Ovo su najbolji načini za čišćenje i održavanje drvenog kuhinjskog pribora

12.01.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#posuđe | #kuhinja

Drveni kuhinjski pribor poželjan je alat u svakoj kuhinji iz više razloga. Osim što lijepo izgleda, ekološki je prihvatljiviji od plastičnog, kvalitetan je i dugotrajan. No kako biste ga što duže mogli upotrebljavati pri kuhanju, potrebno ga je pravilno čistiti i održavati.

drveni kuhinjski pribor, drveno posuđe, čišćenje drvenog kuhinjskog pribora, kako očistiti drveni kuhinjski pribor, drveni kuhinjski pribor održavanje

Prednosti drvenog kuhinjskog pribora

Osim što je jedan od najstarijih kuhinjskih alata, drveni kuhinjski pribor posljednjih je godina postao popularan zbog nekoliko razloga. Prvo, mnogi se okreću održivosti i ekološki prihvatljivim rješenjima, a drvo kao prirodni, biorazgradivi materijal odgovara tom načinu razmišljanja. Ljudi sve više izbjegavaju plastiku zbog njezinog štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje pa drvo postaje poželjna alternativa.

Tu je i estetski faktor. Drveni alati i posuđe daju kuhinji rustikalni, topao i prirodan izgled, što je danas popularno u dizajnu interijera. Osim toga, minimalistički trendovi naglašavaju jednostavne, prirodne materijale, a drvo se dobro uklapa u takvu estetiku.

drveni kuhinjski pribor, drveno posuđe, čišćenje drvenog kuhinjskog pribora, kako očistiti drveni kuhinjski pribor, drveni kuhinjski pribor održavanje

Dakle, kvaliteta i dugotrajnost drvenog pribora čine ga poželjnim dodatkom u svakoj kuhinji. Drvo je prirodni materijal pa ne ispušta štetne kemikalije pri kontaktu s hranom, a drveni alati su nježni prema površinama lonaca i tava, posebno onima s neprijanjajućim premazom, jer ne grebu i ne oštećuju. Također, drvo ne provodi toplinu pa se ručke ne zagrijavaju, što smanjuje rizik od opeklina. Na kraju – drveno posuđe je ekološki prihvatljivo jer se može lako reciklirati i dolazi iz obnovljivih izvora.

Ako se pravilno održava, drveni kuhinjski pribor može trajati godinama. Pa kako onda očistiti i brinuti se o drvenim kuhačama, lopaticama, daskama i ostalom drvenom priboru i posuđu? 

Kako očistiti drveni kuhinjski pribor?

Čišćenje drvenog pribora i posuđa vrlo je jednostavno. Kako biste produljili njihov rok trajanja, na umu trebate imati sljedeće:

  • Nikad ne stavljajte drvo u perilicu posuđa. Voda pod pritiskom u perilici može oštetiti drveno posuđe, a ekstremna toplina u ciklusu sušenja može iskriviti drvo
  • Nemojte potapati ili namakati drveni pribor na dulje vrijeme jer se može iskriviti ili napuknuti
  • Nemojte koristiti jake, abrazivne deterdžente koji mogu razgraditi drvo
drveni kuhinjski pribor, drveno posuđe, čišćenje drvenog kuhinjskog pribora, kako očistiti drveni kuhinjski pribor, drveni kuhinjski pribor održavanje

Umjesto toga, odmah nakon upotrebe prvo isperite pribor pod toplom vodom (izbjegavajte vruću vodu), kako biste uklonili sve ostatke hrane. Zatim ga operite blagim deterdžentom za suđe. Nanesite malu količinu sredstva za pranje posuđa na krpu, spužvu ili neabrazivnu četku. Za učinkovito pranje, očistite sva područja pribora ribanjem kružnim pokretima, uključujući duž ručke. Nakon što isperete ostatke deterdženta pod mlazom tople vode, pribor obrišite čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste spriječili pojavu plijesni ili pucanja. Ostavite ga u uspravnom položaju umjesto da ga položite ravno, kako bi se potpuno osušilo na zraku. Kad se sve osuši, odložite kuhinjske predmete na hladno i prozračeno mjesto.

Dodatni trikovi za čišćenje drvenog pribora i posuđa

Za dublje čišćenje i održavanje drvenog kuhinjskog pribora i posuđa, kojim ćete se riješiti mrlja i mirisa, ali i produljiti njihovo trajanje, isprobajte sljedeće:

  • Soda bikarbona: za uklanjanje dugotrajnih mirisa i mrlja od hrane, pomiješajte 1 žlicu soda bikarbone s 1 žličicom vode. Pribor operite dobivenom otopinom, zatim isperite vodom i dobro osušite.
  • Alkoholni ocat: omjerom octa i vode 1:1 operite drveno posuđe kako biste se riješili tvrdokornih nakupina. Isperite vodom i dobro osušite prije spremanja.
  • Ulje: odlična strategija za sprječavanje sušenja ili pucanja drvenog pribora je nanošenje ulja. Pokušajte s regeneracijskim uljem, mineralnim uljem za hranu ili pčelinjim voskom. Nakon što je pribor opran i osušen, krpom utrljajte malu količinu ulja ili voska. Ostavite da odstoji 10 minuta i obrišite sav višak. Preporuka je nauljiti daske za rezanje barem jednom mjesečno. Za druge proizvode, kao što su drvene kuhače, lopatice i žlice, pogledom i dodirom možete prepoznati je li vrijeme za ulje. Ako se daska čini suhom na dodir ili izgleda suho, tada biste ju trebali nauljiti.
drveni kuhinjski pribor, drveno posuđe, čišćenje drvenog kuhinjskog pribora, kako očistiti drveni kuhinjski pribor, drveni kuhinjski pribor održavanje

Kada zamijeniti drvene kuhače i ostali kuhinjski pribor?

Ako se pravilo održava, drveni kuhinjski pribor može trajati godinama. Neki kažu da bismo ga trebali zamijeniti svakih pet godina, dok drugi tvrde da su vrhunski drveni kuhinjski alati dizajnirani da traju barem 10 godina. U svakom slučaju, ako napukne, iskrivi se ili izgleda kao da je promijenilo boju zbog plijesni, bacite takav pribor i zamijenite ga novim. 

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5