Julius Roberts je život chefa zamijenio životom farmera i postao Instagram senzacija

04.02.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#kuharica

Julius Roberts radio je kao chef u jednom londonskom restoranu, a onda je jednog dana odlučio okrenuti svoj život za 180 stupnjeva. Napustio je gradsku gužvu, a život chefa zamijenio životom farmera. Njegova je misija živjeti održivim načinom života na maloj obiteljskoj farmi u Dorsetu, na kojoj se bavi poljoprivredom. Strast prema održivosti, sezonalnosti namirnica i dobrobiti životinja u srcu je svega što radi. Kao i predanost u uvjeravanju drugih da se povežu s prirodom.

Julius Roberts, chef, farmer, kuharica The Farm Table

Julius Roberts ne dolazi iz farmerske obitelji; odrastao je u Londonu prije nego što se preselio u Brighton na studij kiparstva. Nakon diplome vratio se u metropolu, suočen s dilemom što i kako dalje. Nije se baš mogao zamisliti da živi život umjetnika pa se zaposlio u lokalnom kafiću, što ga je u konačnici dovelo do pozicije chefa u tada novom londonskom restoranu Noble Rot. “Bez formalne obuke, prešao sam s pranja suđa u običnom francuskom bistrou do kuhara u užurbanom restoranu. Ali, naučio sam toliko puno, više nego što bih naučio da sam išao u kuharsku školu”, kaže.

Julius Roberts – od chefa do farmera

Iako se pozitivno osvrće na to iskustvo, Julius otvoreno priznaje da nije uživao u tempu užurbane kuhinje restorana, boreći se održati normalan život kroz duge, usamljene i iscrpljujuće tjedne. Ipak, vrijeme provedeno u Noble Rotu bilo je iznimno inspirativno za mladog chefa. Rad sa chefovima koji jako cijene i poštuju kvalitetu namirnica imao je utjecaj na Juliusa i tako je započela vlastita strast za proizvodnjom. London i gradsku gužvu napustio je 2016., kad su mu bile 23, s planom da se ponovno poveže s prirodom. Otišao je kod roditelja u Suffolk i tako je započelo njegovo putovanje prema održivom načinu života.

Julius Roberts, chef, farmer, kuharica The Farm Table

Prvi korak na putu da postane farmer bila je spontana kupnja četiri praščića rijetke pasmine mangulica koja je nazvao Snap, Crackle, Pop i Alby. “Jednostavno sam samo krenuo. Kao dijete, bio sam veliki obožavatelj “River Cottagea”, ali kupio sam i priručnike o samodostatnosti i, nekako, upoznao prave ljude u pravo vrijeme. Na primjer, da bih imao svinje, trebala mi je ograda. Majstor koji je radio ogradu usput je spomenuo da je godinama imao svinje. Tako sam skupljao znanje, na sve te različite načine”, ispričao je za Toast Magazine, dodajući da su ti prvi dani u Suffolku bili zabavni i zanimljivi. No, život na farmi nije med i mlijeko. “Priroda je okrutna, a pogreške koje napravite mogu biti prilično teške. Sposobnost neuspjeha je ključ”, kaže.

Život farmera na društvenim mrežama

Prijatelji su ga ubrzo počeli nagovarati da počne dokumentirati svoj novi farmerski život na društvenim mrežama, a spomenuta četiri praščića, 17 koza i vrt pun povrća brzo su počeli skupljati pratitelje. Kad su mu se roditelji preselili iz Suffolka na farmu u Dorsetu, on i njegove životinje također su otišli s njima. Danas na toj maloj obiteljskoj farmi ima oko 80 ovaca, kao i stado koza, veliki povrtnjak – i više od 740 tisuća pratitelja na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Julius Roberts (@juliusroberts)

Oni koji Juliusa prate na društvenim mrežama, vjerojatno se osjećaju kao da ga zaista poznaju. Svojim pratiteljima daje uvid u to kako izgleda život na farmi, dok hrani svinje, provjerava koze i šeće svoja dva psa. Objavljuje recepte za jednostavna jela “za dušu”, koristeći svježe povrće iz vlastitog vrta koje je ubrao samo pet minuta ranije. Kroz njegove objave naučit ćete imena raznih biljaka, kako kozi odrezati nokte i što je to svinja mangalica – u suštini, dobit ćete lekciju o kuhanju, vrtlarstvu i poljoprivredi u nizu informativnih, ali zabavnih Instagram storyja i Reelsa. Iako mu u početku to nije bio plan, Julius kaže da mu je danas svojevrsna misija educirati ljude putem društvenih mreža što je više moguće.

View this post on Instagram

A post shared by Julius Roberts (@juliusroberts)

View this post on Instagram

A post shared by Julius Roberts (@juliusroberts)

Kuharica “The Farm Table”

Osim što je dokumentirajući svoj farmerski život postao Instagram senzacija, 2022. je imao vlastitu emisiju na britanskom Channel 5 “A Taste of the Country”. S druge strane, prošle je godine izbacio svoju prvu kuharicu “The Farm Table”. Knjiga je svojevrsno ljubavno pismo godišnjim dobima, a puna je jednostavnih, sezonskih recepata za bogate juhe, sporo pečene gozbe, svježe salate, kao i vodiča za kombiniranje nekih dalekih okusa s onim što imamo kod kuće.

Julius Roberts, chef, farmer, kuharica The Farm Table
Julius Roberts, chef, farmer, kuharica The Farm Table

Svojim receptima Roberts poziva čitatelje da žive malo usporenijim životom, u skladu s prirodom. I poput njegovih šarmantnih objava na Instagramu, uspijeva nam dočarati kako izgleda život na farmi.

Kuharicu možete naručiti putem britanskog Amazona.

FOTOGRAFIJE: Julius Roberts

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5