući čitatelja da se bori s konkurentskim verzijama narativa. Kraj romana je puno mračniji i složeniji, piše Johanna Thomas-Corr za The Sunday Times.

Film “Poor Things” nominiran je za ukupno 11 Oscara. Nominacije, osim u kategoriji za najbolji film, uključuju i one za najbolju glumicu (Emma Stone), najboljeg sporednog glumca (Mark Ruffalo) i najboljeg redatelja (Lanthimos).

American Prometheus, Kai Bird i Michael J. Sherwin

Film Christophera Nolana o ocu atomske bombe inspiriran je biografijom iz 2005. za koju su autori Kai Bird i Michael J. Sherwin nagrađeni Pulitzerovom nagradom. Knjiga “American Prometheus: The Triumph and the Tragedy of J. Robert Oppenheimer” prikazuje život tragičnog teorijskog fizičara J. Roberta Oppenheimera od čuda od djeteta do “plačljivog znanstvenika”, kako ga je prozvao američki predsjednik Truman, a nastajala je punih 25 godina.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, Oppenheimer

Ukoliko još niste pogledali film, vrijedi prije gledanja pročitati knjigu. Nemojte da vas obeshrabri činjenica što ima sedamstotinjak stranica jer će vam one proletjeti kroz ruke brže nego Nolanov film koji traje tri sata. Inače, na ovogodišnjoj dodjeli Oscara film “Oppenheimer” prednjači sa 13 nominacija.

Killers of the Flower Moon, David Grann

Trosatni ep legendarnog redatelja Martina Scorsesea prikaz je užasne epizode u povijesti SAD-a kada su domorodački narodi ubijani zbog svog naftnog bogatstva. No, film adaptira samo prva dva dijela pomno istražene true crime sage Davida Granna.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, Killers of the Flower Moon

Radnja Grannovog bestsellera se odigrava 1920-ih u Oklahomi, a istražuje hladnokrvna ubojstva bogatih Osage Indijanaca koji su ispod svoje zemlje pronašli naftu. Knjiga oslikava kako su ih lokalni bjelački tajkuni pokušali spriječiti da dođu do svog novca, a zatim i kako su ta krađa i teror pomogli u pokretanju FBI-a.

Film “Killers of the Flower Moon” nominiran je za 10 Oscara, uključujući nominaciju za najboljeg redatelja kojom je Scorsese postao najnominiraniji živući redatelj.

The Zone of Interest, Martin Amis

Film Jonathana Glazera o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj obitelji osim naslova nema mnogo sličnosti s crnom komedijom Martina Amisa iz 2014. godine. Amisov roman razuzdana je farsa čija se radnja događa u koncentracijskom logoru, a priča se iz tri perspektive: primitivnog zapovjednika logora Paula Dolla, Angelusa Thomsena, časnika SS-a koji se zaljubljuje u Dollovu ženu i Szmula Zachariasa, jednog od židovskih zatvorenika koji je bio zadužen za odlaganje tijela mrtvih zatvorenika.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, The Zone of Interest

Roman je dijelom groteskna seks komedija, što je element koji je izbrisan u objektivnijem filmu. Unatoč svim svojim razlikama, i knjiga i film su hrabri eksperimenti u korištenju perspektive likova kako bi nas prisilili da ponovno sagledamo temu koju je nemoguće istinski razumjeti, ali je također nemoguće skrenuti pogled s nje. Film “The Zone of Interest” je nominiran za pet Oscara.

Erasure, Percival Everett

Film “American Fiction” također je nominiran za pet Oscara, a temelji se na romanu Percivala Everetta, eksperimentalnoj, oštroj satiri o rasi i komercijalizaciji književne kulture. Thelonious Ellison crni je romanopisac u industriji koja romane crnih pisaca svodi na traumatske klišeje. Kad je njegov rukopis odlučno odbijen, on piše lažni geto roman, My Pafology, pod pseudonimom Stagg R Leigh. Tako počinje komedija pogrešaka u kojoj se etičke dileme miješaju s obiteljskim krizama.

dodjela oscara 2024., dodjela Oscara, Oscar, Oscari, filmovi, knjige, Erasure, American Fiction

Knjiga daje 80 nevjerojatno smiješnih stranica teksta Stagga R. Leigha, koji je nemoguće predstaviti u Jeffersonovom feel good filmu pa autorica teksta u The Sunday Timesu preporuča da ju svakako pročitamo prije gledanja.

FOTOGRAFIJE: IMDb

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5