Za proljetne i ljetne stolove: Pečene mrkve sa zelenim labnehom i pistacijama

03.05.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Ako tražite prilog koji je jednako privlačan oku kao i nepcu, ove pečene šarene mrkve s pistacijama i osvježavajućim umakom od labneha idealan su izbor. Mrkve, koje često doživljavamo kao skromno povrće narančaste boje, zapravo dolaze u čitavoj paleti nijansi – od bijele i žute do ljubičaste i duboko ružičaste. Kada ih blago ispečete u pećnici, otpuštaju svoju prirodnu slatkoću, a hrskave pistacije i kremasti umak na bazi fermentiranog jogurta pretvaraju ih u jelo koje će zasjeniti i glavne zvijezde stola. Savršeno za proljetne i ljetne stolove, bilo kao predjelo, prilog ili lagano glavno jelo.

pečene mrkve, recept za pečene mrkve, recepti, lagana jela, ljetna jela, mrkve

Recept za pečene mrkve sa zelenim labnehom i pistacijama

Autorica recepta za pečene mrkve je Fatima Khawaya, suradnica u časopisu Saveur. Nakon što je radila u nekim od najpoznatijih restorana u New Yorku, pridružila se timu kao testerica recepata, a zatim postala voditeljica testne kuhinje. Diplomirala je na Kulinarskom institutu Amerike 2012. godine i od tada radi u ugostiteljstvu. Njezin autorski kutak “In Good Season” u spomenutom časopisu donosi razne jednostavne sezonske recepte.

Pečene mrkve sa zelenim labnehom i pistacijama privukle su nas upravo zbog sezonalnosti, ali i jednostavnosti pripreme. Sa sve toplijim danima tražimo ukusna, a lagana jela, koja ne zahtijevaju dugu pripremu i pećnicu koja je upaljena satima. Mrkve se peku oko pola sata, što je sasvim prihvatljivo, a za to vrijeme taman pripremite začinsko-biljni umak (zeleni labneh) s kojim ćete ih poslužiti. I tako ćete za minimalno vremena dobiti ukusno jelo koje će jednako dobro funkcionirati kao prilog, ali i kao glavno jelo.

Recept funkcionira s bilo kojom vrstom mrkve, čak i s većim komadima – samo ih narežite na trake i pazite da budu slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekle.

pečene mrkve, recept za pečene mrkve, recepti, lagana jela, ljetna jela, mrkve

Sastojci:

  • 680 g šarenih mrkvi, očišćenih i s odrezanim listovima
  • 45 ml maslinova ulja (3 žlice)
  • 4 g mljevenog kumina (2 žličice)
  • 2 žličice košer soli
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 340 g labneha ili punomasnog grčkog jogurta
  • 25–30 g grubo nasjeckanog svježeg korijandera
  • 25–30 g grubo nasjeckanog lista peršina
  • 60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka + po potrebi još za završni okus
  • 1 mali češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 30–35 g prženih slanih pistacija (bez ljuske), grubo nasjeckanih

Priprema:

Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 200 °C. Obložite veliki lim za pečenje aluminijskom folijom, zatim na njega stavite mrkve i dodajte maslinovo ulje, kumin, 1 žličicu soli i crni papar. Dobro promiješajte da se mrkve ravnomjerno oblože začinima. Pecite 25–30 minuta, dok mrkve ne omekšaju i ne poprime zlatnosmeđu boju na rubovima.

U međuvremenu, u blenderu izmiksajte labneh, korijander, peršin, limunov sok, češnjak i preostalu sol dok ne dobijete glatki umak. Po potrebi dodatno začinite limunovim sokom.

Za posluživanje, rasporedite umak od labneha po većem pladnju, preko njega složite pečene mrkve, pospite pistacijama i poslužite dok je toplo.

View this post on Instagram

A post shared by SAVEUR (@saveurmag)

Kako napraviti labneh?

Labneh je gusto fermentirano mliječno jelo koje se dobiva ocjeđivanjem jogurta dok se ne postigne tekstura slična kremastom siru. Potječe s Bliskog istoka, a poslužuje se kao namaz ili umak, često s maslinovim uljem, za’atar začinima, svježim začinskim biljem ili kao prilog uz falafel, pečeno povrće i meso. Sve što vam treba da ga napravite sami kod kuće su jogurt, malo soli i – vrijeme. Što je masniji jogurt koji koristite za pripremu labneha, to će labneh biti kremastiji. 

Recept za labneh pronašli smo na blogu Food&Co, a prenosimo ga u nastavku.

Sastojci:

  • 600 g jogurta (10% mliječne masti)
  • pola žličice soli

Od navedene količine dobiva se otprilike 450 g domaćeg labneha.

Obložite sito kuhinjskim papirom (ili gazom), dodajte jogurt i posolite. Postavite sito iznad zdjele tako da se tekućina (sirutka) može slobodno cijediti. Stavite sve u hladnjak i ostavite da se cijedi. Što duže ostavite jogurt da se cijedi, labneh će biti čvršći i intenzivnijeg okusa. Potrebno je barem 6 sati, no možete ga ostaviti i do 12 sati. Zatim umiješajte sol i vaš je labneh spreman. Poslužite ga s za’atarom i dobrim maslinovim uljem. Možete umiješati i svježe začinsko bilje (npr. mentu, bosiljak, kopar), a dobro mu pristaju i svježi čili ili čak malo currya.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5