Maja Jalšovec na TikToku objavljuje fora recepte za obroke od 5 eura

16.12.2023. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Maju Jalšovec šira je javnost upoznala prošle godine kao kandidatkinju Masterchefa, popularnog kulinarskog showa u kojem je došla do top 4. No, TikTok publici Maja je bila poznata i puno prije emitiranja showa. Upravo na ovoj društvenoj mreži, prije dvije i pol godine počela je objavljivati recepte i s vremenom prikupila više od 118 tisuća pratitelja, koliko ih danas broji.

Njeni recepti su jednostavni, svakodnevni i oni za kojima ćete posegnuti kada nemate ideju što skuhati, a u potrazi ste za nečim finim i ukusnim. Recepti koje objavljuje širokog su spektra pa ćete među njima pronaći štošta, od ideja za ručak preko inspiracije za slastice pa sve do recepata za kruh, domaći krem sir ili sirup od bazge. A najpopularniji među njima su recepti za obroke od 5 eura, koje je počela periodično objavljivati prije nekoliko mjeseci.

Maja Jalšovec, recepti za obroke za 5 eura, recepti za 5 eura, recepti, Masterchef

Recepti za 5 eura koji su hit na TikToku

Bez obzira idete li po namirnice svaki dan ili jednom tjedno, sigurno ste nemali broj puta u posljednje vrijeme ostali šokirani njihovom cijenom. Iznenađena cifrom koju mjesečno troši samo na hranu, Maja Jalšovec je sama sebi postavila izazov – vidjeti što sve može skuhati za 5 eura. Tako se rodila ideja za recepte za obroke od 5 eura, koji su vrlo brzo postali najpopularniji sadržaj na njenom TikToku i Instagramu. Tim receptima svima koji ju prate nastoji pokazati da nam za ukusan i fini obrok ne treba hrpa namirnica koje pritom puno koštaju, odnosno da se za 5 eura zaista može dobro pojesti.

“Ekstremno puno novaca trošim na hranu, pošto svaki dan kuham neko drugo jelo i snimam. I kad na kraju mjeseca podvučem crtu koliko sam potrošila na hranu, padnem u nesvijest pa sam, eto, zadala izazov sama sebi što sve mogu s pet eura, a time pomognem i drugima da si i oni mogu isplanirati nešto jeftinija jela”, kaže Maja.

Faširanci i krpice sa zeljem, pita od poriluka, tikvica i gljiva te njoki s povrćem i piletinom samo su dio jela koje je Maja uspjela pripremiti od namirnica za 5 eura. Radi se ukusnim obrocima koje je vrlo jednostavno pripremiti, a korak po korak Maja proces objašnjava u svojim videoreceptima. “Osmislim recept ranije, barem okvirno, ali onda uđem u dućan, uzmem dvije mrkve, jedan luk i već sam na 3 eura (smijeh) i u panici sam pa onda mijenjam koncept i tokom same kupnje”, odgovara Maja na pitanje od kuda crpi inspiraciju za ove recepte.

@maja_jalsovec

obrok za 5 eura ide dalje. danas su na redu njoki sa povrćem i piletinom za troje ljudi. #recept #5eurarecept #njoki #piletina #tikvice #hrana

♬ original sound – Maja Jalšovec

Jednostavnost je ključ

Ako Maju pratite na TikToku ili Instagramu, primijetili ste da joj estetika nije bitna. Recepte objavljuje u obliku videa, a fokus je isključivo na samom receptu. Trudi se jasno objasniti korake kako bi ga svatko mogao replicirati kod kuće te, na kraju, biti zadovoljan konačnim rezultatom. “Najvažnije kod recepta je da je on dobro objašnjen. Kao što se da primijetiti, ne patim od neke estetike, nemam 18192 vrsta tanjura, kestene po stolu kad serviram da bi to sve izgledalo ljepše. Imam tanjur kakav je, iz kojeg ću u konačnici i jesti. Džabe sva estetika na svijetu ako recept nije dobar i ako pratitelj potroši novce da bi napravio tvoj recept i na kraju je razočaran”, smatra Maja.

