Jabuke u šlafroku su tradicionalni desert koji nas vraća u doba djetinjstva i koji ste sigurno barem jednom u životu jeli. Radi se o komadima ili kolutovima jabuka koji se umaču u tijesto za palačinke ili slično tijesto, a zatim prže u vrućem ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Nakon prženja, najčešće se posipaju šećerom u prahu, vanilin šećerom ili cimetom radi dodatne slatkoće i arome. Potječu iz srednjoeuropske kuhinje, a na njemačkom govornom području nazivaju se “Apfel im Schlafrock”, što u doslovnom prijevodu znači “jabuke u ogrtaču”.
Jabuke u šlafroku
Počela je sezona jabuka pa ćemo narednih tjedana i mjeseci uživati u raznim pitama, štrudlama i ostalim slasticama čije su glavne zvijezde upravo jabuke. Jedan od deserata koji nas momentalno vraća u djetinjstvo, a koji će vam razgaliti nepce su jabuke u šlafroku, starinsko jelo koje će zavoljeti i najmlađi ukućani. Ovaj desert može se pripremati na više načina, a svima je zajednička jednostavnost pripreme i dostupnost sastojaka. Osim toga, jabuke u šlafroku su ultimativni jesensko-zimski desert koji na prvu osvaja mirisima jabuka, cimeta i vanilije, a zatim i okusom.
Recept za jednu od varijanti jabuka u šlafroku koji vam danas donosimo potpisuje Leah Koenig, autorica kuharice Portico: Cooking and Feasting in Rome’s Jewish Kitchen. Ona je inspiraciju pronašla u rukom pisanoj kuharici s jelima koja datiraju još iz 1880. godine – radi se o kuharici Dal 1880 ad Oggi: La Cucina Ebraica della Mia Famiglia, koju je napisala Donatella Limentani Pavoncello, Židovka iz Rima koja se tijekom Drugog svjetskog rata sklonila u katoličke samostane, a kasnije je kroz hranu dokumentirala svoje nasljeđe i povijest.
Drugi izvor inspiracije dolazi od friggitori (“pržitelja”) iz židovske četvrti u Rimu. Naime, tijekom 300-godišnjeg razdoblja u kojem su Židovi bili primorani živjeti unutar ograđenog četverokutnog dijela grada, židovski ulični prodavači koristili su jeftino ulje i ostatke sastojaka kako bi napravili ukusne pržene zalogaje za prolaznike. Nadahnuta tim pričama, Leah Koenig je napisala recept za jelo koje je nazvala popečci od jabuka s vanilin šećerom, desert za koji kaže da predstavlja savršen kraj svake jesenske gozbe.
Sastojci:
Za vanillin šećer:
- ¾ šalice šećera
- 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini i ostrugana od sjemenki
Za jabuke u šlafroku (popečke od jabuka):
- 1½ šalica višenamjenskog brašna
- 3 žlice šećera
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 1½ šalica mlijeka
- 4 velike Granny Smith jabuke: oguljene, bez jezgre i narezane na kolutove
- Biljno ulje, za prženje
Postupak: Prvo napravite vanilin šećer. U food procesoru izmiješajte šećer i sjemenke vanilije dok se ne sjedine. Prebacite u staklenku, pohranite u nju sačuvanu mahunu i dobro poklopite. (Šećer se može koristiti odmah, ali se može i čuvati na sobnoj temperaturi do 1 godine). Za popečke od jabuka prvo u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj tavi zagrijte ulje. Kad ulje postane vruće, ubacite jabuke prvo u tijesto, ostavite da višak kapne, a zatim ih pažljivo stavite u ulje. Pržite kolutiće jabuka dok ne porumene, 2-3 minute sa svake strane. Pomoću hvataljki ili lopatice premjestite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Pospite vanilin šećerom i odmah poslužite.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+