grand chapitre F-minGrand Chapitre M

Na Malom Lošinju održan je treći hrvatski Grand Chapitre

18.10.2023. | AUTOR: After5

Gastronomija | Život iza 5

Hrvatska podružnica (Bailliage de Croatie) svjetske gastronomske organizacije Chaîne des Rôtisseurs, za mjesto održavanja ovogodišnjeg Grand Chapitrea odabrala je Mali Lošinj, ali ne slučajno. Tu se, naime trebao održati Grand Chapitre još 2020. godine, ali je, u zadnji čas, pandemija spriječila tu namjeru organizatora.

Grand Chapitre na Malom Lošinju

Trodnevno okupljanje službeno je započelo večerama odn. Diner Amical – u restoranu Matsunoki u hotelu Bellevue te u restoranu Alfred Keller u hotelu Alhambra (kojeg osim što je član našeg prestižnog udruženja, krasi i jedna Michellinova zvijezdica). Tridesetak članova sudjelovalo je na svakoj od večera, prema uobičajenom Chaîne protokolu domaćin je na početku večere pozdravio sve prisutne, poželio dobrodošlicu svim sudionicima Grand Chapitrea te predstavio chefove. Na kraju večere također prema uobičajenom protokolu, hrvatska podružnica zahvalila je osoblju podjelom priznanja. 

Subota je bila rezervirana za izlete te kuharsku radionicu. Dio članova odabrao je panoramsku vožnju brodom, razgledavanje Malog Lošinja te posjet Muzeju Apoksiomena. Izlet autobusom uključivao je razgledavanje otoka Cresa i prirodnih ljepota tog čitavog kraja. Najpopularniji odabir članova, logično, bila je kuharska radionica novog člana Upravnog Odbora hrvatske podružnice Chaînea – kulinarskog savjetnika odnosno Conseiller Culinaire – Marija Mandarića i njegovog kolege chefa Orhana Cakiroglua. U pripremanju zanimljivih jela sudjelovali su i sami članovi, a potom ih i degustirali.

Mario Mandarić i Orhan Cakiroglu

Subota poslije podne bila je rezervirana za Inauguraciju, svečano primanje novih članova po posebnom protokolu. Čak 26 novih članova – profesionalaca (hotelijera, restoratera i vinara), ali i gourmeta – entuzijasata koji dijele strast prema gastronomiji i dobrom društvu, primljeno je u bratstvo, a neki od ‘starih’ članova su promovirani. Inauguraciju je kao i svaki put do sada vodio g. Klaus Tritschler član međunarodnog upravnog odbora Chaîne des Rôtisseursa. Novi i stari članovi su s ponosom nosili svoje lente na gala večeri koju je za članove pripremio tim na čelu sa cheficom Lorraine Sinclaire. 

Gala večera imala je i humanitarni karakter te su članovi Chaînea imali priliku donirati sredstva za izgradnju bunara u Ugandi gdje je pitka voda, za većinu, na žalost još uvijek luksuz. Zahvaljujući inicijativi Marija Mandarića i donacijama članova Chaînea – Uganda će dobiti još jedan bunar s pitkom vodom! Rezanje tradicionalnog lošinjskog krokanta dodalo je lokalnu notu i prenijelo dio tradicije svim prisutnima, zahvaljujući potpori Turističke zajednice Malog Lošinja.

FOTOGRAFIJE: PR

©2024 after5