Koliko dugo kuhati jaje i kako ispeći pile? Ottolenghijeva suradnica rješava nam osnovne kulinarske nedoumice

27.01.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#kuharica

“How to Butter Toast” dolazi kao antidot na tržištu pretrpanom kuharicama. U ovoj zabavnoj knjizi recepata bez ikakvih recepata, Ottolenghijeva suautorica Tara Wigley donosi nam rime i daje nam dozu samopouzdanja da instinktivno kuhamo izvrsnu hranu.

Kuharica i autorica Tara Wigley završila je kuharsku školu, pročitala na stotine kuharica i više od desetljeća radila na razvoju recepata. Pa ipak, došla je do zaključka da što je manje sastojaka u receptu, to je veća zbunjenost oko toga kako ga najbolje pripremiti. Rezultat je knjiga “How to Butter Toast”, zbirka rima koja će zabaviti i prosvijetliti sve one koji često ostanu zbunjeni oko onoga što smatramo osnovama u kuhinji.

Koliko dugo treba kuhati jaje? Koji je najbolji način za očistiti češnjak? Kako napraviti majonezu, martini ili ispeći pile? Upravo na ova naizgled jednostavna pitanja ili svojevrsne kulinarske nedoumice s kojima se često suočavamo u kuhinji, odgovaraju Tarine rime u kuharici “How to Butter Toast”, koja je izašla prošle godine.

How To Butter Toast kuharica, kuharica, knjiga, recepti

Tarin pristup hrani ukorijenjen je u stvarnosti užurbanog obiteljskog života. Vjeruje da je upravo to njezina dodana vrijednost poslu. Sa slavnim chefom Yotamom Ottolenghijem počela je raditi 2011. godine. U početku su zajedno testirali recepte, no ubrzo mu je postala bliska suradnica u pisanju knjiga. “Plenty More” je bila njihova prva zajednička knjiga, a nakon toga sudjelovala je u stvaranju višestruko nagrađivanih kuharica “The Nopi Cookbook”, “Sweet”, “Simple” i “Flavour”. 2020. je sa Samijem Tamimijem napisala također nagrađivanu kuharicu “Falastin”. Osim knjiga, Tara s Ottolenghijem piše tjednu kolumnu u The Guardianu te mjesečnu kolumnu u The New York Timesu.

View this post on Instagram

A post shared by Tara Wigley (@tara.wigley)

“Mnogi chefovi koji pišu kuharice su odlični u onome što rade, ali nemaju uvijek puno iskustva s kuhanjem kod kuće. Oni nisu 45-godišnje mame”, priča Tara za Toast Magazine. Upravo je realnost svakodnevnog života – pranje rublja, putovanje na posao, briga o djeci – ono što ju je navelo da napiše svoju prvu samostalnu knjigu. “Ljudi obično u kuhinji vrte pet istih jela, a ako skuhaju nešto novo, to je uspjeh. Život je danas jako užurban pa se uglavnom držimo onoga što nam je poznato”, smatra Tara.

Kuharica “How to Butter Toast”

“How to Butter Toast” je zabavna zbirka rima (ne pjesama, niti recepata) koje rješavaju uobičajene zagonetke ili zbunjenost oko kuhanja i pripreme svakodnevnih jela, onih koje smatramo basic jelima koje svatko zna skuhati, a s ciljem dokazivanja da u kuhinji jednostavno nema ispravnog ili pogrešnog. Osim toga, knjiga evocira usmenu povijest kuhanja. Recimo, većina nas je naučila kako napraviti kajganu gledajući svoje roditelje, a ne čitajući recepte u nekoj kuharici. Tako nas ova zabavna knjiga zapravo vraća u doba prije Interneta, kad su se recepti prenosili pričanjem priča, a ne Googleovim algoritmima.

How To Butter Toast kuharica, kuharica, knjiga, recepti

“Prelazak na Internet me stvarno fascinira. Kad slijedim nečiji recept, ohrabruje me slušati jedan glas. Onda odem na Internet provjeriti kako skuhati meko kuhano jaje i potpuno se pogubim. Kuhanje bi trebalo blokirati buku koju današnje užurbano doba donosi sa sobom, a ne pojačavati je. Nitko od nas ne zna kako poširati jaje ili ispeći odrezak jer mislimo da svi ostali to rade bolje od nas. Ako se meni sviđaju pečeni krumpiri onako kako ih ja pripremam, u konačnici je to sve što je zapravo važno”, kaže Tara.

Nakon što je posljednjih 12 godina prikupljala znanje uronjena u Ottolenghijev svijet, u jednom je trenutku shvatila da je još uvijek plaše neke osnove kuhanja. “Imala sam egzistencijalnu krizu u kojoj nisam znala svojoj djeci ispeći palačinke. Imala sam osjećaj kao da svatko ima neki svoj recept. Kad sam shvatila da je doslovno 1, 2, 3 – 100 g brašna, 2 jaja i 300 ml mlijeka – nastala je prva rima”.

How To Butter Toast kuharica, kuharica, knjiga, recepti
How To Butter Toast kuharica, kuharica, knjiga, recepti

S duhovitim ilustracijama koje ih prate, rime sabrane u knjigu “How to Butter Toast” tako su namijenjene kuharima svih razina. Ukoliko želite usavršiti svoja pečenja, kolače, umake i koktele kroz zabavne rime u kojima autorica ispituje mnogobrojne načine na koje se svakodnevno jelo može pripremiti, knjigu možete naručiti putem britanskog Amazona po cijeni od 14,35 funti.

FOTOGRAFIJE: How to Butter Toast, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5