Uz seriju intrigantnih fotografija Grof Darkula objavio treće izdanje “Priručnika za preživljavanje”

08.04.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Kultura
#Grof Darkula

Nakon što je prva dva izdanja svog književnog prvijenca “Priručnik za preživljavanje” rasprodala u rekordnom roku, postajući glasom jedne generacije, aktivistička platforma Grof Darkula objavila je njegovo treće, te ujedno i posljednje izdanje.

“Priče iz djetinjstva koje smo proživjeli, ali o kojima smo morali šutjeti”, tek je kratak opis sadržaja “Priručnika za preživljavanje” Grofa Darkule koji krasi njegovu naslovnu stranu, no riječ je prvenstveno o knjizi o životu i snazi koju možemo pronaći dijeleći zajednička iskustva. Kroz kritiku društva u kojem su odrastali, ali u kojem i dalje nastoje preživjeti, dvoje anonimnih autora donosi 27 najintimnijih osobnih ispovijedi, bez uljepšavanja, srama i cenzure. Iako je “Priručnik” zbirka autobiografskih priča, njezinu važnost publika je pronašla u tematiziranju gorućih društvenih problema, beskompromisnom raskrinkavanju nepravdi, demistificiranju tabua i pronalaženje rješenja postajući tako mjestom za povezivanje i podršku, edukaciju i kritiku. Dotičući se tema poput toksičnosti patrijarhata, štetnosti hustle kulture, položaja marginaliziranih skupina, važnosti mentalnog zdravlja i prihvaćanja vlastite seksualnosti, “Priručnik” je knjiga koja kritizira društvo ohrabrujući čitatelja da u njemu ipak uspije pronaći sreću, raskine toksične odnose, izbori se za svoja i tuđa prava, pronađe pomoć i uzdigne se iznad pogrešaka iz prošlosti, učeći ga pritom što feminizam i aktivizam doista jesu.

View this post on Instagram

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

Baš kao i prethodno izdanje, i treće izdanje “Priručnika za preživljavanje” ima humanitarni karakter. Svakom kupnjom knjige Grof Darkula će donirati 1€ udruzi Dugine obitelji, organizaciji koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se jednostavno žele informirati o izazovima i aspektima planiranja obitelji. “Nakon drugog izdanja 1.200 eura donirali smo Autonomnoj ženskoj kući Zagreb koja  se brine o ženama i njihovoj djeci koje su bile žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Ovaj put smo donacije usmjerili na Dugine obitelji ne samo što se i u knjizi bavimo kvir temama kroz nekoliko poglavlja, već i zato što udruga radi jako važne stvari i projekte za zajednicu, ali i zato što je mentalno zdravlje kvir osoba ekstremno ugroženo”, objasnili su autori povodom lansiranja trećeg izdanja “Priručnika”.

xr:d:DAFao4GaEmE:3382,j:9158494080959025151,t:24040815

Lansiranje posljednjeg izdanja knjige prati foto i video kampanja koja tematizira društvena i politička pitanja kojima se autori bave na stranicama “Priručnika”. U suradnji s Grofom Darkulom fotografije je osmislila i realizirala fotografkinja Katarina Šijačić, a glas za video kampanju posudila je Nina Skočak, novinarka, politologija i popularna hrvatska TikTokerica.

Novo izdanje Priručnika za preživljavanje dostupno je na službenoj web stranici Drugi Krak po cijeni od 23,90€.

FOTOGRAFIJE: Katarina Šijačić

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5