Genijalan projekt: Restoran u kojem kuhaju bake svijeta

22.01.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Enoteca Maria | #restoran

Da ljubav prema hrani velikim dijelom usvajamo još u djetinjstvu od svojih baka, dokaz je i Njujorčanin Joe Scaravella, vlasnik restorana Enoteca Maria, koji je pokrenuo jedan od zanimljivijih – i medijski rado popraćenih – kulinarskih koncepata. Naime, u njegovom restoranu redovito kuhaju bake svijeta koje kao zvijezde dana u kuhinji prenose svoje kulinarske tradicije i upoznaju goste s okusima krajeva i zemalja u kojima su rođene i odrasle.

Joe Scaravella odrastao je u obitelji u kojoj su i mama i tata bili veliki radnici i samim time malo vremena provodili kod kuće, pa je integralnu ulogu u njihovom kućanstvu odigrala njegova baka po mami, Nonna Domenica. Upravo od nje upijali su elemente talijanske kulture i naročito njene kulinarske tradicije. Joe i danas pamti koliko su živopisni bili izleti s bakom na tržnicu, a kako je odrastao, sve je sve više shvaćao u kojoj je mjeri Nonna Domenica riznica njihove obiteljske kulture i identiteta. Osim toga, počeo je uviđati da diljem svijeta postoje milijuni baka poput njegove, koje svoje neprocjenjivo nasljeđe prenose unucima.

Enoteca Maria

Enoteca Maria

2007. godine tako je rođena njegova Enoteca Maria na Staten Islandu, pokrenuta iz želje da s gostima podijeli kulinarsku tradiciju svoje, ali i drugih talijanskih baka. Koncept je u početku bio zamišljen da nekoliko talijanskih baka, svaka iz druge regije u Italiji, osmišljava i realizira vlastite menije, svaka od njih na određeni dan u tjednu.

Četiri godine kasnije, Joe Scaravella odlučio je dodatno oplemeniti svoju inicijalnu ideju i proširiti koncept i na druge bake – bake svijeta! Ideju je pretočio u virtualnu knjigu “Nonnas of the World”, digitalnu kuharicu u kojoj je bilo tko, s koje god strane svijeta, mogao objaviti omiljeni recept svoje bake.

Moja vizija je da ova knjiga postane najopsežnija zbirka recepata naših baka, njihovog posebnog dijalekta i sjećanja, te isto tako svjedočanstvo kulinarske kulture običnih ljudi iz cijelog svijeta.

2015. godine, nakon što se virtualna kuharica pokazala velikim uspjehom, počeo je pozivati bake iz raznih zemalja da kuhaju u Enoteci Maria. Projekt je aktivan i dan danas, pa tako ove nedjelje, primjerice, za goste restorana kuha Nonna Adelina iz Italije, sutra pak Nonna Rosa iz Perua, druge subote u veljači Nonna Sahar iz Egipta, a dva tjedna kasnije Nonna Carmen iz Argentine. Restoran unaprijed objavljuje rasporede gostovanja i bake koje angažira propisno honorira.

U Enoteci Maria slavimo kulturnu raznolikost služeći kuhinje iz cijeloga svijeta, ali to činimo na jedinstven i autentičan način. Prave bake iz svih zemalja diljem svijeta pozvane su i angažirane kao kuhari da kuhaju prema receptima koje kuhaju kod kuće za svoje obitelji, a koji čine tkivo kulture u kojoj su rođene i odrasle.

Osim što bake ovdje kuhaju, one i podučavaju! Kroz Nonnas in Training program u Enoteci Maria podučavaju nove generacije starim tehnikama kuhanja koje bi mogle izumrijeti, jer dijele uvjerenje s vlasnikom Joeom Scaravellom da je kultura resurs vrijedan čuvanja.

Iako smo daleko od New Yorka, ovaj genijalan projekt vrijedi pratiti i podržati, a učiniti to možete prateći njihov Instagram profil, na kojem se redovito javljaju iz kuhinje, s bakama svijeta kao glavnim zvijezdama!

FOTOGRAFIJE: Pexels, Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5