Novinarska svakodnevica prilično je užurbana i dani su raznoliki: nekada uključuju sjedenje ispred računala od jutra do večeri, a nekad niz evenata, što je scenarij posebno tipičan za prosinačko razdoblje. I u jednoj i u drugoj opciji volimo kada se u kalendaru pronađu cool događanja kao što je Samsung kulinarska radionica kojoj smo nedavno imali prilike prisustvovati. Baš kao i na jesen, kada je tema radionice bila buča o čemu smo vam pisali ovdje, zajedno su je organizirali Samsung i Studio Kotluša. Na jelovniku su se našla sjajna jela kao što su punjeni šampinjoni, beef i vege wellington, raspucanci…
Studio Kotluša krajem prošle godine otvorili su Mihalea Vargašević i Vedran Bošković, mladi bračni par iz Slavonije zahvaljujući kojem je centar Zagreba bogatiji za genijalno kreativno mjesto iz kojeg se šire samo najbolji mirisi i najbolje priče. Samsung je još jednom svoju radionicu organizirao upravo u Petrinjskoj 83/1, gdje nam je zimska kulinarska radionica donijela čaroliju boja i okusa, ali i inspiraciju za pripremu jela ovog Božića. Ekipe podijeljene u parove imale su prilike pripremiti (i isprobati) izvrsne recepete, i to u skladu s inovativnom Samsung tehnologijom.
Mihaela i Vedran pripremili su čak šest recepata, a svaki je par u trosatnom druženju pripremao tri jela. Brzo je pao dogovor tko će što pripremati pa smo moja foodie partnerica uživale u pripremi kuglica od sira, vege wellingtona i raspucanaca od matche (posebno su atraktivni u božićnim danima zbog svoje zelene boje 😍). Na kraju smo shareali jela i isprobali što je pripremila naša konkurencija. Recepte za svako od jela donosimo u nastavku, a među njima ćete možda pronaći inspiraciju za božićni jelovnik u svojem domu.
Začinjene kuglice od sira
SASTOJCI
- 500 g krem sira
- sušeno bilje (kopar, majčina dušica, vlasac)
- mrvljena pržena slanina
- prženi luk
- sušeni začini (čili paprika, crni ili crveni papar)
- fino mljeveni orašasti plodovi (pistacije, orasi, bademi, lješnjaci)
- sjemenke (sezam, mak, komorač)
PRIPREMA
Zagrabite manjom mjernom žlicom krem sir i rukama oblikujte u glatke kuglice. Slobodno malo namočite ruke u hladnoj vodi kako bi lakše zagladili kuglice. Svaku kuglicu stavite u nadjev po svom izboru, pazeći da bude ravnomjerno obložena sa svih strana. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku do serviranja. Kuglice od krem sira poslužite uz krekere ili tost.
Punjeni šampinjoni
SASTOJCI
- 20 šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- ½ luka, sitno nasjeckanog na kockice
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
- 120 g krem sira
- 30 g naribanog parmezana
- 30 g oraha
- 15 g sitno nasjeckanog svježeg peršina
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pečenje namažite s malo maslinovog ulja. Šampinjonima uklonite peteljke te ih sitno nasjeckajte. Otopite maslac u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckane peteljke gljiva i dinstajte 5 minuta. Dodajte luk, češnjak, sol i papar te dinstajte još par minuta, dok luk ne omekša. Prebacite smjesu od gljiva u zdjelu i ostavite da se malo ohladi.
U zdjelu dodajte krem sir, parmezan, peršin i orahe. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Nadjevom od sira napunite klobuke šampinjona. Po punjenju možete posuti još malo parmezana i oraha. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok vrh ne porumeni, a gljive malo omekšaju. Za posluživanje ukrasite peršinom.
Beef Wellington
SASTOJCI
- 500 g bifteka
- 250 g zlatnih šampinjona
- 1 grančica timijana
- 2 žličice senfa
- 250 g lisnatog tijesta
- 8 kriški pršuta
- 1 žumanjak
- malo maslinovog ulja
- krupna morska sol i svježe mljeveni papar
PRIPREMA
Očistite biftek od masnoća i kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Posolite biftek i popaprite ga te premažite senfom i ostavite da se hladi. U električnoj sjeckalici smiksajte gljive. Ispržite mješavinu na tavi s listićima timijana, soli i paprom dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu. Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom. Stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak. Na lisnato tijesto položite biftek zamotan pršutom i gljivama te ga zamotajte. Žumanjkom premažite tijesto, a nožem nježno zarežite vrh.
Vege Wellington
SASTOJCI
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- ½ šalica drobljenih oraha
- 300 g gljiva rezanih na kockice
- 1 mrkva, naribana
- 1 šalica graška
- 1 žličica origana
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 konzerva leće
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice vode
- 1 lisnato tijesto
- sol, papar
PRIPREMA
Luk nasjeckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša. Dodajte mu gljive, češnjak, orahe i mrkvu, pa sve skupa dinstajte otprilike 15 minuta. Dodajte grašak i začine, pa dinstajte na srednjoj vatri još 5 minuta. Na kraju dodajte “jaje” (pomiješati 3 žlice vode i 1 žlicu chia sjemenki te pustiti da stoji 15-ak minuta), dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi. Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik, na sredinu stavite pripremljenu smjesu i zarolajte u štrucu. Štrucu premažite s malo ulja i lagano je zarežite na vrhu kako se ne bi napuhala u pećnici. Pecite 15 minuta na 180°C i još 10-15 minuta na 200°C.
Raspucanci
SASTOJCI
- 100 g šećera
- 190 g glatkog brašna
- 2 žličice matcha praha/praha cikle/kakao praha/korica limuna
- 1 žličica praška za pecivo
- 60 g maslaca (otopljenog)
- 2 jaja
- kristal šećer
- šećer u prahu
PRIPREMA
Dodajte brašno, šećer, matcha prah i prašak za pecivo u zdjelu te sjedinite. Dodajte otopljeni maslac i jaja, dobro promiješajte i oblikujte kuglice veličine oraha. Stavite u zamrzivač na barem 30 minuta, idealno 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite iz zamrzivača i svaku kuglicu uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Stavite kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta.
FOTOGRAFIJE: Mario Poje