Jesmo li se uspjeli vratiti omiljenim sportskim aktivnostima?

24.01.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Novosti
#Garmin | #vježbanje

Kada smo na proljeće 2020. službeno ušli u pandemiju, naše svakodnevne rutine značajno su se promijenile. Tri godine kasnije, u mnogo smo povoljnijoj poziciji u odnosu na razdoblje koje nas je prikovalo uz vlastite domove i prema pandemija još nije gotova, svejedno smo se vratili nekim omiljenim rutinama vježbanja, a i počeli isprobavati neke sasvim nove. Koliko smo – i na kojim poljima – zapravo bili sportski aktivni? Na ovo pitanje odgovara Garmin Connect aplikacija, koja je marljivo prikupljala podatke i danas objavila fitness izvješće za 2022. godinu.

Garmin Connect, fitness izvješće za 2022. godinu

Na prvu podaci iz Garmin Connect aplikacije izgledaju kao i proteklih godina – s brojem aktivnosti zabilježenih u svakoj glavnoj kategoriji, uključujući trčanje i vožnju biciklom, koje su znatno porasle. Dublji pogled na podatke pokazuje drugu priču o posvećivanju i predanosti Garmin korisnika diljem svijeta.

Uz vjerojatno manje vremena za jutarnje trčanje i šetanje za vrijeme ručka u blizini kućnog ureda, podaci pokazuju povratak na kondicijske treninge kao prije pandemije – uz snažan rast aktivnosti u zatvorenom prostoru koje se ne mogu izvoditi kod kuće, uključujući plivanje u zatvorenom, penjanje po stijenama i aktivnosti u teretani kao što su HIIT vježbe. U međuvremenu, čini se da su se stabilizirale vježbe kod kuće, poput joge i vožnje bicikla u zatvorenom, koje su porasle tijekom pandemije.

Evo i konkretnih rezultata po kategorijama:

Biciklizam

Ono što je vrijedno pažnje su vrste biciklizma koje stvarno uzimaju maha. Ispostavilo se da vi koji se vozite po cestama i šljunku stvarno jako udarate. Postoci cestovnih biciklista porasli su za 8%, a biciklisti na šljunku dovršili su nevjerojatnih 40% više aktivnosti nego 2021.

Trčanje

Bez obzira na to što se sve događa u našim životima — poput povratka u ured — korisnici Garmina pronaći će način da se posvete trčanju. Stoga se stvarno ne bismo trebali iznenaditi da su se aktivnosti trčanja, na traci za trčanje, ove godine povećale za 13%, a aktivnosti trčanja u zatvorenom za 17%.

Osim toga, postoci trčanja na stazi su se više nego udvostručili.

Triatlon

Povratak u normalu – ili barem neku verziju normale – donio je povratak osobnih triatlona i popratno uzbuđenje stvarnog natjecanja. Garmin triatlonski satovi opremljeni su profilom za više sportova, mogućnošću sportskog prijelaza, praćenjem podataka o plivanju u bazenu, izdržljivošću u stvarnom vremenu, kompatibilnošću s Edge biciklističkim računalima i još mnogo, mnogo više — sve vam to pomaže da dok trčite, vozite bicikl i plivate uspijete na putu do svog sljedećeg osobnog rekorda.

Wellness

Korisnici Garmina ove su godine povećali broj aktivnosti u raznim aktivnostima koje su više orijentirane na dobrobit, uključujući eliptični trening (porast od 15%), penjanje uz stepenice (porast za 24%), pilates (porast za 38%) i vježbanje disanja (porast za 28%).

Plivanje

Aktivnosti kružnog plivanja porasle su 2022. za 34%, a plivanje za 13%. Bez obzira na to je li vaš odabir bazen u vašoj lokalnoj teretani ili otvorene vode, korištenje personaliziranih podataka na vašem kompatibilnom satu može pomoći u poboljšanju vaše forme i vremena. A za vas koji plivate u svrhu pripreme za triatlon, imamo podatke koji mogu pomoći u tome.

Ronjenje

Svaki ronilac mora znati svoje granice kako bi se mogao sigurno vratiti na površinu. Sa šest načina ronjenja na izbor, ronjenje s jednim plinom je najpopularnije i zabilježilo je najveći rast u 2022., porast od 76%.

Penjanje

Aktivnosti penjanja po stijenama porasle su za 17%, a Zapadna Europa prednjači s 32% više aktivnosti penjanja na stijene nego prošle godine.

Aktivnosti na moru

Korisnici Garmina sve više izlaze na vodu. Globalni postotak aktivnosti jedrenja porastao je za 39%, a slijede ga surfanje s porastom od 35% i vožnja brodom za 13%.

Zimski sportovi

Aktivnosti skijanja i snowboardinga u odmaralištima porasle su za 143%. Sve više aktivnosti iz područja zimskih sportova nastavilo je također rasti, s 14% više zabilježenih aktivnosti nordijskog skijanja i 7% više alpskog skijanja i snowboardinga.

Gaming

Zabilježeno je 35% više esport aktivnosti u 2022. nego 2021.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5