Ono što je pinca za Uskrs, to je panettone za Božić. Ovaj tradicionalni talijanski slatki kruh potječe iz Milana, no vrlo je brzo postao popularan diljem svijeta. Poznat je po svojoj mekanoj, prozračnoj teksturi i bogatom okusu, a priprema se od tijesta s kvascem, uz dodatak kandiranog voća i grožđica, a ponekad i čokolade, što mu daje karakterističnu aromu. U Italiji je običaj da ga se otvara nakon božićnog ručka, a poslužuje se uz tople napitke poput kave ili čaja. Zbog svoje prepoznatljive kupolaste forme i slatkog mirisa, neizostavan je dio božićnih stolova i prigodan dar u vrijeme blagdana.
Panettone je iz godine u godinu sve popularniji i kod nas. Možete ga pronaći u supermarketima, ali za onaj vrhunski morat ćete se uputiti na adrese zanatskih pekarnica. Prva koja je ove godine predstavila svoj panettone je Boogie Lab, koji jednu od najiščekivanijih adventskih delicija nudi u osvježenom izdanju.
Panettone iz Boogie Laba
I ove godine Boogiejev panettone dolazi u prepoznatljivim okusima: čokolada, mandarina i bijela čokolada, pistacija i limun, Bajadera u suradnji s Krašom te najpopularniji kandirano voće. Iako je prošlogodišnji Boogie Lab panettone bio rasprodan usprkos velikim proizvedenim količinama, Boogiejev tim je ove godine podigao ljestvicu, kako u broju proizvedenih, tako i u unapređenju dodatnih okusa, a poseban izazov je bio u produljenju trajnosti koju su uspjeli riješiti novim tehnologijama na koje su posebno ponosni.
I dalje je bez dodatka konzervansa i aditiva, a u njemu ćete moći uživati čak 90 dana. Sam proces proizvodnje traje tri, dok se četvrti dan pakira.
Panettone možete kupiti u Boogie Labu u Parku Kneževa i Arena Centru, gdje će biti ponuđeno i posebno pakiranje za kupce koji žele dodatni dašak Boogieja, te u partnerskim trgovinama. Dodatak je Tasting paket koji sadržava karakteristične četiri vrste od 500 g također u ekstra pakiranju, a u pripremi je i okus iznenađenja za prosinac, kao i ekstra Panettone od tri kilograma.
Novitet je i osvježeni webshop gdje ćete moći slagati setove panettonea i na taj način ostvarivati besplatnu poštarinu, popuste te dodatne poklone – Boogie Christmas Cookies. U pet panettonea bit će sakriven golden ticket, a sretni nalaznici na poklon dobivaju special Panettone od tri kilograma.
Prvi put hrvatski Boogie Lab panettone odlazi u London u suradnji s Gail’s Bakery koja broji preko 100 prodajnih mjesta u Londonu sa sourdough proizvodima. Osim već standardno na zagrebačkom Adventu, ove će godine nastupiti i na adventu u Zürichu. U SAD-u, osim velikog uspjeha u veleprodaji sourdough kruha, isto se očekuje i s ovogodišnjim panettoneom jer ga u New Yorku pojedini restorani koriste na svojem meniju čak i kao desert.
Kad smo već spomenuli zagrebački Advent, dodajmo da će panettone s kremom od vanilije biti u ponudi kućice hotela Meneghetti na Fooling Around na terasi hotela Esplanade.
Kako se bliži advent, tako će, vjerujemo, i ostale pekarnice izbacivati svoju ponudu panettonea pa ćemo ovaj članak nadopunjavati. Prošle smo ga godine mogli kupiti u Dubravici, Noel Bread & Deliju i Croccantinu, a godinu ranije nudio ga je i Bread Club.
FOTOGRAFIJE: Karlo Jelić