Brzinsko vikend jelo: Chicken & garlic bread kebabs Jamieja Olivera

24.02.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #Jamie Oliver

Sjećam se da sam prije nekoliko godina, potencijalno je to čak bila karantena na početku pandemije, pretraživala website Jamieja Olivera u potrazi za novim idejama za ručak. Bližio se vikend i htjela sam nešto “brzo i bezbolno” za subotu, a opet malo inovativnije od standardnog repertoara na koji se oslanjam. Od tisuća recepata koje je Jamie dosad objavio na svojoj web stranici, izbor je pao na “Chicken & garlic bread kebabs”, jelo kojem sam se već toliko puta vratila, i to uvijek na subotu, koja nam je sama po sebi već godinama definicija za brzinski, relativno lagani ručak ususret konkretnijem nedjeljnom jelu.

Recept se originalno pojavljuje u ovoj kuharici Jamieja Olivera

Pileći kebab Jamieja Olivera

Proučavajući Jamiejev web, dio recepata me odbije u startu, samo iz razloga što mi pojedini sastojci koje koristi djeluju nedostupni na našem tržištu. NO, s ovim pilećim kebabom to nije slučaj. Sve komponente recepta lako su dobavljive u supermarketima i na placu, a kod recepta mi se svidjela ne samo lakoća i brzina pripreme, već i uvođenje jedne nove kombinacije okusa u našu kuhinju. Jelo ima onu aromatičnost češnjaka i ružmarina, slani dodir fete, slatkastu kiselost naranče… Zanimljiv spoj koji jako dobro funkcionira. Neću dalje duljiti, evo recepta!

pileći kebab, Jamie Oliver, recept za vikend jelo, subotnji ručak

Sastojci:

  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 2 češnja češnjaka
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • kajenski papar
  • 2 x 120 g pilećih prsa bez kože
  • 2 deblje šnite integralnog kruha
  • 8 svježih listova lovora
  • 2 crvene naranče (upotrijebite obične naranče ako nije u sezoni)
  • 100 g mladog špinata
  • 1 limun
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 20 g feta sira

Metoda:

Ubrati ružmarin i usitniti ga u mužaru s prstohvatom morske soli. Ogulite i zgnječite češnjak, zatim umiješajte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bijeli vinski ocat i veliki prstohvat kajenskog papra.

Nasjeckajte piletinu i kruh na komade od 2 cm, ubacite u zdjelu i dobro promiješajte s marinadom dok se ne ujednači.

Uzmite štapiće za ražnjiće ili čak i kraće drvene štapiće (bitno je da mogu stati u najveću neprijanjajuću tavu koju imate) i na njih nabadajte komadiće piletine i kruha, nasumično ubacujući u niz i lovorov list (moram priznati da lovorov list osobno najčešće izostavim).

Stavite tavu na srednje jaku vatru. Položite ražnjiće u tavu i pecite ih 4 do 5 minuta sa svake strane ili dok ne budu pečeni i porumene. Oliver mi je otkrio super trik: stavite poklopac i uteg na vrh tako da piletina ima stvarno lijep kontakt s tavom i postane super hrskava. Kod mene obično na vrh ražnjića ide jedan veliki tanjur – isto odradi super posao.

U međuvremenu ogulite naranče i narežite ih na kolutiće. Začinite špinat s malo limunovog soka i malo ulja, rasporedite ga po tanjuru, stavite gore naranče i pokapajte balzamicom. Dodajte ražnjiće, izmrvite preko cijelog tanjura fete i, kaže Jamie, poslužite s kriškama limuna, no ovaj korak isto izostavljam.

FOTOGRAFIJE: Jamie Oliver, privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5