Volim organizirati druženja kod kuće za koja mi ne treba neki povod, već samo kako bi se okupili dragi ljudi. I, koliko god da u tome uživam, takva okupljanja uvijek traže i dobru pripremu – od slanog do slatkog. Danas fokus stavljam na potonje: desert koji je pokupio najviše komentara, i to onih konkretnih, u stilu, “pošalji mi recept” – čokoladna torta. Iskreno, nikad nisam bila od čokoladnih deserata. Kada mogu birati, uvijek ću prije uzeti nešto lagano, voćno, možda kremasto, ali s malo svježine.
Međutim, u kuharici Emily English “SO GOOD”, čije recepte stvarno volim pripremati jer su jednostavni, pametno osmišljeni i – što je najvažnije – ukusni, cijelo me vrijeme “kopkala” jedna čokoladna torta. Kuharicu sam listala na desetke puta, svaki put zastala kod recepta za tortu i uvijek mi se činila da je možda “obična” ili “monotona”. No, sada kada sam je isprobala nekoliko puta, rekla bih kako je upravo u tome njezina čarolija. Ova čokoladna torta nije napadna i teška, ne traži puno slojeva i nedostupne namirnice ili sate provedene u kuhinji.
Čokoladna torta po receptu Emily English
I tako, dok sam tražila čime počastiti goste, odluka je (konačno) pala na ovu čokoladnu tortu. Iako mi je uvijek malo rizično isprobavati novi recept kad imam više gostiju (znate ono kada ne želite razočarati publiku 😂), činilo mi se da priprema ove torte neće poći po krivu: nema na desetke kompliciranih koraka, nema posebne opreme ili neobičnih sastojaka, nego sve djeluje jasno i izvedivo. Osjećaj me nije prevario: ne samo da je jednostavna za pripremu, nego je i za prste polizati – doslovno. Od tada je na mojoj listi provjerenih favorita. Kad god imam kućno druženje, kad trebam “nešto čokoladno” ili kad želim iznenaditi nekoga desertom koji izgleda efektno, a ne zahtijeva profesionalne slastičarke vještine – ova je torta moj izbor.
Emily English, nutricionisticu po čijem sam receptu napravila ovu tortu, pratim već dugo na TikToku i Instagramu. Tamo redovito dijeli recepte koji su jednostavni, ukusni i kvalitetno složeni – tako da su u balansu i okusi i nutritivne vrijednosti. Autorica je dviju kuharica, Live to Eat i SO GOOD, a upravo iz ove druge dolazi recept za desert o kojem danas pišem. Emily je poznata po svom konceptu “Vitamin Joy” – ideji da zdravlje i uživanje u hrani mogu ići ruku pod ruku. Pa je tako i ova čokoladna torta predstavljena kao “antioksidativna poslastica” – bogata je čokoladom, ali sastojci su promišljeni, balansirani i nutritivno imaju smisla.
Recept za čokoladnu tortu
Čokoladna torta po receptu Emily English zapravo je baš onaj desert kakvog želimo kada nam treba konkretan, sočan i fudgy zalogaj. Nema tu one pretjerane, “umjetne” slatkoće, nema suhih rubova, nema težine… Prepuna je maslinovog ulja i bogatog kakaa, no nije preslatka. Čokoladna torta može stajati u hermetički zatvoreno posudi u hladnjaku do tri dana – ako uspije “preživjeti” jer s pladnja nestaje u tren oka!
