Pečeni camembert F

After5 Gurman: Pečeni camembert je naš omiljeni snack koji pripremamo za goste

22.02.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#gastronomija | #sir | #After5 Gurman

Kad razgovaramo s ljubiteljima sira u našoj okolini, neizostavan komentar je: ‘Moraš probati pečeni camembert!’. Otkad smo ga probali prema receptu food blogerice Anje Maršić, našem oduševljenju nema kraja. Rado ga poslužujemo gostima, ne samo zbog kremaste teksture i savršenog mixa slanih i slatkih okusa, nego i zbog jednostavnosti pripreme. Zapečeni camembert gotov je u svega 20-ak minuta, a priprema ne predstavlja problem ni najvećim amaterima u kuhinji – provjereno!

Ako biste na ultimatum – biste li se prije odrekli čokolade ili sira – odgovorili čokolade jer je sir dobrodošao u svakom obliku, onda ćete uživati u poslastici koju, otkad smo probali, rado preporučujemo svakom ljubitelju sira oko sebe – pečeni camembert. Prvi smo ga put isprobali po receptu food blogerice Anje Maršić, koja se na društvenim mrežama nalazi iza nicka Hungry Anja. Uživamo u prezentaciji svakog njezinog recepta, što zbog jednostavnosti, a što zbog genijalnog okusa. No, pečeni camembert definitivno je pobjednik koji nas je apsolutno oduševio.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Anja (@hungry_anja)

Pečeni camembert: Savršeni snack u 20 minuta

Topljeni sir, pekmez po vlastitom ukusu, orašasti plodovi, zapečeni kruh, maslinovo ulje i fantastični začini – već kad nabrajamo sastojke potrebne za pečeni camembert, u mislima smo otputovali u Francusku i uživamo u ovom genijalnom, hedonističkom snacku koji je postao i neizostavan dodatak zalogajima na stolu kada nam dolaze gosti. Osim okusa koji donosi savršen miks slanog i slatkog, hrskavog i topljenog, pečeni camembert ima još jednu veliku prednost. Naime, gotov je u svega dvadesetak minuta – za pripremu će vam trebati pet minuta, a zatim još 15-ak za pečenje.

Pečeni camembert jednostavan je za pripremu, čak i onima koji su apsolutni početnici ili su s kuhanjem na ‘vi’. Nisu potrebne zahtjevne kulinarske vještine, već je dovoljno tek zarezati camembert na nekoliko mjesta na površini, dodati pekmez (ili med), orašaste plodove i začine po želji, narezati kruh i maslinovo ulje. Camembert s dodacima i šnitama kruha zatim ide u pećnicu na 15-ak minuta, kad je pečeni camembert spreman za kušanje. Već nakon nekoliko minuta, kuhinjom će se početi širiti savršeni mirisi zbog kojeg s nestrpljenjem odbrojavamo minute kad je ovaj savršeni snack spreman za jelo.

Osim kod popularne blogerice Anje Maršić, super savjete za pripremu pečenog camemberta pronašli smo na stranici The Petite Cook. Savjet koji se posebno ističe vezan je za vrijeme pečenja pa se ne preporučuje peći ga duže od 12-15 minuta na temperaturi od 180°C, ovisno o pećnici. Mnogi misle kako će sir biti kremastiji što se duže peče, međutim, predugim pečenjem postići ćete suprotan efekt. Umjesto da bude kremast, sir će se stvrdnuti.

Za camembert kažu kako je vjerojatno najpoznatiji francuski sir. Potječe iz Normandije, regije na sjeveru Francuske, a prema legendi koju donosi Culinary Travels, nastao je 1791., tijekom Francuske revolucije. Riječ je o kremastom kravljem siru s bijelom ‘korom’. Ima jak okus, a podsjeća na blažu varijantu brie sira. Od njega se razlikuje po tome što se proizvodi u manjim kolutovima, najčešće promjera oko 11 cm, dok se brie proizvodi u velikim kolutima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Georgia East (@eastafternoon)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tasty Healthy Food ??? Ricette veloci, sane e golose (@iamfitandsweet)

Ako još niste, pozivamo vas da probate ovaj sjajan recept. Gotov je za čas, a sve što uz njega trebate je čaša dobrog vina i društvo s kojim ćete shareati snack od kojeg nam rastu zazubice. U slast!

FOTOGRAFIJE: Instagram, privatni album

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5