raspucanci pistacija, kolači, božić, božićni kolači raspucanci pistacija, kolači, božić, božićni kolači

Pistacija raspucanci su novo otkriće za božićni stol

20.12.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#božićni kolači | #kolači

Jeste li počeli s pripremom božićnih kolača? Ako još razmišljate što pripremiti, imamo jedan klasik u malo “pomaknutom” ruhu: pistacija raspucanci. Recept smo pronašli u Instagram “rubrici” koju volimo i vjerno pratimo. Riječ je o Tips Tuesday na profilu Šlag na kraju, iza kojeg stoji arhitektica i dizajnerica torti Iva Erić. Za kvalitetne i praktične pastry savjete (ili samo ako želite vizualno uživati u genijalnim tortama i kolačima) zapratite Ivin profil, a kako se rade pistacija raspucanci, donosimo u nastavku!

Pistacija raspucanci

Kada razmišljam o božićnim kolačima, među prvima mi na pamet padnu raspucanci. Izvana lagano hrskavi, iznutra mekani i sočni; za čas nestanu s blagdanskog stola. Najpopularniji su oni od čokolade, no poželite li napraviti mali odmak od klasičnog recepta, dobra ideja su pistacija raspucanci. Osim zbog okusa pistacije kojem je teško odoljeti, efektni su i vrlo fotogenični i zbog svoje zelene boje, koja se baš dobro uklapa uz božićnu tematiku i blagdanski stol. Čak i ako niste najvještiji u pripremi slatkog – nema brige! Pistacija raspucanci nisu prezahtjevni za pripremu, a ona je još jednostavnija zahvaljujući praktičnim savjetima Ive Erić.

Međutim, iako njihovo pečenje nije komplicirano, iznimno je bitno pridržavati se recepta “u gram”, kako biste postigli željenu teksturu i kako ne bi “potonuli”. Inače, Iva kaže kako su pistacija raspucanci među popularnijima u božićnom boxu koje su pripremali ranijih godina, a recept je sada podijelila i s instagramskom publikom. Usavršila ga je Ivina mama i prije mnogo godina velikodušno joj ustupila recept kojeg je dugo smišljala i prilagođavala. Recept je u nastavku, a mi ga jedva čekamo isprobati – i za vlastiti blagdanski stol, ali i možda kao dar dragoj osobi. 😊

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Šlag na kraju (@slagnakraju)

SASTOJCI:

  • 370 g glatkog brašna
  • prašak za pecivo
  • 80 g mljevenih pistacija
  • malo soli
  • 1 veći limun
  • 100 g maslaca
  • 100 g bijele čokolade
  • 2 veća jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo zelene prehrambene boje (po želji)
  • šećer i šećer u prahu za rolanje

PRIPREMA:

Otopiti maslac i bijelu čokoladu i ostaviti sa strane. U posudi kratko izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati sok i koricu jednog limuna pa nastaviti miksati na velikoj brzini par minuta.

Toj smjesi dodati otopljeni maslac i bijelu čokoladu te ponovno miksati par minuta. U ovom trenutku dodati malo zelene boje ako želite.

Sjediniti suhe sastojke, i polako ih dodavati smjesi miksajući kratko.

Kad je sve sjedinjeno, ide u hladnjak poklopljeno folijom, barem nekoliko sati (može i preko noći).

Nakon hlađenja odvajati kuglice težine 20 grama, uvaljati ih prvo u kristal šećer, a potom u šećer u prahu i staviti peći na 180°C 9 minuta. Kad izađu, bit će mrvicu mekani, ali će se stisnuti tokom hlađenja. Nemojte ih prepeći.

FOTOGRAFIJE: Instagram @slagnakraju

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5