Predstava “Ona Mraz” je božićna bomba

27.11.2022. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Kultura | Život iza 5
#kazalište

Jednosatna monodrama „Ona Mraz“ publiku upoznaje s Aurorom Božić, suprugom najpoznatijeg djeda na svijetu – Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka, kako vam je draže zvati ga. Ona se priprema za svoj prvi javni nastup nakon dužeg vremena. Aurorina trema jača je od besprijekorne šminke, od činjenice da se njezin famozni muž uporno ne pojavljuje, i njezine se pripreme vrlo brzo pretvaraju u retrospektivu vlastitog života; braka i života u sjeni božićne, zimske legende s kojom dijeli svoj život.

„Ona Mraz“ predstava je koja se odvija uz poznate božićne motive i prepoznatljivo kapitalističko lice i naličje Božića. Aurora će za ovog, njoj prijelomnog blagdana shvatiti kako se našla ovdje gdje je, usprkos svim svojim zaslugama za njegov uspješan biznis. Iskrena i (auto)ironična u kaosu kojeg je godinama potiskivala, Aurora Božić otkriva smisao Božića, posebno sada – kada se čini da se cijeli svijet raspada!

Ova predstava je (anti)božićna predstava. Ne mogu ovo anti- maknuti iz zagrada jer istovremeno govori protiv svega onoga lošeg, konzumerističkog u ovom blagdanskom periodu. Protiv svega onog u što se Božić pretvorio, u što smo ga pretvorili.

Isto tako govori o najdubljim i najjačim ljudskim intimnim emocijama koje izlaze na površinu upravo u ovom razdoblju; ljubavi, preziranju, nervozi, neurotičnosti, nesreći, sreći i kako bi bilo drugačije da si sam….

Predstava “Ona Mraz” suptilno je duhovita, ironična i „ljudska“ priča s kojom će se, vjerujem, velika većina žena moći poistovjetiti. Predstava je o Aurori Božić, poznatoj i kao Baka Božićnjak, koja se priprema za javni nastup na jednom od božićnih događanja tijekom Adventa. Ona se bori s tremom i istovremeno preispituje svoj život i brak. Dramaturginja Beatrica Kurbel, režiserka Paola Slavica i na kraju – Petra Dugandžić kao Aurora Božić napravile su jako dobar posao. Beatrica Kurbel napisala je dinamično preispitivanje svih života jedne osobe, i to unutar vremena od 50-ak minuta. Unutar tog malog prozora vremena mi upoznajemo Auroru u potpunosti; njezine strahove, njezina razočaranja, nadanja i njezine ljubavi. Petru Dugandžić ćete u ovoj ulozi gledati u nešto drugačijem izdanju, pomalo nenavikli, no uloga joj stoji savršeno. Na momente sam imala osjećaj da slušam razgovor, jednako besmislen i toliko istinit, kakav je Gena Rowlands vodila u taksiju tijekom vožnje kući u filmu „Noć na zemlji“. Iako ih uspoređujem, čisto jer me izgledom i situacijom podsjetila, Petra Dugandžić je ovdje originalna, svoja i sjajna kao Ona Mraz.

Predstava je minimalna u scenografiji, oblikovanje svjetla i zvuka daje predstavi novu, dodatnu dimenziju, a u predstavi ćete čuti one božićne toliko poznate zvukove da ih nećete moći izbaciti iz glave neko vrijeme! Barem će nadglasati vječne komercijalne božićne pop hitove, od kojih svi pravi cinici zaziru.

Ipak se radi o božićnoj predstavi za sve one kojima je pun kufer Božića!

FOTOGRAFIJE: Domagoj Kunić

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5