Ovih dana čitamo knjigu “Kreativni čin” koju je napisao legendarni glazbeni producent

23.09.2023. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Život iza 5 | Kultura
#knjiga

Tražite li novo štivo koje će se naći na vašem noćnom ormariću, sugeriramo vam jednu stvarno posebnu knjigu, knjigu koja će vas inspirirati i dati vam snage za početak nove sezone posla, rada… Knjige koje će vam otvoriti oči u području kreativnosti i takozvanog osobnog rasta i razvoja.

Radi se o knjizi “Kreativni čin”. Knjigu je napisao legendarni glazbeni producent, dobitnik 9 nagrada Grammy, Rick Rubin. Ovaj producent i kreativac je pomogao brojnim glazbenim umjetnicima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti i sada je svu svoju mudrost i znanje pretočio u odličnu knjigu.

Rick Rubin knjiga

Tko je Rick Rubin?

Rick Rubin kao tinejdžer osnovao je Def Jam Records, koji je s vremenom postao jedna od najutjecajnijih glazbenih izdavačkih kuća nakon što se udružio s Russellom Simmonsom sredinom 80-ih i objavio albume glazbenika kao što su LL Cool J, Beastie Boys, Slayer i Public Enemy. U tom je periodu Rubin radio kao producent novopečenih rap zvijezda s njujorške scene, ali i s heavy rock sastavima, te je nerijetko spajao prije nespojive žanrove i tako ostavio značajan trag u povijesti glazbe. Samo 1986. producirao je Raising Hell Run-DMC-a, Slayerov Reign in Blood, Licensed to Ill Beastie Boysa i Can You Feel It Original Concepta.

Iako se već tada nametnuo kao jedan od najuspješnijih i najinovativnijih glazbenih producenata, nije želio živjeti na staroj slavi pa je tijekom karijere radio s najvećim svjetskim umjetnicima iz različitih glazbenih žanrova – među njima su i Adele, Red Hot Chili Peppers, Jay Z, Johnny Cash, Green Day, Dixie Chicks, U2, Metallica i Mick Jagger, osvojio devet Grammyja, vodio izdavačku kuću Columbia Records od 2007. do 2012.

Mnogi proslavljeni glazbeni producenti poznati su po specifičnom zvuku koji bi u nekom trenu zaživio, a zatim postupno zastario. Rick Rubin poznat je po nečem drugom – stvaranju prostora u kojem glazbenici različitih žanrova i tradicija mogu otkriti tko su zapravo i što mogu ponuditi. Stručnjak je u pomaganju ljudima da nadiđu samonametnuta očekivanja kako bi se povezali sa stanjem čistoće, stanjem nevinosti u kojem iznenađujuće postaje neizbježno.

Tijekom godina je mnogo razmišljao odakle kreativnost dolazi (i ne dolazi) te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati, već njegova povezanost sa svijetom. Kreativnost je važan dio našeg života, dio koji naš život čini većim i boljim. Nije stoga čudno da nas kreativnost fascinira, da je želimo razvijati i njegovati.

Rick Rubin knjiga The Creative Act A Way of Being

Kreativni čin

Kreativni čin je prekrasna studija, knjiga, koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može i treba slijediti kako bismo razvili umjetnički i doživljajni aspekt svoje osobnosti. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, ali i života, ushićenosti i transcendencije. Ili kako je sam napisao: “Živjeti kao umjetnik način je postojanja u svijetu. Način opažanja. Navika obraćanja pozornosti. Podešavanje naših osjetila na suptilnije note. Traganje za onim što nas privlači i onim što nas odbija. Uočavanje povišenih tonova svojih osjećaja i kamo nas oni vode. Niz usklađenih odluka vaš je oblik izražavanja tijekom cijelog života. Vi postojite kao kreativno biće u kreativnom svemiru. Vi ste jedinstveno umjetničko djelo.”

Knjiga je objavljena ovog lipnja u izdanju Planetopije, u prijevodu Jasne Mati i moja je velika preporuka za čitanje, čak i ako niste skloni kreativnom, umjetničkom izražavanju. To jednostavno nije ovdje bitno. To je samo povod ovom divnom tekstu o razvoju osobnosti.

TEKST PREUZET S NEONONLINE.HR

FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5