@maja_jalsovec

Kreće odbrojavanje * 2 jaja * 200 g šećera * 50 g maslaca * prstohvat soli * naribana korica 1 limuna * 40 ml ulja * žličica ekstrakta vanilije * 350 g glatkog brašna * 1 prašak za pecivo * 2 žlice soka od limuna * 100 g šećera u prahu (za uvaljati) * 50 g šećera kristal (za uvaljati) Limun koricu skupa sa šećerom protrljajte pod prstima te dodajte dva jaja i ekstrakt vanilije. Pjenjačom lupajte dok se šećer ne otopi i onda lagano dodajte otopljeni maslac i ulje. Stavite prstohvat soli, prašak za pecivo i brašno i dobivenu smjesu hladite minimalno 2 sata u frižideru. Formirajte kuglice veličine oraha i uvaljajte prvo u običan šećer, zatim u šećer u prahu i pecite 10 min na 180. Dok su još topli napravite udubljenje na sredini keksića i napunite ohladjenom kremom od limuna. Za nju vam je potrebno * 2 žumanjka * 65 g šećera * 40 ml soka od limuna * 45 g maslaca #limun #limunkeksi #bozicnikolaci #lemoncookies #recept

♬ original sound – Maja Jalšovec

Upravo je ta jednostavnost ono čime se vodi kod kuhanja i biranja recepata koje dijeli sa svojim pratiteljima. U moru gastro profila po društvenim mrežama, koji često izgledaju slično, Majin se baš po tome ističe – autentičan je i jednostavan, recepti ne sadrže hrpu komponenti i namirnica za koje možda nikad niste čuli i, u konačnici, možete ih bez problema iskoristiti u svojoj kuhinji, svaki dan. “Jednostavnost mi je na prvom mjestu. Ne volim komplicirati u smislu 100 različitih komponenata. Nitko doma nema vremena za to. Po to se ide u restoran. Zato i postoje – da nešto što nemaš doma dobiješ“, tvrdi.

Fokus na jelu i receptu

U svijetu recepata i društvenih mreža Maja je završila sasvim slučajno. U svibnju 2021. dala je otkaz na tadašnjem poslu i htjela je otvoriti obrt za proizvodnju svježe tjestenine pa se odlučila snimati kako radi tjesteninu različitih oblika. Malo pomalo publika je počela rasti, a ona je prestala samo mijesiti tijesto pred kamerom, već je počela kuhati i druga jela.

“Od tih početaka pa do danas koncept baš i nisam mijenjala, ali videi malo bolje (nadam se) izgledaju. Na početku, recimo, nisam imala ni stativ nego bih stavljala mobitel na hrpu knjiga da dobijem ptičju perspektivu, nisam znala montirati, nisam znala ni pričati (smijeh) tako da je sad sve malo ljepše, ali kuhanje je isto”, tvrdi.

Maja Jalšovec, recepti za obroke za 5 eura, recepti za 5 eura, recepti, Masterchef

Najveći izazov s kojim se kao gastro influencerica susreće na svakodnevnoj razini je što sljedeće skuhati, a najviše ju iz takta mogu izbaciti glupa pitanja. “Ljudi odbijaju koristiti logiku pa dobivam nekad baš glupa pitanja na koja mi je sve teže odgovarati”, kaže Maja, koju na TikToku prati 118,4 tisuća ljudi i još 90 tisuća na Instagramu. Kako se danas istaknuti u moru gastro blogera i gastro influencera, pitamo ju za kraj, a ona odgovara uz pokoji savjet:

“Imam osjećaj da većina gastro profila izgleda isto (vraćam se na ono kestenje po stolu skupa sa svijećama i granama pobacanim pored tanjura). Nikad ne stavljajte estetiku ispred samog jela i samog recepta. I recepti ne smiju biti stihijski (samo da se nešto objavi), nego isprobano jer će netko uložiti svoj novac i vrijeme da napravi taj recept i teško će oprostiti propali obrok. I volite kuhati, ako to radite zbog para, nećete daleko. Samo ljubav”, zaključuje Maja.

FOTOGRAFIJE: Maja Jalšovec

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5