Multimedijalna izložba Moon Martine Zelenika u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

29.08.2023. | AUTOR: After5

Kultura | Život iza 5
#umjetnost | #izložba

Interdisciplinarna umjetnica Moon Martina Zelenika kroz inovativni alkemijski pristup u realizaciji umjetničkog djela poziva na zajedništvo propitujući bitak i slobodu u doba posthumanizma kroz filozofsko-teološki aspekt. U svom radu kombinira tradicionalne tehnike i najsuvremenije digitalne tehnologije.

Na početku, prije nego što nas ne bude

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 31. kolovoza otvorit će se za javnost njezina multimedijalna izložba radova “Na početku, prije nego što nas ne bude” u 19h i bit će dostupna do 15. listopada 2023. O čemu se radi na izložbi? Približit ćemo njezin sadržaj i temu koju umjetnica obrađuje ulomkom iz teksta izložbe:

Iz umjetničke perspektive propitujem život i apsolutnu povezanost svijeta sublimirajući znanost, fiziku, filozofiju i duhovnosti. Izložba sadrži umjetnička djela i projekte izvedene u različitim medijima i tehnikama (crteži, reljefne slike, zvukovi, svjetleće instalacije, video, fotografija, proširena stvarnost, signali, x-ray analize i dr.), a koji pripadaju različitim ciklusima iz perioda od 2013. do 2023. godine. Ova izložba zorno prikazuje moju kreativnu prirodu i umjetničku afirmaciju za istraživanjem novih tehnika i tehnologija, općepoznato korištenje tradicionalnih tehnika i najnovijih digitalnih alata, interdisciplinarni pristup i upuštanja u nepoznato. Pored različitih medija, zastupljena je tematika čija je glavna karakteristika sagledavanje svijeta u kojem živimo iz pozicije svjesnog promatrača, pozvanog na slobodnu interpretaciju. Vječno pitanje bitka je: Zašto smo ovdje i koja je naša svrha? Kuda idemo? Mnogi od nas izbjegavaju ova pitanja i boje se pronaći odgovore, no zasigurno ne bježimo od pitanja što izabrati, jer ipak stvoreni smo slobodni, koegzistiramo u složenom sustavu u kojem sve naše odluke (izbori) ostavljaju dobre ili loše posljedice. – ulomak iz teksta izložbe.

Tekst zaključuje s: Kroz postav izložbe sagledajmo svijet kroz fragmentarni prikaz postanka svijeta, razvojni tijek formacija sve do stadija fizičkog nestajanja uvjetovanog prostorom i vremenom u našem gravitacijskom okruženju. Posjetitelji će imati priliku biti u multiosjetilnom doticaju s umjetničkim radovima i izravno sve doživjeti. Iskustvo je jedan od najbitnijih elemenata dizajna iz razloga što je direktno povezano s emocijama, tjelesnim i izvantjelesnim senzacijama, memorijom i razmišljanjem.

Izložba će se moći pogledati u radnom vremenu muzeja.

FOTOGRAFIJE: STUDIO MOON

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5