Iako francuski tost često izjednačavamo s onime što mi nazivamo pohani kruh, među njima ipak postoji razlika. Dijele istu osnovnu ideju – stari se kruh umače u jaja, a zatim se prži – međutim, francuski tost je sofisticiranija, često slatka verzija s više dodataka, dok je pohani kruh jednostavan, domaći obrok koji se najčešće poslužuje kao slano jelo uz, npr., jogurt ili kiselo vrhnje.
Francuski tost jedno je od onih jela koja su idealna za nedjeljni doručak ili brunch – baš poput pohanog kruha koji smo često jeli vikendima u djetinjstvu. Ako su vam jaja i palačinke već pomalo dosadile, ovog vikenda pripremite francuski tost – sve što o njemu trebate znati čeka vas u nastavku.

Francuski tost
Iako se zove French toast (u Francuskoj pain perdu, što u prijevodu znači “izgubljeni kruh”), što mnoge navodi da potječe iz Francuske, francuski tost zapravo s Francuskom nema veze. Prema legendi, osmislio ga je 1724. godine Amerikanac Joseph French i nazvao ga po sebi. Međutim, ta priča nije provjerena, jer su još u antičkom Rimu ljudi pržili kruh namočen u mlijeko i jaja. Vjerojatnije je da su moderni oblik francuskog tosta osmislili kuhari u 15. stoljeću, nastojeći iskoristiti stari kruh.
Naime, francuski se tost (kao i pohani kruh) tradicionalno priprema s kriškama jedan do dva dana starog kruha jer one bolje upijaju smjesu od jaja nego svježi kruh, ali to nije nužno. Ako pri ruci imate samo svježi kruh, i on će sasvim dobro poslužiti. Može se pripremiti od većine vrsta kruha, ali što je kruh deblji i “puniji”, to će bolje upiti jaja i mlijeko te daje savršen rezultat – hrskavu vanjštinu i mekanu, prozračnu unutrašnjost (što je i cilj kod French toasta!). Jedini kruh koji bi trebalo izbjegavati je obični bijeli tost iz vrećice – on lako postane gnjecav i raspadne se.

Varijacija osnovnog recepta za francuski tost ima jako puno, ali većina verzija sadrži sljedeće sastojke:
Bijeli kruh: Debelo rezani kruh temelj je svakog francuskog tosta. Čvrste, guste i lagano ustajale kriške puno bolje upijaju smjesu s jajima nego tanke i prozračne.
Jaja: Jaja su ključna za francuski tost. Proteini se pri zagrijavanju stvrdnjavaju, što povezuje smjesu i daje bogatu teksturu. Mast iz jaja dodatno doprinosi kremoznosti.
Mlijeko: Tehnički, za pripremu francuskog tosta može se koristiti bilo koja tekućina, no mlijeko je najčešći izbor. Ono daje potrebnu vlagu, a mast iz mlijeka obogaćuje smjesu. Punomasno mlijeko daje idealnu teksturu, ali lako ga možete zamijeniti vrhnjem ili biljnim alternativama.
Vanilija i cimet: Najbolji francuski tost je topao, mirisan i blago sladak. Vanilija i cimet nisu obavezni, ali uz njihov dodatak, francuski tost bit će ukusniji. Možete dodati i malo muškatnog oraščića ili šećera, ako želite.
Sol: Nemojte preskočiti sol! Prstohvat soli neće utjecati na okus, ali pomaže “razbiti” jaja, bolje ih povezati sa smjesom i spriječiti grudice u gotovom jelu.
Maslac: Kao i kod mnogih raskošnih jela, najbolji francuski toast priprema se na maslacu. Ako vam se događa da vam kruh zagori, pokušajte ga pržiti na kombinaciji maslaca i ulja.

Recept za francuski tost
Recept za klasičan francuski tost pronašli smo na portalu Allrecipes. Kažu da se priprema brzo i jednostavno, uz samo pet sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće. U prilog mu ide i gotovo 2 tisuće pozitivnih recenzija čitatelja koji ga nazivaju “omiljenim nedjeljnim doručkom”.
Sastojci:
- 160 ml mlijeka
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
- ¼ žličice mljevenog cimeta (po želji)
- sol po ukusu
- 6 debelih kriški kruha
- 1 žlica neslanog maslaca (ili više po potrebi)
Priprema: U plitkoj zdjeli umutite mlijeko, jaja, vaniliju, cimet i sol. Lagano namastite tavu maslacem i zagrijte na srednje jakoj vatri. Umočite kriške kruha u smjesu s jajima, tako da se dobro natope s obje strane. Prebacite ih na vruću tavu i pecite dok ne postanu zlatno-smeđe, otprilike 3 do 4 minute sa svake strane. Poslužite toplo.

Ideje za serviranje francuskog tosta
Javorov sirup, med, zaslađeni jogurt, džem, šećer u prahu – sve su to odlični dodaci za posluživanje francuskog toasta, piše epicurious. Možete se odlučiti i za slanu varijantu: pospite francuski tost naribanim sirom odmah nakon što ga okrenete na tavi – autorica preferira Gruyère, ali kaže da će poslužiti i bilo koji sir koji se dobro topi, poput cheddara ili mozzarelle. Sir bi se trebao otopiti unutar zadnje tri minute prženja.
Još jedna ideja za posluživanje je punjeni francuski tost. Namažite jednu krišku kruha s onim čime želite napuniti tost – mascarponeom, džemom, Nutellom, maslacem od kikirikija, a zatim ga prekrijte drugom kriškom. Pokušajte ostaviti malo prostora uz rub kruha kako bi se kriške lakše zalijepile jedna za drugu. (Napomena: budući da punjeni francuski tost koristi dvije kriške kruha, najbolje je koristiti tanje kriške – oko 1,25 cm debljine.)
FOTOGRAFIJE: Unsplash+