Jedan bračni par. Želja za preseljenjem u Istru. I La Maison

22.02.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja
#putovanja | #kuća za odmor | #Istra

S obzirom na dinamiku poslova kojima se bavimo, prije nekoliko sezona ubacila sam se u prve razgovore s prijateljima o tome koliko bi bilo lijepo posjedovati nekretninu u Istri. Mislim da je ista stvar pala na pamet skoro svakome tko odrađuje vikend izlete u ovu po mnogima najljepšu hrvatsku regiju, jer je ona doista something else. Turizam koji je na vrlo visokoj razini, domaćini koji su svi do jednoga nevjerojatno gostoljubivi, njihove životne i poslovne priče koje su uvijek predmet naših uzdaha i fascinacije… Jednostavno, Istra je brend za sebe i prirodni raj koji nas u jednakoj mjeri oduševljava svojim hedonističkim sadržajima, kao i zen atmosferom.

U Istru i dalje „bježimo“ čim nam se pruži prilika, a pomisao da bismo baš ondje mogli provesti svoju penziju i, štoviše, ranije se umiroviti, kao da ne izlazi iz naših glava. Nismo se jednom ulovili kako pregledavamo oglasnike, tražimo neku staru kamenu ljepoticu u koju bismo udahnuli novi život i proveli u njoj smiraj svojih karijera. Senzibilitet je to koji dijelim s mnogim svojim prijateljima, koji zbog posla danas žive, kako bi se reklo, brzo i dinamično. Istra je redovito taj odmak od realnosti, svakodnevice, destinacija uz koju nas vežu najkvalitetniji odmori za duh i tijelo, i naše najdraže eno i gastro uspomene.

La Maison

Neki moji prijatelji i poznanici ostvarili su svoj „istarski san“ i ondje pronašli svoje mjesto pod suncem, bilo da se bave turizmom ili su stvorili vlastiti mali raj. Zbog naših čestih razgovora, razmatranja i sanjarenja o životu u Istri u nižoj brzini, već na prvu me „kupila“ priča Andree i Matije Radovčića, bračnog para koji u svibnju ove godine otvara vrata svoje velike investicije, luksuzne vile jednostavnog, ali zvučnog naziva La Maison.

Andrea i Matija će reći da su prije svega veliki zaljubljenici u Istru, najviše radi njenih prirodnih ljepota i mira koji tamo pronalaze, a zatim i radi eno-gastro scene koja se nudi.

„Nakon godina i godina što smo dolazili kao gosti, ova investicija je, nadamo se, prva faza našeg obiteljskog preseljenja u Istru. I supruga i ja smo u turizmu. Ja sam radio u hotelijerstvu i vodio prodaju za različite multinacionalne kompanije u turizmu, dok je supruga vodila obiteljske apartmane u Dubrovniku i razvila zaseban biznis s apartmanima. Oboje smo došli do zasićenja u karijerama i ovu investiciju vidimo kao idealan bijeg u nešto novo“, priča mi Matija njihov osobni background, ali i pojašnjava motivaciju iza cijelog projekta, s kojom se i moji prijatelji i ja vrlo lako možemo identificirati.

No, La Maison svakako nije jedna „prosječna“ istarska kamena kuća koja je oživjela u novom ruhu; to nam govori ne samo njeno ime veličanstvenog, reklo bi se statement dojma, već i renderi ove luksuzne vile koje su mi vlasnici ljubazno ustupili.

La Maison, vila u Istri

Renderi dočaravaju svojevrsnu grandioznost, izuzetnu prozračnost cijelog prostora, koju potvrđuje i podatak da se kuća prostire na parceli od 2.500 metara kvadratnih.

Mjesto radnje je Sveti Petar u Šumi i još pobliže gledano njegov miran i tih predio, dakle ne govorimo o urbaniziranom području, već o istinskoj oazi mira s ponekom kućom za život i odmor u njenom okruženju.

Optimalnu lokaciju dugo smo tražili i cilj nam je bio da u neposrednoj blizini imamo i susjede koji tu žive cijelu godinu. Iako je lokacija u mirnom i tihom okruženju, na samo smo 5 do 6 minuta ugodne šetnje od prvog dućana te 10 minuta od kafića/restorana.

