Stara pariška trgovina puna kuhinjskog pribora pravi je raj za kuhare i foodieje

23.03.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#kuhinja | #Pariz

E. Dehillerin je stara pariška trgovina koja lonce, noževe, posuđe i ostale kuhinjske potrepštine prodaje već 200 godina. U nju je redovito navraćala slavna Julia Child, a i dan danas je nezaobilazna lokacija za svakog profesionalnog kuhara i foodieja pri posjetu Parizu.

Svatko tko često putuje u Pariz, ima svoju omiljenu trgovinu, jedinstveno mjesto koje nudi najbolje od umjetnosti, mode, knjiga ili omiljenih francuskih pekarskih proizvoda. Užitak u ovim trgovinama nije nužno u kupnji, već u samom boravku tamo, znajući da se nalazite u središtu malog i vrlo profinjenog svemira. 

E. Dehillerin u Parizu

Za ozbiljne kuhare i slastičare, ali i za foodieje te, zapravo, svakoga tko voli kuhati i peći kolače, ta meka je trgovina E. Dehillerin. Slavna američka kuharica Julia Child redovito je ovdje navraćala, baš kao i poznati chefovi nagrađeni Michelinovim zvjezdicama, Joël Robuchon i Paul Bocuse. Pa čak i ako niste toliko ludi za kuhanjem, posjet trgovini E. Dehillerin jedinstveno je iskustvo – tvrde svi koji su je posjetili. U čemu je fora? 

E. Dehillerin je stara pariška trgovina koja lonce, noževe, posuđe i ostale kuhinjske potrepštine prodaje već 200 godina. Radi se o obiteljskom poslu koji je 1820. pokrenuo Eugène de Hillerin. Počeo je s proizvodnjom bakrenih lonaca i tava, a 1890. trgovinu je preselio na današnju lokaciju u ulici Rue Coquillière u četvrti Les Halles, u kojoj se nekada nalazila najveća pariška tržnica.

U to je doba de Hillerin u trgovini prodavao mnoge vlastite, ali i proizvode ostalih brendova. Tijekom godina obitelj je proširila posao kupnjom dodatnih željezarija, kotlovnica i trgovina kućanskim potrepštinama kako bi mogli nastaviti s proizvodnjom posuđa. Danas E. Dehillerin više ne proizvodi lonce i tave in-house (njihovo prepoznatljivo bakreno posuđe proizvode vanjski suradnici), ali povijest ovog mjesta još je uvijek očita u njegovim starim drvenim policama, šarmantnim vitrinama i selekciji raznih kuhinjskih predmeta. 

Biznis danas vodi četvrta generacija obitelji Dehillerin, praunuci osnivača Éric i Édouard. Otprilike polovica njihovih kupaca su profesionalci, koji rano ujutro dolaze u trgovinu po najbolje posuđe koje Pariz nudi. Druga polovica su kuhari amateri, foodieji, ne samo iz Pariza, već iz cijelog svijeta. 

Raj za kuhare i foodieje

Trgovina E. Dehillerin na prvi pogled izgleda kao željezarija. Kad uđete unutra, imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u prošlost, što ima poseban šarm. Proizvodi su složeni na drvenim policama, a brojne limene posude prepune su kuhinjskih alata i pribora. No, ne dajte da vas neuređeni interijer obeshrabri – ovdje su glavne atrakcije upravo razne kuhinjske potrepštine. 

Između četiri i pet tisuća različitih vrsta noževa, lonaca, žlica, tava, cjedila, kalupa i drugog posuđa moguće je naći u ovoj trgovini. Ima ih toliko da ni oni koji u trgovini rade nisu sigurni u njihov točan broj. Na policama ćete pronaći i razne lonce od nehrđajućeg čelika, mnoštvo tava za pečenje, dasaka za rezanje, pjenjača i mutilica, posuda za posluživanje, kao i pribor za pečenje kolača i sav mogući slastičarski alat. Tu su, naravno, i bakrene tave za pečenje, tave za umake, gratinirane posude i razno posuđe obloženo niklom, kositrom ili srebrom. Ukratko, sve ono što vam može zatrebati u kuhinji, a da niste ni znali da postoji, naći ćete u E. Dehillerinu.

Iskustvo kupnje također će vas vratiti u neka minula vremena. Zanimljivo je to što svaki artikl ima svoj broj, ali ne i cijenu. Ako želite doznati cijenu, morate zabilježiti šifru proizvoda i zatim je potražiti na ispisu na kojem su navedene sve cijene. Takvi ispisi postavljeni su po cijeloj trgovini. Proizvod koji želite kupiti zatim odnesete jednom od prodavača koji će vam dati račun s kojim onda odlazite na blagajnu gdje možete platiti. 

Oni koji su bili u trgovini E. Dehillerin, kažu da je vrijedi posjetiti, čak i ako vam ništa konkretno za kuhinju ne treba. Ipak, upozoravaju, teško da ćete iz nje izaći praznih ruku. Ukoliko ne planirate uskoro u Pariz, E. Dehillerin ima i internetsku trgovinu te svoje proizvode šalje u Hrvatsku, no cijena shippinga je dosta visoka (oko 40 eura). Ponudu možete provjeriti ovdje, a u nastavku donosimo najvažnije informacije o fizičkoj lokaciji.

E. Dehillerin

Adresa: 18 et 20 rue Coquillière, 75001 Paris (nedaleko muzeja Louvre)

Radno vrijeme: Ponedjeljak: 9:00 – 12:30 / 14:00 – 18:00, Utorak-petak: 9 do 19 sati, Subota: 9 – 18 sati

FOTOGRAFIJE: E. Dehillerin, Tripadvisor

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5