Obožavatelji true crimea, imamo nešto za vas: U subotu se održava Murder Mystery party u Zagrebu

25.01.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Kultura
#podcast

Ove subote pred zagrebačku publiku dolazi treće izdanje interaktivnog događanja Murder Mystery party, u kojem se posjetitelji nalaze u ulozi detektiva, a sve to u organizaciji prvog hrvatskog true-crime podcasta “Mjesto zločina”.

True-crime podcast vrlo su popularna niša u svijetu, a interes za ovim žanrom osjetljivih tema o (ne)riješenim slučajevima, ubojstvima i otmicama postoji i u regiji. Upravo iz tog interesa je 2021. godine nastao i prvi hrvatski true-crime podcast “Mjesto Zločina”, čiji pokretači, autori i voditelji su Tia i Filip. Ovaj dubrovačko-zagrebački dvojac je u vrlo kratkom roku osvojio publiku te su postali jedan od vodećih domaćih audio podcast formata, koji okuplja zajednicu od 9.000 pratitelja, a njihove tjedne epizode na digitalnim platformama bilježe više od 600.000 streamova.

Teme su ozbiljne, ali oni malo manje, pa svojom energijom kroz humor i prizmu svojih karaktera na zanimljiv i autentičan način osiguravaju da se slušatelji svaki tjedan vraćaju na “Mjesto Zločina”. Najviše ih zanima psihološka strana slučajeva o kojima pričaju, i stoga u svom podcast serijalu često ističu jako važne teme poput reforme zatvorskog sustava, djelovanja i reforme policije te kao najvažniju poruku ističu važnost brige o mentalnom zdravlju.

Do sada su u svojim epizodama predstavili više od 120 raznovrsnih slučajeva; u prvoj epizodi podcasta komentirali su slučaj Eda Geina, zloglasnog ubojice koji je inspirirao i filmski klasik, Hitchcockov “Psiho”, a pričali su i o Josefu Fritzlu, Richardu Ramirezu, Aileen Wuornos, Tedu Bundyju te o slučajevima s naših prostora, kao što su oni Vlade Taneskog, Ivana Milata, sestara Smiljane i Jasmine Srnec.

Osim kroz formu audio-podcasta, od 2022. godine održavaju i live-događanja, gdje podcast serijal izvode uživo pred publikom i obrađuju jedan izabrani slučaj u manjem, intimnijem kapacitetu. U tom obliku do sada su se predstavili u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a događanja su redovito bila rasprodana, uključujući zagrebački KSET, Vintage Industrial Bar i Močvaru, kao i riječki Palach.

Krajem prošle godine, proširili su svoju interakciju s publikom i predstavili novi format live-događanja; u prosincu 2023. predstavili su koncept Murder Mystery Party, interaktivno događanje uživo na kojem grupe posjetitelja rješavaju specifičan slučaj, koji su osmislili upravo Tia i Filip, pokretači, autori i voditelji “Mjesta Zločina”. Odmah po objavi prvog događanja ovog koncepta, ulaznice su rasprodane u roku od 2 minute, te je dodan ekstra datum, koji je također bio rasprodan u vrlo kratkom roku.

Zbog interesa publike za ovim konceptom, “Mjesto Zločina” će ove subote, 27. siječnja, u prostoru bara Crni Mačak održati i treće izdanje Murder Mystery partyja, a na tragu prethodnih izdanja, i ovo događanje je rasprodano gotovo tjedan dana unaprijed.

I dok je pred njima još jedno rasprodano događanje uživo, Tia i Filip nastavljaju detaljno i marljivo iz tjedna u tjedan u podcast epizodama predstavljati svjetske i regionalne slučajeve, a za proljeće ove godine najavljuju i novu turneju live-formata podcasta i Murder Mystery partyja. Nove epizode “Mjesta Zločina” dostupne su svakog tjedna na digitalnim platformama Spotify, Apple, Google i YouTube.

FOTOGRAFIJE: PR

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5