Nacionalni dan katalonije F Nacionalni dan katalonije M

Jelima sa španjolskim i hrvatskim predznakom obilježen je Nacionalni dan Katalonije

11.09.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#gastronomija

Nacionalni dan Katalonije ove se godine obilježio proteklog vikenda pod motom „Gdje je jelo kultura“ s ciljem predstavljanja katalonske gastronomije u Hrvatskoj i najave kako će 2025. godine Katalonija biti proglašena Svjetskom gastronomskom regijom. 

Carlota Claver i Christian Misirača

Nacionalni dan Katalonije

Predstavništvo Vlade Katalonije organiziralo je u Zagrebu rapsodiju okusa i mirisa zahvaljujući gostovanju poznate katalonske chefice Carlote Claver, ujedno i vlasnice popularnog restorana La Gormanda iz Barcelone, koja je zajedno s hrvatskim chefom Christianom Misiračom kreirala katalonsko-hrvatski jelovnik. Carlota je bila zadužena za profiterole s guščjom jetrom, riječnu pastrvu punjenu pancetom i orašastim plodovima te poznatu cremu catalanu s grejpom i narančom. 

Riječna pastrva punjena pancetom i orašastim plodovima
Crema catalana s grejpom i narančom

Christian je jelovnik nadopunio jelima nadahnutim hrvatskom tradicionalnom kuhinjom u modernom izričaju pa su tako okupljeni gosti mogli uz katalonska jela kušati brudet od jadranskih kozica s dimljenim dagnjama na kremi od kukuruza s uljem od bosiljka i peršina te zapečeni njok punjen sporo pečenom janjetinom.

Brudet s jadranskim kozicama i dimljenim dagnjama
Zapečeni njok punjen sporo pečenom janjetinom

Carlotin restoran La Gormanda nalazi se u povijesnoj četvrti Barcelone Eixample, nekad popularnoj kvartovskoj prodavaonici hrane, koju je mlada svestrana chefica sa svojim timom pretvorila u moderan restoran koji nudi suvremen pogled na tradicionalnu katalonsku kuhinju. Carloti je kuhanje bilo zapisano u genima s obzirom na to da su joj i baka i mama bile chefice te je s velikom ljubavlju nastavila obiteljsku tradiciju.

Ignas i Carlota iz restorana La Gormand

Iznimno sam sretna što sam imala priliku posjetiti Hrvatsku te upoznati vašu gastronomiju koja ima iste mediteranske korijene kao i katalonska kuhinja. Kuhanje je naša strast koju smo prenijeli u restoran La Gormanda i želja nam je da to osjete naši gosti, ali i svi članovi tima. Želimo pokrenuti jedan novi trend u ugostiteljstvu, ideja nam je da radimo sa srcem, prezentiramo našim gostima lokalne namirnice, ekološki održiv sustav te maštovite okuse i mirise koji bazu imaju u tradiciji. Istovremeno, želimo da naši kolege kuhari u kuhinji i svi drugi djelatnici u restoranu imaju kvalitetan balans privatnog i poslovnog života. Kada su svi naši članovi tima zadovoljni i gosti su zadovoljni serviranim tanjurom, pozitivna energija se vrti u krug, istaknula je Carlota Claver. 

Carlota Claver

Nastup katalonske grupe Ginestà

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana Katalonije u Hrvatskoj u popularnom zagrebačkom klubu Spunk nastupila je poznata katalonska pop-grupa GINESTÀ. Riječ je o jedinstvenim glazbenicima koji izvode pjesme nadahnute katalonskom kulturom. 

Ginestà

Jedanaest milijuna ljudi svakodnevno koristi katalonski jezik u četiri različite države s velikom raznolikošću narječja i tako već stoljećima. Vjerujem da je to najmoćniji dokaz naše kulturne raznolikosti, otvorenog duha, gostoprimstva i poštivanja latinskih i mediteranskih korijena. Kulturna i jezična raznolikost Europe ne smije se smatrati kočnicom njezina razvoja. Naprotiv, raznolikost stvara ozračje dobrodošlice i integracije; bogatstva i povjerenja, onog što nas zbližava i identificira. Jako smo sretni što smo ove godine na 6. obljetnicu osnutka Predstavništva Vlade Katalonije za jugoistočnu Europu organizirali obilježavanje Nacionalnog dana Katalonije u Hrvatskoj pod motom Gdje jelo je kulturakako bismo vam predstavili jedan od naših zaštitnih znakova, zaključio je Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi povodom obilježavanja Nacionalnog dana Katalonije u Zagrebu. 

Eric Hauck

FOTOGRAFIJE: Anto Magzan

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5