Ana Roš otvorila je restoran Jaz u srcu Ljubljane

13.10.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Ljubljana | #Ana Roš

U samom srcu Ljubljane, u dvorištu Čopove ulice 5, sinoć se okupila krema lokalne društvene scene, kako bi pozdravila otvorenje As Boutique Hotela i koncepta Jaz by Ana Roš, nove gastronomske adrese slavne chefice u gradu. Etapa je to koja za nju slijedi nakon što je privela kraju svoj pop-up Ana in Slon, koji je također poslužio kao štih proba za puštanje trajnijih korijena u glavnom gradu Slovenije.

Jaz by Ana Roš sinoć smo posjetili i mi i iz prve ruke se uvjerili u koncept, dobivši priliku popričati kratko s Anom o novom projektu na kojem je udružila snage s vlasnicima hotela, obitelji Raspopović.

As Boutique Hotel

As Boutique Hotel, Ljubljana, Jaz by Ana Roš, Slovenija
As Boutique Hotel

Jaz by Ana Roš je, dakle, novi restoran u Ljubljani koji je sastavni dio novootvorenog As Boutique Hotela. Ana i obitelj Raspopović, kako će nam i sami reći, uveli su dodir i šarm svjetskih prijestolnica u Ljubljanu i stvorili oazu u zelenom parku, koja vam na prvu ruku, s glavne ceste, baš i nije sasvim očita. Hotel je, naime, prigodno uvučen da bude dovoljno udaljen od tipične gradske vreve (i jedne od prometnijih ulica u centru), a s As Boutique hotelom obitelj Raspopović nastavlja tradiciju poznate gostionice Ljubljana As.

Hotel spaja modernu udobnost s visokom estetikom. Vizija Sebastiana Raspopovića je metropolizam u Ljubljani. Arhitekturu je dizajnirao međunarodno priznati arhitektonski ured OFIS Architects, uređenje interijera rezultat je suradnje arhitektice Janje Bulc u koautorstvu s naručiteljem Sebastjanom Raspopovićem. Koncept interijera hotela AS i Jaz by Ana Roš je eklektična mješavina povijesnih stilova, miješanje vrhunskog namještaja, vintage otkrića s modernim reinterpretacijama, s glavnim ciljem stvaranja moderne, ali vječne udobnosti, daleko od osjećaja tipičnih generičkih hotelskih interijera. Hotel ima 30 jednostavnih i ukusno namještenih soba, s pogledom na grad Ljubljanu.

Jaz by Ana Roš, restoran, Ljubljana

Jaz by Ana Roš

Koncept Jaz by Ana Roš je mladenački i zamišljen je kao mjesto za sve. “Call me young dining”, rekla je Ana. Jaz ne slijedi pravila finog blagovanja, naprotiv, potiču goste da dijele hranu, tanjure jedni s drugima i stvaraju taj čarobni osjećaj međusobne ljubavi za stolom. Baš kao što dijelimo kruh koji simbolizira bliskost i povezanost. Jaz by Ana Roš je mjesto na kojem se susreću različite kulture i intenzivni okusi; u Jazu su napisane nove priče dok oživljavaju tradicije.

Jaz by Ana Roš, restoran, Ljubljana
Jaz by Ana Roš

Na slovenskom Jaz, Jaz – Ana.

Na arapskom Ana znači Jaz.

Na engleskom jeziku simbolizira cvijeće blaga i snažnu, isklesanu osobnost, a na arapskom jeziku utjelovljuje neodoljivog borca ​​koji želi i mora ispuniti svoje želje i dosljedno slijedi svoje principe.

Jaz su oči.

Jaz by Ana Roš, restoran, Ljubljana, Urban Stojan
Ana i Urban Stojan Roš

Kulinarska kreativnost chefice Ane Roš, baš kao u Hiši Franko, restoranu s tri Michelinove zvijezde u prekrasnim dolinama Soča, temelji se na lokalno uzgojenoj hrani i laganim okusima. Jela u Jazu su više jednostavna i prate sezonu. Tržnica služi kao inspiracija, a iskustvo međunarodnog tima, predvođenog Leonardom Fonsecom Celisom iz Hiše Franko, jamstvo je za savršen doručak, ručak ili večeru. Elegantno i ozbiljno, pomalo zabavno, mali rock ‘n’ roll.

Među jelima je zvijezda pašta Ana, pašta Aninog djetinjstva. Šalša od istarske rajčice (njezin otac Bojan svaki ljeto obrađuje tonu rajčice), maslinovo ulje prvog istrijanskog susjeda Daria i fermentirani albuminski sir – Anina majka uvijek je ponavljala da je pašta Ana jednostavno savršena hrana za sve.

Jaz by Ana Roš, restoran, Ljubljana
Ana priprema Paštu Ana

Vrhunska kuhinja i luksuz istovremeno odražavaju suvremenu eleganciju i toplinu. As Boutique Hotel i Jaz by Ana Roš oduševit će vas svojom posvećenosti detaljima. Ana i njen tim pozivaju vas da kroz njihove oči otkrijete Ljubljanu.

FOTOGRAFIJE: PR, Klemen Mramor za Jaz by Ana Roš

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5