Broj porcija: 12
Promjer kalupa: 21 cm (radila sam u kalupu promjera 25 cm pa sam sve sastojke povećala za cca 25%, no u nastavku donosim izvorni recept kojeg možete prilagoditi veličini kalupa u kojem ćete raditi)
Sastojci za biskvit
- 150 g (oko 1 ½ šalice) cijelih lješnjaka s ljuskom
- 50 g (½ šalice) nezaslađenog kakao praha
- 125 ml (½ šalice) kipuće vode
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 150 g (¾ šalice) šećera u prahu
- 130 ml (malo više od ½ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus dodatno za podmazivanje
- 3 jaja sobne temperature
- ½ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli

Sastojci za čokoladni ganache
- 100 g tamne čokolade (70% kakaa), grubo nasjeckane
- 5 žlica lješnjakovog mlijeka
- malo naribane korice naranče (po želji)
Prije nego krenem na postupak, voljela bih naglasiti jednu stvar koja mi se pokazala korisnom: ova čokoladna torta jednako dobro uspijeva i ako ne planirate samostalno samljeti lješnjake. Umjesto toga, možete jednostavno koristiti gotovo lješnjakovo brašno – štedi vrijeme, manje je nereda, a okus ostaje sjajan.
Emily u receptu koristi cijele lješnjake koje melje zajedno s ljuskom, i to s razlogom – na taj se način zadržava više vlakana, što pomaže u usporavanju otpuštanja šećera u krvi i doprinosi ravnoteži recepta iz nutritivne perspektive. Moram priznati kako tu varijantu još nisam isprobala, čisto iz praktičnih razloga, ali i jer se gotovo brašno pokazalo kao sasvim dobra zamjena.
Isprobala sam i varijantu s bademovim brašnom (jer sam ga u tom trenu imala doma) i moram reći da ni tu nije bilo greške. Tekstura ostaje bogata i sočna, a okus i dalje dovoljno “čokoladan” da zadovolji sve one koji se deklariraju kao čokoladni entuzijasti.

Priprema čokoladne torte
Zagrijte pećnicu na 190°C (170°C s ventilatorom). Lagano premažite uljem okrugli kalup i obložite dno papirom za pečenje.
Stavite lješnjake na pleh i tostirajte ih u pećnici 10 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i počnu mirisati. Ostavite ih da se malo ohlade, zatim ih sameljite u procesoru hrane ili blenderu dok ne dobijete brašno. Ostavite sa strane.
Dok se lješnjaci hlade, prosijte kakao prah u zdjelu i pomiješajte ga s kipućom vodom dok ne dobijete pastu. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli mikserom tucite šećer, maslinovo ulje i jaja oko pet minuta dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Postupno dodajte kakao smjesu, a zatim umiješajte sodu bikarbonu, sol i mljevene lješnjake.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 35-40 minuta, pazeći da ostane blago “nepečena”, kako biste postigli fudgy teksturu. Rubovi torte trebaju biti čvrsti, a sredina lagano mekana.
Ostavite da se čokoladna torta hladi u kalupu 10 minuta, a zatim je premjestite na rešetku kako bi se potpuno ohladila.
Za ganache preljev: nasjeckanu čokoladu stavite u zdjelu koja podnosi toplinu. Zagrijte lješnjakovo mlijeko (može i bademovo) u lončiću dok ne postane toplo, ali ne smije zakuhati. Prelijte mlijeko preko čokolade i ostavite da stoji minutu, zatim miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji dodajte naribanu koricu naranče.
Prelijte ohlađenu tortu ganacheom i poslužite.
Želite li da ova čokoladna torta bude još za nijansu bogatija, bez da njezina priprema postane komplicirana, jedan jednostavan dodatak napravit će razliku: sloj pekmeza između biskvita i ganachea. Isprobala sam varijante od borovnice i marelice, a obje su se verzije pokazale kao pun pogodak. Pekmez doda malo kiselkaste svježine koja fino balansira puninu čokolade, a da pritom ne oduzima slatkoću.
Još jedan detalj koji je, prema reakcijama onih koji su probali tortu, bio baš dobar touch su lagano preprženi lješnjaci (ili bademi, ako ih više preferirate) posuti po vrhu. Osim što njima čokoladna torta postane lijepo zaokružena (ne samo vizualno!), daju i onaj crunchy moment koji čini razliku.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Instagram, Unsplash