Kulinarska radionica u Zagrebu koja nas je nakratko odvela u Francusku

22.11.2023. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#radionica | #Lillet

Francuska gastronomija, a naročito segment francuskih slastica, u ovim je krajevima već dugi niz godina izvor inspiracije, kako za profesionalne kuhare i pastry chefove, tako i za foodieje amatere koji vole isprobavati nove stvari u kuhinji. Francuskoj smo ovog tjedna bili korak bliže, zahvaljujući brendu aperitiva na bazi vina Lillet i Miji Salman, koja nam je iz prve ruke pokazala kako napraviti božićni tart, dok nam je Lillet dao sjajnu inspiraciju za dva blagdanska pića.

U pravom trenutku, dok još nismo zasićeni količinom blagdanskih događanja, Lillet je organizirao kulinarsku radionicu koja se odvijala dva dana zaredom, pod vodstvom Mije Salman, poduzetnice i vlasnice zagrebačkog cake & brunch bara Meet Mia. Ideja je bila da gosti radionice nauče nešto novo ili jednostavno prodube svoja postojeća znanja, i da se pritom zabave u dobrom društvu, uz dobre zalogaje i dobra pića.

Ivana Pirizović, Lidija Šeatović, Mile Butorac

Lillet druženje

Kulinarske radionice u zadnje su vrijeme vrlo popularan način druženja, učenja i izražavanja kreativnosti, a ova se održala u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu, gdje smo se jučer zaputili i mi, kako bismo svladali vještinu izrade slastice koja originalno potječe iz Francuske. Kroz cijelo iskustvo u organizaciji brenda francuskog aperitiva na bazi vina Lillet, vješto nas je vodila Mia, koja izradu tarta ima u malom prstu.

Lillet druženje u Enziti organizirano je dva dana zaredom, kako bi djelić Mijinog znanja o pripremi (blagdanskih) slastica usvojili domaći influenceri, poduzetnice i poslovne žene. Druženju u Enziti prisustvovali su Mile Butorac, Anja Maršić, Anja Dujaković, Matea Miljan, Ivana Pirizović, Pamela Badžek, Anamarija Stiščak, Antonela Gaura, Dora Jagodic, Natalija Barać, Tea Viljevac, Josipa Maras i Snježana Lohninger.

A što smo pripremali na ovoj radionici?

Lillet Kuhinjica Mia Salman Meet kulinarska radionica

Na trenutak smo otputovali u Francusku i uživali u pripremi ukusnog božićnog tarta od slane karamele, jabuke s kremom od mascarponea i vanilije. Uz kolač najbolje prija zanimljivo piće, a što je bolje od blagdanskih verzija Lillet Rosé Tonic i Lillet Hugo?

Mala proslava ženskog poduzetništva koje Lillet kao brend već godinama potiče, počela je time da nas je Mia korak po korak vodila kroz proces izrade tarta, usput dijeleći savjete koji će nam dobro doći i ako se kod kuće odvažimo napraviti isto.

Josipa Maras
Iva Viljevac

Izrađivale smo kremu, slani karamel i pekle keksiće, kojima smo naposljetku ukrasile tart. Ovo lijepo žensko druženje, organizirano uz fina pića i slatke i slane zalogaje, svoj je završetak imalo u vidu toga da smo tart koji smo izradile imale priliku odnijeti doma, baš kao i recept da se u ovoj avanturi okušamo kod kuće – solo ili uz ukućane. U svakom slučaju, ove nam blagdanske sezone neće nedostajati ideja za izradu slastica!

Mia Salman

FOTOGRAFIJE: One day studio

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5