Odprta kuhna otvara svoja vrata u ožujku; novost su Piccola pizze

26.02.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#pizza | #Odprta kuhna

Krajem prošlog ljeta zaputili smo se u Ljubljanu na i dalje vrlo popularan, ponudom raznovrstan i kvalitetan te iznimno dobro posjećen street food festival pod imenom Odprta kuhna. Nakon zimske pauze, organizatori su najavili početak nove sezone Odprte kuhne, koja na Pogačarjevom trgu u samom srcu Ljubljane kreće od 22. ožujka i potrajat će sve do kasne jeseni.

Odprta kuhna 2024.

Odprta kuhna 2024.

O koliko se uspješnom konceptu radi, možda najbolje govori činjenica da Odprta kuhna ovog ožujka ulazi u svoju 12. sezonu. To znači velikih 12 godina održavanja programa, koji se u kratkom roku prometnuo u omiljeno afterwork druženje u Ljubljani, ali i u mnogim drugim slovenskim gradovima u kojima gostuje.

Kako smo vam pisali u recenziji prošlogodišnjeg izdanja, svakog petka od ožujka do listopada gladni posjetitelji hrle na tržnicu kako bi okusili hranu iz nekih od najboljih gradskih restorana, kao i restorana iz drugih dijelova Slovenije. Štandovi poslužuju manje i cijenom pristupačnije porcije svojih restorana, a sve je popraćeno finim pićima. Jela moraju biti provjerena i kvalitetnane smiju se ponavljati na više štandova čime se eliminira konkurencija, i naposljetku kreativna, odnosno uspješno transformirana iz restoranske priče u street food koncept.

Odprta kuhna 2024.

Prošle smo godine probali mnoge delicije koje su nam osobno preporučili iz PR službe ovog regionalno poznatog street food festivala, a među otkrićima bili su nam AFTR slovenskog chefa Jorga Zupana, kao i Taqueria Unomas, koja se na Odprtoj kuhni predstavila i prije nego je imala svoj fizički prostor u Ljubljani. U međuvremenu je otvorena na adresi Ajdovščina 1 i lokalnoj je publici nastavila nuditi fine tacose koje smo imali priliku isprobati na slavnoj tržnici.

Odprta kuhna na svojim je društvenim mrežama ovih dana najavila da se vraća svojoj publici 22. ožujka 2024., na dobro poznatom mjestu. Novu sezonu posvećuju nama, svojim posjetiteljima koji čine svaku Odprtu kuhnu lijepom i jedinstvenom, ističu. Na prvi pravi proljetni petak, svi zainteresirani moći će posjetiti tržnicu između 10 i 21 sat, a organizatori najavljuju neke stare favorite, kao i neke nove, uz u svakom slučaju puno odlične hrane i pića.

Odprta kuhna 2024., Pizzeria Piccola, Ljubljana

Pizzeria Piccola – nova zvijezda Odprte kuhne

Obrisi programa tek se naziru, no već je najavljen novi član Odprte kuhne, a to je Pizzeria Piccola koja uživa nezanemarivu popularnost u Ljubljani. Smještena na Gornjem trgu 20, specijalizirala se za pizzu Romana. Voditeljica Piccole, Anina Perić, prije Piccole vodila je još jednu pizzeriju, a onda se preselila u Italiju, gdje je pekla pizze i stekla dodatno iskustvo i osjećaj za to što je točno talijanska hrana.

Odprta kuhna 2024., Pizzeria Piccola, Ljubljana

U Piccoli će vas poslužiti pizzom Romana, vrstom pizze koja svoje korijene vuče iz glavnog grada Italije. Svoju verziju tim u Piccoli opisuje kao svojevrsni hibrid pinse i talijanske pizze koju su htjeli približiti lokalnoj sredini. Krajnji rezultat je sočna, ukusna i hrskava pizza, koja se komotno može jesti rukama. Po sastojcima je slična običnim pizzama, no ističu da svoje sastojke uvoze iz Italija. Isto tako, tijesto je drugačijeg oblika, priprema se, fermentira i peče na drugačiji način.

Odprta kuhna 2024., Pizzeria Piccola, Ljubljana

Ponuda je prilično raznovrsna i na količinu pizza s mesom ili ribom i morskim plodovima, dolazi znatna brojka onih vegeterijanskih i veganskih. Veganska ponuda je bogata jer su i neki od članova tima vegani, a Anina je osim toga htjela da pizzeria bude mjesto na kojem će se okupljati različita društva – i nitko neće ostati gladan.

Odprta kuhna 2024., Pizzeria Piccola, Ljubljana

Po uzoru na male pizze u Italiji koje su popularna ulična hrana i prodaju se i u slastičarnama, Anina je u ponudu uvela Piccole, mini pizze koje su “gotove” u par zalogaja, a dobra su ideja za isprobavanje raznih kombinacija okusa u ponudi. Specijalitet pizzerije je i domaći tiramisu, koji dolazi i u veganskoj varijanti.

Odprta kuhna 2024., Pizzeria Piccola, Ljubljana

Na Odprtoj kuhni, pizzeria Piccola predstavit će se s talijanskim street food klasikom piegatama, rekli bismo otvorenoj verziji canzone, kod koje sastojci zadržavaju svoju svježinu.

FOTOGRAFIJE: Odprta kuhna, Piccola

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5