Chanel izložba F Chanel izložba M

Otvara se izložba u Londonu koja nam otkriva priču o Coco Chanel

01.04.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Kultura
#Chanel | #izložba

Od sredine rujna 2023. do kraja veljače 2024. u londonskom Victoria & Albert muzeju održat će se izložba ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’ posvećena francuskoj modnoj kreatorici. Izložba prati njezino stvaralaštvo i nasljeđe, a prve ulaznice ‘planule’ su čim su puštene u prodaju. Ako planirate put u London, donosimo sve što trebate znate o izložbi koju mnogi modni entuzijasti s nestrpljenjem iščekuju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

Izložba ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’

Nađete li se ove jeseni u Londonu, neka se na itineraru putovanja nađe i uzbudljiva Chanel izložba ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’. Izložbu organizira muzej Victoria & Albert u svojoj The Sainsbury Gallery. Izložba obuhvaća karijeru i nasljeđe francuske modne dizajnerice, a muzej je najavio što posjetitelje očekuje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

Izložba posvećena Gabrielle Chanel temelji se na izlošscima koji su od listopada 2020. do srpnja 2021. bili izloženi u Parizu, u Palais Gallieri, a nova iteracija donijet će i neke značajne promjene, među kojima se ističu čak 122 nova looka. Dio njih preuzet je iz opsežnog modnog arhiva muzeja Victoria & Albert. Kustosice izložbe Miren Arzalluz i Véronique Belloir vodile su i ‘originalnu’, parišku verziju ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto’ izložbe. Londonska je dobila neke prilagodbe od strane kustoskog tima muzeja Victoria & Albert. Tako će veći fokus biti stavljen na povezanost Gabrielle Chanel i Velike Britanije, osobito vezano za korištenje tvida u njezinom radu, kao i tekstilne tvrtke sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu s kojima je radila.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

Wallpaper prenosi Arzalluzovu izjavu:

–  Gabrielle Chanel posvetila je svoj život stvaranju, usavršavanju i promicanju nove vrste elegancije koja se temelji na slobodi kretanja, prirodnosti i ležernosti, suptilnoj eleganciji, lišenoj ekstravagancije te na svevremenskom stilu. To je bio njezin modni manifest koji nikad nije izašao iz mode.

Izložba prati karijeru i nasljeđe
Gabrielle Chanel

Izložba u Londonu bit će podijeljena na deset dijelova. Obuhvaća razdoblje od otvaranja prve trgovine Gabrielle Chanel u Rue de Cambon u Parizu 1910. pa do njezine zadnje kolekcije 1971. Različite prostorije izložbe donose različite elemente njezine dizajnerske ostavštine – od čistog, fluidnog stila do istraživanja prepoznatljivog Chanelovog odijela od tvida.

Dio izložbe posvećen je i predstavljanju parfema Chanel No. 5 pa će tako izložena biti originalna bočica parfema predstavljenog 1921. godine. Tu je kultna torba 2.55 te dvobojne slingback cipele, dodaci koji su opisani kao dva najtrajnija dodatka u svijetu mode. Izložbom će se obilježiti i njezin povratak doma nakon Drugog svjetskog rata, 1954. godine.

Palais Galliera, Paris / Nicholas Alan Cope

Uz već spomenute parfem, cipele i torbu, neki od ključnih komada koje donosi izložba posvećena Gabrielle Chanel su kostimi za film ‘Le Train Bleu’ iz 1924., zatim svilena bluza iz 1916., jedan od odjevnih komada koje je najranije dizajnirala, te odijelo koje je naručila glumica Lauren Bacall 1959. godine.

Victoria and Albert Museum, London / Nicholas Alan Cope
Victoria and Albert Museum, London / Nicholas Alan Cope

Potporu održavanju izložbe dala je i luksuzna modna kuća Chanel.

– Sretni smo i počašćeni što će prva izložba u Velikoj Britaniji posvećena Gabrielle Chanel biti predstavljena u Victoria & Albert muzeju, jednom od najprestižnijih muzeja na svijetu. Gabrielle Chanel bila je legenda za života, a ova će izložba analizirati njezin doprinos modi i njezinu radikalnu viziju stila – rekao je Bruno Pavlovsky, predsjednik Chanel SAS-a i Chanel Fashiona.

Trajanje izložbe: 16. rujna 2023. – 25. veljače 2024.

Cijena ulaznice: Od 24 funte, dostupne u prodaji na poveznici

Lokacija: Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, London

FOTOGRAFIJE: Victoria and Albert Museum, London / Nicholas Alan Cope, Palais Galliera, Paris / Nicholas Alan Cope, Instagram, Chanel

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5