Par slanih jela i raspucanci na četiri načina: Blagdanski recepti koje smo isprobali na kulinarskoj radionici

11.12.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Gastronomija
#radionica | #recepti

Novinarska svakodnevica prilično je užurbana i dani su raznoliki: nekada uključuju sjedenje ispred računala od jutra do večeri, a nekad niz evenata, što je scenarij posebno tipičan za prosinačko razdoblje. I u jednoj i u drugoj opciji volimo kada se u kalendaru pronađu cool događanja kao što je Samsung kulinarska radionica kojoj smo nedavno imali prilike prisustvovati. Baš kao i na jesen, kada je tema radionice bila buča o čemu smo vam pisali ovdje, zajedno su je organizirali Samsung i Studio Kotluša. Na jelovniku su se našla sjajna jela kao što su punjeni šampinjoni, beef i vege wellington, raspucanci…

raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

Studio Kotluša krajem prošle godine otvorili su Mihalea Vargašević i Vedran Bošković, mladi bračni par iz Slavonije zahvaljujući kojem je centar Zagreba bogatiji za genijalno kreativno mjesto iz kojeg se šire samo najbolji mirisi i najbolje priče. Samsung je još jednom svoju radionicu organizirao upravo u Petrinjskoj 83/1, gdje nam je zimska kulinarska radionica donijela čaroliju boja i okusa, ali i inspiraciju za pripremu jela ovog Božića. Ekipe podijeljene u parove imale su prilike pripremiti (i isprobati) izvrsne recepete, i to u skladu s inovativnom Samsung tehnologijom.

raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

Mihaela i Vedran pripremili su čak šest recepata, a svaki je par u trosatnom druženju pripremao tri jela. Brzo je pao dogovor tko će što pripremati pa smo moja foodie partnerica uživale u pripremi kuglica od sira, vege wellingtona i raspucanaca od matche (posebno su atraktivni u božićnim danima zbog svoje zelene boje ?). Na kraju smo shareali jela i isprobali što je pripremila naša konkurencija. Recepte za svako od jela donosimo u nastavku, a među njima ćete možda pronaći inspiraciju za božićni jelovnik u svojem domu.

Začinjene kuglice od sira

raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

SASTOJCI

  • 500 g krem sira
  • sušeno bilje (kopar, majčina dušica, vlasac)
  • mrvljena pržena slanina
  • prženi luk
  • sušeni začini (čili paprika, crni ili crveni papar)
  • fino mljeveni orašasti plodovi (pistacije, orasi, bademi, lješnjaci) 
  • sjemenke (sezam, mak, komorač)
raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

PRIPREMA

Zagrabite manjom mjernom žlicom krem sir i rukama oblikujte u glatke kuglice. Slobodno malo namočite ruke u hladnoj vodi kako bi lakše zagladili kuglice. Svaku kuglicu stavite u nadjev po svom izboru, pazeći da bude ravnomjerno obložena sa svih strana. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku do serviranja. Kuglice od krem sira poslužite uz krekere ili tost.

Punjeni šampinjoni

raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

SASTOJCI

  • 20 šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • ½ luka, sitno nasjeckanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 120 g krem sira
  • 30 g naribanog parmezana
  • 30 g oraha
  • 15 g sitno nasjeckanog svježeg peršina
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pečenje namažite s malo maslinovog ulja. Šampinjonima uklonite peteljke te ih sitno nasjeckajte. Otopite maslac u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckane peteljke gljiva i dinstajte 5 minuta. Dodajte luk, češnjak, sol i papar te dinstajte još par minuta, dok luk ne omekša. Prebacite smjesu od gljiva u zdjelu i ostavite da se malo ohladi.

U zdjelu dodajte krem sir, parmezan, peršin i orahe. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Nadjevom od sira napunite klobuke šampinjona. Po punjenju možete posuti još malo parmezana i oraha. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok vrh ne porumeni, a gljive malo omekšaju. Za posluživanje ukrasite peršinom.

Beef Wellington

raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

SASTOJCI

  • 500 g bifteka
  • 250 g zlatnih šampinjona
  • 1 grančica timijana
  • 2 žličice senfa
  • 250 g lisnatog tijesta
  • 8 kriški pršuta
  • 1 žumanjak
  • malo maslinovog ulja
  • krupna morska sol i svježe mljeveni papar
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

PRIPREMA

Očistite biftek od masnoća i kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Posolite biftek i popaprite ga te premažite senfom i ostavite da se hladi. U električnoj sjeckalici smiksajte gljive. Ispržite mješavinu na tavi s listićima timijana, soli i paprom dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu. Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi.

Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom. Stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak. Na lisnato tijesto položite biftek zamotan pršutom i gljivama te ga zamotajte. Žumanjkom premažite tijesto, a nožem nježno zarežite vrh.

Vege Wellington

raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

SASTOJCI

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • ½ šalica drobljenih oraha
  • 300 g gljiva rezanih na kockice
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 šalica graška
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 konzerva leće
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 3 žlice vode
  • 1 lisnato tijesto
  • sol, papar
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

PRIPREMA

Luk nasjeckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša. Dodajte mu gljive, češnjak, orahe i mrkvu, pa sve skupa dinstajte otprilike 15 minuta. Dodajte grašak i začine, pa dinstajte na srednjoj vatri još 5 minuta. Na kraju dodajte “jaje” (pomiješati 3 žlice vode i 1 žlicu chia sjemenki te pustiti da stoji 15-ak minuta), dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi. Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik, na sredinu stavite pripremljenu smjesu i zarolajte u štrucu. Štrucu premažite s malo ulja i lagano je zarežite na vrhu kako se ne bi napuhala u pećnici. Pecite 15 minuta na 180°C i još 10-15 minuta na 200°C.

Raspucanci

raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

SASTOJCI

  • 100 g šećera
  • 190 g glatkog brašna
  • 2 žličice matcha praha/praha cikle/kakao praha/korica limuna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 60 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jaja
  • kristal šećer
  • šećer u prahu 
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol
raspucanci, recept, božić, božićna jela, božićni stol

PRIPREMA

Dodajte brašno, šećer, matcha prah i prašak za pecivo u zdjelu te sjedinite. Dodajte otopljeni maslac i jaja, dobro promiješajte i oblikujte kuglice veličine oraha. Stavite u zamrzivač na barem 30 minuta, idealno 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite iz zamrzivača i svaku kuglicu uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Stavite kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta.

FOTOGRAFIJE: Mario Poje

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5