Chefica je bilježila jedan dan u svom restoranu i tako je nastala ova kuharica

09.04.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#knjiga | #kuharica

Kuharica Service autorice Anne Hedworth inspirativan je prikaz života u restoranu, viđen očima chefice koja je svoj put započela kao samouka kuharica, a danas vodi restorane Cook House i Long Friday u Newcastleu. Kroz priče, recepte i atmosferu jednog restoranskog dana, knjiga slavi gostoprimstvo, timski rad i radost dijeljenja hrane te donosi preko 150 recepata.

Anna Hedworth je chefica i vlasnica nagrađivanog restorana Cook House, kao i restorana Long Friday, oba smještena u Newcastle upon Tyneu. Njezina prva knjiga, Recipes and Stories from Cook House, uvrštena je među 10 najboljih knjiga o hrani u 2019. godini prema izboru The Sunday Timesa. Iste je godine Cook House proglašen restoranom godine prema Financial Timesu, a priznanja je osvojio i od strane Michelina, The Observera, Guardiana i mnogih drugih.

Hedworth je upravo objavila svoju drugu kuharicu, Service, u kojoj čitatelje vodi kroz jedan dan u restoranu. 

Kuharica Service: Jedan dan u restoranu

Kuharica Service u prodaji je od ožujka ove godine, a u njoj chefica Anna Hedworth vodi čitatelje kroz jedan dan u svom restoranu. Riječ je o cjelodnevnom poslu, od doručka do večere i kasnovečernjih trenutaka nakon zatvaranja. U njoj se nalazi preko 150 recepata koji vjerno prate te dijelove dana i jelovnike koje Anna kreira za svoje restorane u Newcastleu na sjeveroistoku Engleske: doručke, ručkove, večere, obroke za osoblje i pića iz bara, s naglaskom na sezonalnost i lokalne sastojke.

Recepti se odlikuju jednostavnošću, a među njima se mogu pronaći oni za začinjene palačinke s kuhanom rabarbarom i malinama za doručak, BBQ ramstek i tikvice sa Sriracha aiolijem za ručak, pirjane lignji u crnom vinu s komoračem i morskom šparogom za večeru, kolač od crvene naranče, kardamoma i maslinova ulja za desert, te niz pića i sezonskih zimnica.

View this post on Instagram

A post shared by Cook House 🍴👩🏻‍🍳 Anna Hedworth (@cookhouse_anna)

“Ova knjiga je proslava restorana – prekrasan i ukusan prikaz razloga zašto volim raditi u ugostiteljstvu. Dobar restoran prima vas pod svoje kao obitelj, kao prijateljstvo, kao dom. Pun je ljudi, hrane, smijeha i radosti. Pratite jedan dan u restoranu – od otvaranja u tišini ulica, preko priprema u kuhinji, dolazaka gostiju, užurbanih i intenzivnih smjena, pa sve do kasnovečernjih pića. Usput vas prate priče, razgovori i anegdote, poručila je Anna na Instagramu.

U najboljoj tradiciji chefova poput Alice Waters, Stephanie Alexander i Judy Rodgers, Annina strast prema hrani, namirnicama i mjestu koje zove domom snažno prožima svaki redak. Njeni restorani i kuhinja promišljeni su, jedinstveni i privlačni. Osim što slavi radosti i izazove restoranskog života, kuharica Service savršeno bilježi ključni trenutak u suvremenoj britanskoj gastronomiji.

O restoranu Cook House

Anna Hedworth kaže da je Cook House restoran kakav su ona i njen tim zamišljali da bi voljeli posjećivati. Njegova filozofija je casual dining, fokusiran na hranu, ali najviše od svega na gostoljubivost i dobru atmosferu.

Cook House je započeo kao blog s receptima i supper club, što su bili Annini prvi koraci u bijegu od posla u arhitekturi koji zapravo nije voljela. Kao samouka kuharica, krenula je na put od večera na principu “plati koliko želiš” i jedinstvenih događanja na različitim lokacijama, do prve verzije Cook Housea, uz iskustva rada u londonskim restoranima Quo Vadis i Rochelle Canteen.

Smješten prvotno u dva preuređena brodska kontejnera s pogledom na rijeku Ouseburn u Newcastleu, Cook House je nastao iz jednostavne ideje: prostora koji je otvoren, gdje su gosti blizu kuhinje, hrana je izvrsna, a iskustvo uvijek toplo i srdačno.

Cook House je vrlo brzo nakon otvorenja privukao mnogo pažnje i priznanja u Velikoj Britaniji. Anna piše na službenoj web stranici restorana da im je najveće uzbuđenje bilo ući u Good Food Guide 2016. kao jedan od 25 najboljih novih restorana. Od tada se restoran svake godine nalazi u ovom vodiču.

Na prvoj lokaciji Cook House je zatvorio svoja vrata u studenom 2018. godine, no mjesec dana kasnije, otvoren je na novoj adresi – veći, bolji, ali jednako ugodan – gdje se i danas nalazi. Krase ga dva kata, terasa, trgovina, vrt, no kuhinja je i dalje srce restorana, otvorena prema blagovaonici na katu i spremna dočekati goste odmah s ulaza.

Ako vas zanima kako izgleda jedan dan u Cook Houseu i želite kod kuće isprobati recepte koje Anna Hedworth u njemu priprema, kuharicu Service možete naručiti putem Amazona po cijeni od 23,22 eura, odnosno 17,47 eura za njegovo Kindle izdanje.

FOTOGRAFIJE: Cook House, Amazon

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5