Ovih dana pečemo kestene i radimo kesten pire. Imamo dva jednostavna i brza recepta

01.11.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Gastronomija | Život iza 5
#recepti

Kesteni se pojavljuju točno u onom dijelu godine kada nam treba nešto utješno: kada su večeri duže, kad sve češće ostajemo kod kuće uz film, seriju i omiljeni napitak, ušuškani pod dekicom. U takav se scenarij idealno uklapaju dva deserta za koja donosimo recept: pečeni kesteni i kremasti kesten pire.

U nastavku donosimo oba recepta: znamo kako pripremiti savršeno pečene kestene koji zamirišu cijeli dom, ali i kako od kestena napraviti savršen kesten pire, ako ste raspoloženi za nešto kremastije i “pjenastije”.

kesteni, pečeni kesteni, kesten pire

Kesteni iz pećnice – kako ih pripremiti u pećnici?

Kesteni iz pećnice u kućnoj radinosti jedna su od omiljenih jesenskih delicija. No, prije pripreme dobro je znati nekoliko tips & tricks s kojima će ispasti savršeno. Preporučuje se izabrati veće i sjajne plodove, bez pukotina. Idealno je i da su svi približno iste veličine, kako bi se ravnomjerno ispekli.

Kestene operite i obrišite pa svakog zarežite kuhinjskim nožem – dovoljno je povući jednu ravnu liniju, a ovaj je korak važan jer, ako ih ne zarežete, mogu eksplodirati prilikom pečenja.

Nakon što ih zarežete, kesteni se trebaju potopiti u vodi. Možete ih namakati klasično, od 30 do 60 minuta u hladnoj vodi, što će pomoći da se kora lakše odvoji i da se kesteni ne isuše tijekom pečenja. Druga je metoda brža, blago prokuhavanje. Zarezane kestene stavite u lonac s hladnom vodom i pustite da zakipi. Nakon tri do pet minuta maknite ih s vatre i ocijedite. Ne treba ih kuhati do kraja, već osigurati da kora bude mekša, da se lakše gule i da kesteni, u konačnici, budu ravnomjernije pečeni.

Vrijeme je za pečenje u pećnici. Kestene posušite papirnatim ručnikom pa ih rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte je na 220 °C te ih pecite 20-25 minuta, ovisno o njihovoj veličini i snazi pećnice. Pratite dok kora ne potamni i ne počne se sama odvajati. Tijekom pečenja, protresite ih jednom ili dvaput te okrenite kako bi se ravnomjerno ispekli. Kada su kesteni gotovi, prebacite ih u kuhinjsku krpu, zamotajte i ostavite 5-10 minuta. Tim će postupkom para dodatno omekšati koru i lakše će se guliti.

kesteni, pečeni kesteni, kesten pire

Pečeni kesteni – kako ih pripremiti na tavi ili u fritezi na vrući zrak

Osim u pećnici, kesteni se mogu pripremiti i na tavi ili u fritezi na vrući zrak. Za pripremu na tavi, potrebna je dublja tava s debljim dnom (gusnata ili grill tava). Kestene zarežite i namočite ih u vodi. Osušite ih, stavite u tavu, pokrijte poklopcem te pecite na srednje jakoj vatri 20-25 minuta, uz povremeno protresanje. Gotovi su kada kora potamni i počne se odvajati.

Sve popularniji način pripreme je u air fryeru, odnosno fritezi na vrući zrak. Ako se odlučite na ovaj način, ugrijte fritezu na 180 °C, zarezane kestene složite u jednom sloju i pecite 15-20 minuta, ovisno o veličini. Na polovici pečenja ih lagano promiješajte ili protresite, a rezultat će biti pečeni, mirisni kesteni bez velikog nereda u kuhinji.

Recept za kesten pire

Ako želite od kestena napraviti nešto više od pečene varijante, kesten pire je svevremenski odgovor. U osnovi je prilično jednostavan, dovoljni su kesteni, mlijeko, šećer, rum i malo vanilije, no kada se sve sjedini, rezultat je kremast i nekako “taman” sladak. Rum mu daje onu posebnu notu, a odličan dodatak je šlag koji će sjajno zaokružiti ovaj jednostavan, a preukusan desert.

Sastojci za kesten pire (4 porcije):

  • 500 g svježih kestena
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica ruma
  • prstohvat soli
  • vrhnje za šlag za posluživanje

Priprema kesten pirea:

Kestene zarežite nožem po površini pa ih stavite u kipuću vodu i kuhajte 20-ak minuta.

Dok su još topli, ogulite koru i unutarnju kožicu. Ako se kora teško skida, možete ih kratko vratiti u toplu vodu da još malo omekšaju.

U loncu zagrijte mlijeko, dodajte šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Ubacite oguljene kestene i kuhajte još 15-20 minuta na laganoj vatri, dok ne postanu jako mekani i mlijeko se većim dijelom upije.

Kada su kesteni kuhani, izblendajte smjesu u multipraktiku dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo mlijeka.

Kad se smjesa ohladi na mlako, možete dodati još malo mlijeka ili žličicu maslaca te još jednom kratko izmiksati mikserom, želite li da kesten pire bude pjenastiji i kremastiji.

Umiješajte žličicu ruma kada se smjesa malo ohladi jer će on naglasiti okus kestena i dati prepoznatljiv miris.

Oblikujte ga u porcije te ohladite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja, da se stisne i okusi prožmu.

Poslužite ga sa šlagom

Priprema vrhnja za šlag:

Ulijte vrhnje u zdjelu i počnite miksati na srednjoj brzini. Nakon 30 sekundi, kad se počne lagano zgušnjavati, možete dodati šećer u prahu i par kapi vanilije. Nastavite miksati dok ne postane čvrsto, ali još uvijek kremasto. Cijeli postupak traje otprilike 2–3 minute. Nemojte pretjerati jer, ako predugo miksate, šlag se počne odvajati i pretvara se u maslac.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5