Na placu se prodaju zadnje jagode, što znači da je vrijeme za pekmez. Imamo recept

31.05.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Svježi kruh, maslac i pekmez od jagoda – tako izgleda moj savršeni slatki comfort food još od djetinjstva. Nosi dozu nostalgije, pogotovo kada na vrh ne ide kupovni, nego domaći pekmez od jagoda, napravljen po maminom receptu ili “ukraden” iz smočnice. Volim što cijele godine možemo uživati u tim slatkim zalogajima pa je proljeće vrijeme za stvaranje zaliha.

pekmez od jagoda, recept za pekmez od jagoda, pekmez od jagoda recept, pekmez recept, pekmez jagode

Pekmez od jagoda

Iako je kruh s pekmezom klasik kojem se uvijek vraćam, danas ga koristim na puno više načina. Namažem ga preko zrnatog sira i dodam malo orašastih plodova za najbrži, ali preukusan doručak. Kad radim banana kruh, pekmez od jagode u tankom sloju daje mu dodatnu sočnost i aromu. U palačinke često ne stavljam ništa drugo – pekmez je sasvim dovoljan. Koristim ga gotovo svakodnevno i često mi dođe kao zamjena za desert – kad želim nešto slatko, a ne pretjerano teško.

Osim što volim okus, važna mi je i činjenica da znam odakle dolazi. Jagode su domaće, pekmez od jagoda nastaje u kućnoj radinosti i točno znam što u njega ide. Baš zato mi je stalno pri ruci – jer je ukusan, poznat i pouzdan“. Ta jedna teglica domaćeg pekmeza više je od samog namaza. Teglica znači slatki miris koji se uvuče u cijeli stan, zvuk miješanja i ono lagano zgušnjavanje smjese kada već nestrpljivo čekam isprobati kako je pekmez od jagoda ispao. Tu je i osjećaj da smo sačuvali okus proljeća za hladnije dane.

pekmez od jagoda, recept za pekmez od jagoda, pekmez od jagoda recept, pekmez recept, pekmez jagode

Pekmezi svih vrsta pokazali su se i kao odličan dar foodiejima pa, kada slažem “hedonistički paket”, jedan od slatkih voćnih namaza neizostavan je dodatak. Par sati uloženih u pripremu uvijek se višestruko vrate, bilo da mi pekmez zatreba usred radnog tjedna, kao brzinsko “zaslađivanje”, kao doručak kada nemam previše vremena… Ili, jednostavno, kao nešto “utješno” i nostalgično.

Kroz godine sam isprobavala nekoliko varijanti, ali se uvijek vraćam onoj klasičnoj, dovoljno jednostavnoj da sve bude jasno, a opet dovoljno bogatoj da zadrži sve ono zbog čega pekmez volim. Pekmez od jagoda radim kad su jagode stvarno zrele, slatke i mirisne, jer mi se čini da nema smisla kuhati nešto od sastojka koji još nije potpuno dozrio. Planirate li prilagođavati, odnosno smanjivati količinu šećera, važno je znati da to može utjecati na gustoću, trajnost i stabilnost pekmeza. U tom slučaju preporučuje se korištenje pektina ili drugih dodataka za želiranje, kao i pažljivo pasteriziranje staklenki kako bi se produljio rok trajanja.

Recept za pekmez od jagoda

Sastojci za pekmez od jagoda

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 1/2 kg želirnog šećera (preporuka za Dr. Oetker želirni šećer)

Priprema pekmeza od jagoda

Jagode najprije pažljivo očistite i operite, zatim ih ocijedite i prebacite u veći lonac s debljim dnom. Stavite ih na srednje jaku vatru i pričekajte da prokuhaju. Nakon što zavriju, kuhajte ih još 20 do 25 minuta te ih povremeno lagano miješajte.

Po želji, tijekom kuhanja uklonite pjenu koja se stvara na površini – to će pomoći da pekmez bude bistriji i dugotrajniji.

Nakon 20-ak minuta kuhanja, dodajte ½ kg želirnog šećera (na otprilike 1 kg voća) i dobro promiješajte. Kuhajte još tri minute, neprestano miješajući kako se šećer ne bi uhvatio za dno i kako bi se sve dobro povezalo.