Zanimalo me što je luksuznoj vili La Maison prethodilo u prošlosti:

„Inicijalno se radi o klasičnoj građevinskoj parceli, na kojoj je bivši vlasnik ishodio građevinsku dozvolu i započeo projekt. Mi smo projekt otkupili u prvoj fazi kada su tek bili izgrađeni temelji. S obzirom na to da projekt nije bio u potpunosti po našem ukusu, odlučili smo se na neke izmjene izvornog projekta, međutim inicijalna ideja je zadržana.“

La Maison je u završnoj fazi uređenja, a sama priča o gradnji mnogima koji su se bacili u ovakvu pustolovinu već je sigurno dobro poznata. Kuća je trebala biti gotova krajem prosinca 2022., no danas je u građevini sve moguće, pa je premašila ne samo timeline završetka, već i svaki mogući budžet.

Ipak, od danas je moguć booking putem službene web stranice i La Maison prve goste počinje primati s početkom travnja. Kuća je koncipirana tako da komforno može ugostiti dvije obitelji s djecom i/ili društvo od 8 odraslih osoba. Smještajni kapacitet podijeljen je na tri spavaće sobe s vlastitim privatnim kupaonama i master suite koji se sastoji od manjeg dnevnog boravka i spavaće sobe. Uz ukupno 8 kreveta za odrasle, master suite ima i pull out sofu na kojoj može spavati i 2 starije djece, a ovaj family friendly smještaj ima osiguranje i baby cotove za obitelji s malom djecom.

Kakvom profilu gostiju se La Maison obraća?

„Samim dizajnom kako eskterijera, tako i interijera, targetiramo klijentelu istančanog dizajnerskog ukusa, koji traže nešto drugačije od klasične ponude vila u Istri. Primjera radi, većina namještaja i detalja stigla je iz Francuske, iz dućana u koji smo slučajno ušli prošlog ljeta u Provansi. Predmeti su većinom od manje poznatih francuskih umjetnika, a namještaj je izrađen utjecajem marokanskog i indijskog stila. Osim toga, u kući su i veliki komadi modernog namještaja pa vjerujemo da će kombinacija jednog i drugog biti apsolutno osvježenje na tržištu. Dokad da smo pogodili temu su sasvim neočekivani upiti potencijalnih gostiju, koji su nam se obratili samo temeljem 3D vizuala na Instagramu, a koji su u potrazi za nečim drugačijim“, otkriva mi Matija.

Iako nisu imali jasnu misao vodilju što će na kraju dobiti, Andrea i Matija prepustili su se procesu i rasli zajedno s kućom te su odlučivali po putu, kako su doživljavali prostor. Za dizajn je prvenstveno bila zadužena Andrea, koja je svoju strast prema interijerima i kreativi konkretizirala službenim školovanjem u Milanu.

Istra kao regija predano radi na tome da ima cjelogodišnji turizam, a u skladu s time i La Maison je napravio ključne poteze kako bi boravak ondje bio realan i u zimskim mjesecima. Kompletna kuća ima podno grijanje, veliki kamin u dnevnom boravku i grijani bazen. Vlasnici od dodatnih sadržaja pripremaju i malo vanjsko igralište za djecu, drvene dječje igračke za poticanje kognitivnog razvoja, bazen dužine 14 metara u kojem je moguće odraditi i konkretni plivački trening… U planu su i bicikli, a na parkingu je instaliran i TESLA punjač za električna vozila.

Odlučite li napraviti izlet izvan vile, i za to smo dobili preporuku od Andree i Matije:

„Sveti Petar u Šumi je doista u srcu Istre. Istarski ipsilon se nalazi na 5 minuta vožnje od kuće, što samim time znači da je cijela Istra nadohvat ruke. Poreč i Rovinj su na 25 minuta vožnje, Motovun na 30 minuta, Pula na 35 minuta. Sveti Petar u Šumi je poznao kao „dom Istarske kobasice“ te se na 5 minuta hoda nalazi i „Kuća od kobasica“. Osim toga, općina je jako naklonjena sportskim aktivnostima, pa je u blizini i malonogometni teren, skate park i uređena staza za trčanje u duljini od 4 kilometra.“

Andrei i Matiji zahvaljujem se na ovoj priči koja će bez sumnje privući puno pozornosti i priželjkujem da im Istra doista postane novi dom. Svi zainteresirani, još više detalja o La Maison doznati mogu putem službene web stranice.  

FOTOGRAFIJE: La Maison

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5