Ako radite s običnim šećerom, preporučuje se dodati i nekoliko kapi limunova soka – on će pojačati svježinu okusa i pomoći u očuvanju pekmeza. Mala količina prirodne vanilije također se lijepo slaže s okusom jagode. Želirni šećer već sadrži pektin i limunsku kiselinu.

Dok se pekmez kuha, pripremite tegle: operite ih i sterilizirajte tako da ih zagrijete u pećnici na 100 °C oko 10 minuta ili kratko prokuhate u vodi. Poklopce također temeljito operite i po potrebi prokuhajte.

Vrući pekmez pažljivo ulijte u tople, sterilizirane tegle do vrha. Odmah ih zatvorite čistim poklopcima i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.

Pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja držite u hladnjaku i potrošite u roku od nekoliko tjedana.

pekmez od jagoda, recept za pekmez od jagoda, pekmez od jagoda recept, pekmez recept, pekmez jagode

Nekoliko tips&tricks za pekmez od jagoda

  • Što se tiče odabira voća, preporuka su zrele, no ipak ne prezrele jagode. One, naime, sadržavaju manje prirodnog pektina što potencijalno može otežati želiranje pekmeza.
  • Šećer nije samo zaslađivač, nego djeluje kao konzervans i pomaže u želiranju pekmeza. Ako smanjujete količinu šećera, treba imati na umu da se tako može utjecati na konzistenciju i trajnost pekmeza pa je važno pažljivo prilagoditi omjere prema receptu.
  • Limunov sok za pekmez od jagoda nije nužan, no dodavanjem se povećava kiselost smjese, što pomaže u aktivaciji prirodnog pektina u jagodama i poboljšava želiranje pekmeza. Osim toga, limunov sok pomaže očuvati svijetlu boju pekmeza i djeluje kao prirodni konzervans. Inače, koristite li želirni šećer (npr. 2:1 ili 3:1), treba znati kako on već sadrži pektin i limunsku kiselinu, što omogućava želiranje i djeluje kao konzervans samo kada se koristi u dovoljnoj količini.
  • Ako želite da u pekmezu ostane više komadića jagoda, izbjegavajte pretjerano miješanje tijekom kuhanja jer ono razgrađuje voće. Jagode možete samo lagano zgnječiti vilicom prije kuhanja ili čak ostaviti dio njih prepolovljenima kako bi se tekstura sačuvala.
  • S druge strane, ako želite glađu teksturu s manje komadića, dopustite jagodama da se dulje kuhaju prije dodavanja šećera i po potrebi ih dodatno zgnječite tijekom kuhanja. Za potpuno gladak rezultat, pred kraj kuhanja možete upotrijebiti štapni mikser ili smjesu brzo propasirati.
  • Prije punjenja, tegle i poklopce temeljito operite i sterilizirajte. To možete učiniti tako da ih zagrijete u pećnici na 100°C oko 10 minuta ili ih prokuhate u vodi. Sterilizacija je ključna za sprječavanje razvoja plijesni i produljenje trajnosti pekmeza.
  • Nakon što se pekmez ohladi, čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu. Nakon otvaranja, pekmez držite u hladnjaku i potrošite ga unutar nekoliko tjedana kako biste osigurali svježinu i sigurnost konzumacije.
pekmez od jagoda, recept za pekmez od jagoda, pekmez od jagoda recept, pekmez recept, pekmez jagode

Poželite li šećer zamijeniti stevijom…

Želite li pripremiti pekmez od jagoda sa stevijom umjesto želirnog šećera, važno je znati nekoliko stvari. Prije svega, stevija je mnogo slađa od šećera, no ne djeluje kao konzervans i ne pomaže u želiranju, što znači da ćete morati dodati pektin u prahu ili koristiti želirni dodatak bez šećera. Količina stevije ovisi o proizvođaču, no važno je ne pretjerati jer njezin okus može postati gorkast u većim količinama. Počnite s manjom količinom, kušajte tijekom kuhanja i prilagodite prema ukusu. Pekmez od jagoda sa stevijom obvezno treba pohraniti u sterilizirane tegle i držati u hladnjaku, kao i imati na umu da bez klasičnog ili želirnog šećera kao konzervansa ima kraći rok trajanja.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5